22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

MEHTERAN’LA TARİHTE YOLCULUK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Uluslararası Ramazan Etkinlikleri 2009 Kandiller Yanarken”i bir buçuk milyon kişi takip etti.

MEHTERAN’LA TARİHTE YOLCULUK

20 Eylül 2009 / 10:34

TURİZMİN SESİ


İstanbullular Feshane'de bir ay süren etkinliklerde kültür ve sanat dolu akşamlar yaşadı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi düzenlediği Ramazan etkinlikleri ile İstanbulluları kültür ve sanatla buluşturdu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından Ramazan ayı boyunca her akşam Ramazan etkinliklerinin vazgeçilmez mekanı Feshane'de gökkuşağı renklerinde programlar düzenlendi. “Uluslararası Ramazan Etkinlikleri 2009 Kandiller Yanarken” adı altında düzenlenen etkinlikler kapsamında, Geleneksel Türk Tiyatrosu'nda örnekler sunuldu, Ramazan sohbetleri yapıldı, Türkiye'nin müstesna sanatçıları tarafından konserler verildi. İstanbullular Ramazan ayı boyunca düzenlenen zengin programlara yoğun ilgi gösterdi.

“Uluslararası Ramazan Etkinlikleri 2009 Kandiller Yanarken” etkinliklerini bir buçuk milyon kişi izledi. Yediden yetmişe herkes Feshane'yi ziyaret etti. İBB Mehteran Takımı ramazan ayı boyunca her akşam Feshane'de kahramanlık marşlarını seslendirdi. İstanbul'un tarihi noktalarından bir olan Feshane'de iftar sonrası başlayan etkinliklerde konser veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi Mehteran Takımı her akşam İstanbulluları tarihin derinliklerinde yolculuğa çıkardı. Ramazan ayı boyunca kapılarını İstanbullulara açan Feshane'nin duvarlarında kahramanlık marşları yankılandı. Her yaştan insanın ilgiyle izlediği konserlerde kahramanlık marşlarının yanısıra ramazan ayının manevi atmosferine uygun ilahiler de seslendirildi. İstanbullular tarafından ilgiyle takip edilen Mehter Takımı'nın konserlerine Ramazanı Türkiye'de geçirmek için yurtdışından gelen gurbetçiler de yoğun ilgi gösterdi.

TEMAŞA SANATLARI SAHNEDE
Geleneksel Türk Temaşa Sanatları “Uluslar arası Ramazan Etkinlikleri 2009 Kandiller Yanarken”e renk kattı. Karagöz-Hacivat, İbiş, Kavuklu-Pişekar, Keloğlan ve Meddah her akşam Feshane'de İstanbullulara neşeli saatler yaşattı. Yediden yetmişe herkesin ilgiyle izlediği geleneksel kültürümüzün vazgeçilmezi olan bu karakterler kendilerini izleyenleri eski eski İstanbul Ramazanlarına götürdü. Karagöz- Hacivat'ın nükteleri, Feshane ziyaretçilerini güldürürken düşündürdü. 2. Mahmud Salonu'nda sahnelenen Geleneksşe Türk Temaşa Sanatları'nın usta ismi Meddah'ın anlattığı kıssadan hisse tadındaki hikayeler ilgiyle dinlendi. Çocukların neşe kaynağı İbiş ise sahnede düzenlediği ilginç ve neşeli yarışmalarla hem küçüklerim hem de büyüklerin kalbini kazandı.

Minikler masal kahramanı Keloğlan'ın birbirinden eğlenceli oyunlarıyla eğlenirken, Nasreddin Hoca'nın anlattığı fıkralara kahkahalarla güldüler. Ramazan etkinliğinin heyecanlı programları arasında yer alan İp cambazının gösterisi İstanbullular nefeslerini tutarak izlediler. İlizyon gösterileri ile süslenen etkinlikler boyunca minikler ve büyükler Hüseyin Goncagül'ün bilgilendirirken eğlendiren yarışmasında da ter döktüler. Feshane'deki etkinliklerin ilgiyle izlenen bir diğer programı ise Pandomim gösterisi oldu. Çocukların neşe kaynağı olan şişme karakterler miniklerle eğlenceli oyunlar oynadı.


HALİÇ'İN KIYISINDA NAĞMELER YÜKSELDİ
Etkinlik kapsamında irfan türkülerinden oluşan konserler düzenlendi. Haliç'in kıyısında, Feshane bahçesinde düzenlenen bu konserlerde sahne alan Türk Halk Müziğinin sevilen isimleri Anadolu'yu Haliç'e taşıdılar. İstanbullular Anadolu ezgileriyle dolu akşamları Ramazan ayı boyunca Feshane'de yaşadılar. Feshane'de düzenlenen konserlerden bir diğeri de Türk Sanat Müziği ve Türk Tasavvuf Müziği konserleri oldu. Ramazan ayı boyunca Türk Müziğinin değerli güfte ve bestelerinden oluşan konserleri ilgiyle izleyen İstanbullular Türk Tasavvuf Müziği'nin derin nağmelerini gönüllerine nakşettiler. İstanbul Özürlüler Merkezi etkinlikler kapsamında konserler verdi. Özellikle Mehter konseri ve Urfa sıra gecesi konseri Feshane ziyaretçilerinden yoğun alkış aldı.

BAYRAM'DA KONSER COŞKUSU YAŞANACAK
Ramazan ayının manevi havasına uygun programlarla İstanbullulara bir ay boyunca farklı akşamlar yaşatan “Uluslar arası Ramazan Etkinlikleri 2009 Kandiller Yanarken” bayram boyunca coşkulu konserlerle devam edecek. Ramazan ayı boyunca İstanbulluları ağırlayan Feshane'de bayramda sevilen iki sanatçı konser verecek. Bayram Özel Konserlerinin ilkini usta müzik adamı Özdemir Erdoğan tarafından gerçekleştirilecek. Sanatçı bayramın ikinci günü olan 21 Eylül Pazartesi akşamı Feshane'de sevenleriyle buluşacak. Konser saat 21.00'de başlayacak. Bayram Özel Konseri'nin bir diğeri 22 Eylül Salı akşamı gerçekleşecek. Türk Sanat Müziği'nin sevilen ismi Umut Akyürek saat 21.00 de Kandiller Yanarken sahnesinde sahne alacak.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.