22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

METROPOLİS’TE KAZILAR TAMAMLANDI

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Trakya Üniversitesi işbirliğiyle ve Sabancı Vakfı, MESEDER, Trakya Üniversitesi ve Torbalı Belediyesi desteğiyle 20 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti'ndeki kazı çalışmalarının 2010 yılı programı sona erdi.

METROPOLİS’TE KAZILAR TAMAMLANDI

15 Aralık 2010 / 15:10

TURİZMİN SESİ


Bu yılki kazılarda, Roma Hamamı ve Palaestra (Güreş Alanı) önemli ölçüde gün ışığına çıkarken, kentin geçmişteki parlak sosyal yaşantısını aydınlatan önemli veriler elde edildi. Sabancı Vakfı'nın 2003 yılından bu yana Metropolis Sevenler Derneği (MESEDER)'ne katkıda bulunarak destek verdiği, Metropolis Antik Kenti'nde bu yılki kazı çalışmaları sona erdi. Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığındaki, 35 işçi, 25 öğrenci ve arkeologdan oluşan kazı ekibi tarafından yürütülen kazı çalışmalarında kentin geçmişteki parlak sosyal yaşantısını aydınlatan önemli veriler elde edildi.

Roma Hamamı ve Palaestra'da yapılan çalışmalarla yapıların planı büyük oranda ortaya çıkarken, geometrik bezemeli taban mozaikleri ve birçok metal, pişmiş toprak, kemik ve camdan yapılan küçük eserler bulundu. Peristyl Ev olarak adlandırılan, mermer avlulu özel bir konut da büyük ölçüde gün ışığına çıkarıldı. Daha önce ortaya çıkarılan stoa olarak adlandırılan sütunlu galeride yapılan çalışmalarla da restorasyon çalışmalarına öncülük edecek düzenlemeler yapıldı.

Ortaya çıkarılan yapıların ve geometrik bezemeli taban mozaiklerinin, kentin sosyal yaşamının zenginliği konusunda önemli ipuçları verdiğini belirten Metropolis Kazıları Başkanı Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Aybek, “Bu yılki kazılarla kentin önemli resmi yapılarından biri daha büyük ölçüde ortaya çıkarıldı ve kentin gerçek ölçeği konusunda da bizi aydınlattı…

Palaestra'daki kazılarda, 40x40 metre boyutlarındaki avluyu çevreleyen 6 metre genişliğinde geometrik bezemeli mozaikli galeriler tespit ettik. 2 bin yıllık eksiksiz ve bozulmamış bu mozaikler, Batı Anadolu'da bulunan en geniş mozaikli alanlar arasında yer almaktadır. Bölgeyi gün yüzüne çıkardıktan sonra, bozulmamış durumdaki bu mozaikler, Türkiye'de ve Dünya'da ses getirecek. Batı Anadolu'nun küçük kentlerinden biri olarak tanınan Metropolis'in gerçek ölçeği ve anıtsal varlığını ortaya çıkacak” dedi.

Metropolis Hakkında
1990'dan bu yana sürdürülen kazılarla gün ışığına çıkarılmaya çalışılan Metropolis Antik Kenti, Torbalı ilçesine bağlı Yeniköy ve Özbey köyleri arasındaki bir tepede bulunuyor. Metropolis'in tarihi, Neolitik Çağ'daki ilk yerleşim izlerinden Klasik Çağ'a, Helenistik Çağ'dan Roma ve Bizans dönemlerine, Beylikler ve Osmanlı tarihine kadar uzanıyor. Bugüne kadar yapılan kazılar sonunda Antik Tiyatro, Peristyl Evler, Stoa (Sütunlu Galeri), Bouleuterion (Meclis Binası), biri büyük diğeri küçük iki Roma Hamamı, Gymnasion (Spor Salonu), Devlet Agorası, Dükkanlar, Genel Tuvalet, Sokaklar gibi antik kent dokusunu oluşturan yapılar ve mekânlar bulundu. Ayrıca bu mekânların kazı çalışmaları sırasında seramik, sikke, cam, mimari parçalar, figürler, heykeller, kemik ve fildişi eserler, pithos (depolama küpü) ve birçok Hellenistik Dönem seramikleri ile maden eserlerden oluşan 10 bine yakın tarihi eser gün yüzüne çıkartıldı. Kazılarda elde edilen eserler, bugün İzmir Tarih ve Sanat, İzmir Arkeoloji ve Selçuk Efes müzelerinde sergileniyor.

www.sabancivakfi.org

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.