MEVLEVİ KEÇESİNİ İSTANBULDA TANITIYOR
UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verdiği Konyalı ünlü keçe ustası Mehmet Girgiç, Dünya Kültür Başkenti olan İstanbul'da Sultanahmet'e, keçeyi dünyaya tanıtmak için dükkan açtı
27 Mart 2010 / 17:00
TURİZMİN SESİ
Mehmet Girgiç, 45 yılı aşkındır Konya'da dede mesleği olan keçeciliği sürdürüyor. Ancak Girgiç, ana malzemesi koyun yünü olan keçeyi modern bir sanat haline dönüştürmek için özgün çalışmalar yapıyor.
Girgiç, Mevlana Müzesi yakınındaki iş yerinde Mevlevi sikkesinin yanı sıra keçeyi, dekor, aksesuar, yelek ya da şal gibi giysi olarak kullanabileceği formlarda da üretti. Dünyanın çeşitli yerlerine, teknik olarak geleneksel ancak şekil olarak modern tarzda keçe üren Girgiç, uzun süre Konya'da, bu işe merak duyan turistlere açtığı kurslarda keçe sanatını öğretti.
Üniversiteli gençlere de Konya'daki atölyesinin kapılarını açan Mehmet Girgiç, Lincoln Üniversitesi ile ortak çalışma yaparak keçe yapımı konusunda ABD'de de kurslar verdi.
Mevlana ve sonrasında oluşan Mevlevi geleneğinde dervişlerin keçeden posta oturup yine keçeden yapılan yelek ve sikke kullanmaları nedeniyle Mevlevilik ile birlikte gelişen ancak yakın tarihte sadece kırsal kesimde kullanılır hale gelen keçe, Konyalı usta Mehmet Girgiç'in ellerinde yeniden yorumlandı. UNESCO'nun yürüttüğü kültürel miras çalışmaların ın bir ürünü olarak ortaya çıkan "Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi" kapsamı nda 14 Ocakta Mehmet Girgiç'e, İstanbul'da düzenlenen törenle "Yaşayan İnsan Hazinesi" ödülü verildi.
Mehmet Girgiç, "100 yıl önce ke çe hangi teknikle üretiliyorsa bugün de aynı tekniği kullanıyoruz, ancak formunu biraz değiştirdik" dedi.
Mevlevi sikkesinden halıya, yelekten kaşkola kadar çok değişik keçe ü rünler yaptıklarını anlatan Girgiç, ortaya çıkan talep üzerine, 2010 Dünya Kültür Başkenti dolayısıyla Küçükayasofya Caddesi'nde bir dükkan açtığını söyledi.
Amaçlarının keçeyi 2010 yılında tüm dünyaya tanıtmak olduğunu ifade eden Girgiç, şunları kaydetti: "Keçe, koyun yünlerinin farklı renklerde boyandıktan sonra su ve sabun yardımıyla dövülüp, liflerinin birbiri arasına girmesiyle hazırlanıyor. Tümüyle doğal bir ürün olan keçe, yumuşaklığı ve insan bedenine uyumlu hassas dokusu sayesinde stresi azaltıcı, rahatlatıcı etkisiyle de biliniyor. Mevlevilerin yoğun şekilde keçe kullanması nedeniyle Konya'da Mevlevilik ile birlikte gelişen geleneksel keçe sanatımız, yükselişine devam ediyor. İstanbul'da bu iş yerini yaklaşık 2 ay önce işletmeye başladık. Burada isteyenlere, belli bir ücret karşılığı keçe yapımı dersi veriyoruz. Keçeyi, turistlerin yanı sırada İstanbul'da da pek çok kişi merak ediyor. Keçeye duyulan ilgi, Mevlana ve Mevleviliğe duyulan ilgiden bağımsız değil."
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.