MİMAR SİNAN VE BAĞ ROTASI ÇIKARMASI
Trakya Kalkınma Ajansı’nın ev sahipliğinde 20-22 Ağustos tarihleri arasında gerçekleşen “Bir Başka Trakya”, “Mimar Sinan Rotası ve Trakya Bağ Rotası” etkinliğinin ilk durağı Kırklareli, ikinci Durağı Edirne ve üçüncü durağı Tekirdağ oldu
23 Ağustos 2021 Pazartesi 12:02
TURİZMİN SESİ
Kırklareli’nden sonra ikinci durakları Edirne olan rehberler, kentteki ilk ziyaretini Mimar Sinan’ın ustalık eseri olan Selimiye Camii’ne yaptı.
Ardından şehir turu gerçekleştirdiler ve İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk’ün anlatımıyla Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi gezildi.
Edirne’de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesine bağlı Trakya Kalkınma Ajansı tarafından restorasyonu tamamlanan Edirne Valiliği tarafından müzeye dönüştürülen Necmi İğe Evi Etnografya Müzesi’nin içerisinde geçmişten bugüne yöre insanlarının kültür, inanç ve sosyal yaşam biçimini ortaya koyan yüzlerce eser sergilenmektedir.
Müze gezisinin sonunda Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, Necmi İğe'nin oğlu hayatının anlatıldığı yerel tarihçi Cengiz Bulut tarafından kaleme alınan kitabı Rehberlere armağan etti.
Rehberler Edirne Tren Garı ve Karaağaç İstasyonu’nu ziyaret etti. Karaağaç İstasyonu, Edirne'nin Karaağaç Kasabası'nda bulunan ve II. Abdülhamid devrinde yaptırılan istasyon binasıdır. Edirne Tren Garı olarak inşa edilmiş olan bina günümüzde Trakya Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi olarak kullanılır.
Balkanların en büyük sinagogu “Edirne Büyük Sinagogu” gezildikten sonra Edirnekari Sanatını görmek için Sinagogun arkasında yer alan “Atölye Edirnekari”ye gidildi ve Yrd. Doç. Cömert’in anlatımıyla Edirnekari sanatı tanıtıldı.
Bağ rotasında yer alan Arda Bağları ziyaret edildi, şarabın yapılışı ve tadımı gerçekleşti.
Rehberler turun son gününde, Osmanlı İmparatorluğu’nun sahip çıktığı Macaristan Prensi 2’nci Rakoczi’nin, Tekirdağ’da yaşadığı ve müzeye dönüştürülen ev Rakoczi Müzesi’ni gezdi.
Ardından Tekirdağ Arkeoloji Etnografya Müzesi’ni gezdiler. Tekirdağ Arkeoloji Etnografya Müzesi, 1927 yılında Mimar Kazım Tahsin tarafından yapılmıştır.
1976 yılına kadar Vali Konağı olarak kullanılan müze binası kagir, zemin üzerine iki katlıdır. Müzede, Tekirdağ ve civarında bulunmuş ve tarih öncesi çağlardan günümüze kadar gelen toplam 23 bin 901 adet eser bulunmaktadır. Müzede 4 bin 863 arkeolojik eser, 17 bin 129 sikke, 1909 etnografik eser ziyarete açıktır.
İRO BAŞKAN SEDAT BORNOVALI
Hem Mimar Sinan Hem de Trakya’nın diğer güzellikleri bir çok turist rehberinin iyi tanıdığı bir doğa varlıklarımız. Aslında bunları turizm güzergahı haline getirmek ayrı bir sanat ayrı bir bilim. Burada 3 gün içinde yapmış olduğumuz şey hem yerli hem de yabancı turistlere hitap edecek şekilde buraların gerçek turizm ürünleri haline getirmeye çalışmak.
Bu ürünleri de seyahat acentalarıyla birlikte iş birliği içinde olarak yurt için ve yurdışından gelen turistlere katmadeğeri olan ürünler olarak taktim edilmeli. Şu anda ilk adımındayız. Bizim yerinde görüp üstüne düşülmemiz tartışmamız bunları bir araya getirmek en iyi ürünü en yüksek katmadeğiri orataya çıkartmak olacaktır.
Trakya’da için aramızda çalışmaya başlamamız gerekiyor. Trakya Kalkınma Ajansı’nın bu konuda önderlik etmesi çok güzel bir ivme oluşturdu. Bundan sonrası biraz da bize düşüyor. Tekirdağ birazda duygulara hitap ediyor. Dürüst olmak gerekiyorsa denizi olan her kent farklı bir güzelliğe sahip. Tekirdağ ölçeğiyle daha devasallaşmamış bir şehir olması özelleğiyle de İstanbul’un yanı başında olması bizim için ayrı bir özellik taşıyor.
TÜRSAB YTK Başkanı Orhan ÇEBİ; Trakya Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği “Mimar Sinan Rotası ve Trakya Bağ Rotası” etkinliğinde İRO Rehberlerini bölgemizde ağırlamak kültürel değerleri yerinde ziyaret etmeleri bizleri mutlu etmiştir. İRO Rehberlerinin bura da olmaları çok önemli. Trakya’nın alternatif turizm rotalarını rehber arkadaşlarımıza göstermemiz gerekiyordu. Trakya Kalkınma Ajansı bu konuda bir öncülük yaptı ve Trakya’da güzel bir organizasyon gerçekleştirdi.
Gezinin son noktası Chateau Nuzun Bağları ziyareti oldu.
Bağlar gezilip, Chateau Nuzun sahibi Nazan Hanım tarafından bilgilendirme yapıldıktan sonra şarap tadımı yapıldı. Gezi ile ilgili rehberler tur programı önerileri hazırlayacak ve bölge ile ilgili çalışma gerçekleştirecekler.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.