22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

MUDURNU’LU USTALAR ÇIRAK BULAMIYOR

Bolu'nun Mudurnu ilçesinde bakırcılık ve demircilikle uğraşan son 10 usta, mesleklerini devam ettirecek çırak bulamıyor

MUDURNU’LU USTALAR ÇIRAK BULAMIYOR

25 Şubat 2010 / 14:00

TURİZMİN SESİ


Bolu'nun Mudurnu ilçesinde yaklaşık 600 yıldır ahilik kültürü yaşatılıyor. Geçmişini geleceğe taşıma kaygısında olan Mudurnu'da her yıl ahilik etkinlikleri düzenleniyor ve etkinliklere esnaf ile ilçede yaşayan vatandaşlar coşkuyla katılıyor. Ancak, Orta Çarşı ve Demirciler Çarşısı'nda bakırcılık ve demircilik yapan son 10 usta, babalarından miras kalan mesleği güçlükle sürdürüyor.

Mudurnu Belediye Başkanı Mehmet İnegöl, bakırcı ve demircilerin çalıştıkları yerlerin tescilli binalar olduğunu anlatarak, "Bu binaların restore edilmesi için çalışmalarımız sürüyor. İlçemizde bakırcılık mesleğini yaşatan 4, demircilik mesleğini yaşatan 6 kişi kaldı. Bütün çabamız bu mesleklerin geleceğe taşınması için" diye ifade etti.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2009 yılında Türkiye'de "Yılın Ahisi" seçilen 84 yaşındaki Mehmet Şenkaya, 70 yıldır demircilik yaptığını belirterek, "Bu mesleği 70 yıldır yaşatmaya çalıştığım için yılın ahisi seçildim. Yaşamım boyunca esnaf arkadaşlarımla iyi geçindim. Yaşım 84 ve bu mesleği yaşatmak için elimden geldiğince mücadele ediyorum. En büyük sık ıntımız bu mesleği devam ettirecek çırak bulamamak.Türkiye'de bu mesleği devam ettiren insan sayısı çok az. Mudurnu çarşısında 1950 yılında sadece 25-30 demirci esnafı vardı. Bugün ise bakırcı ve demirci sayısı 15'i geçmez" dedi.

Demirci İsmail Atlı ise mesleğe 13 yaşında babasının yanı nda başladığını ve 30 yıldır demircilik yaptığını anlatarak, "Mesleğimiz teknolojiye yenik düştü. Vatandaşlarımız sadece kapı, pencere ve balkon demiri yaptırmak iç in bize geliyor. Mesleğimiz artık son yıllarını yaşıyor. Çırak bulmakta güçl ük ç ekiyoruz." diye ifade etti.

Bakırcı Mehmet Arıbakır ise 40 yıldır bakırcılık yaptığına işaret ederek, "Mesleğe babamın yanında çırak olarak başladım. Yaptığımız bakır işlerine sadece turistler ilgi gösteriyor. Mesleğimizi güç koşullarda yaşatmaya çalışıyoruz. Demircilik ve bakırcılık meslekleri bölgenin kültürel hayatı için çok büyük öneme sahip" diye konuştu. Bu arada ilçeyi ziyaret eden turistlerin bakır ve demir ustalarını kameralarıyla görüntüledikleri gözlendi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.