MÜSLÜMAN TOPLUMLARDA DEĞİŞİM
Afrika'dan Asya'ya, 14 ülkenin kadından sorumlu Bakanları İstanbul'da buluştu
23 Aralık 2011 / 18:57
TURİZMİN SESİ
Kadına şiddet uygulayanların kutsal değerlerden bahsetmeye hakkı yoktur Toplumsal cinsiyet eşitliği politikalarının geliştirilmesi için düzenlenen Müslüman Toplumlarda Değişim ve Kadının Rolü konulu konferans, İslam Dünyası'ndaki kadın sorunlarına çözüm bulmak için bugün toplandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını yaptığı konferansta 14 ülkenin kadın ve insan hakları bakanları bir araya geldi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan açılışta yaptığı konuşmada, Kadınlarına, anne, eş ve kızlarına, her ne şekilde olursa olsun şiddet uygulayanların, ayrımcılık uygulayanların da insani, vicdani ve kutsal değerlerden bahsetme hakkı yoktur dedi.
Konferansa ev sahipliği yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise ''Biz dünyadaki bütün kadınlar olarak merhamet, ekmek, sadaka istemiyoruz. Biz bütün kadınlar olarak yaşam hakkının korunduğu ve zulmün bittiği bir dünya düzeni için mücadele ediyoruz'' dedi.
İSLAM İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamento Birliği katkılarıyla düzenlenen Müslüman Toplumlarda Değişim ve Kadının Rolü konulu konferans, 14 ülkenin kadın ve insan hakları bakanları ve 179 katılımcıyla bugün İstanbul'da başladı. Ev sahipliğini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin yaptığı konferansın açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'la birlikte katıldığı "Müslüman Toplumlarda Değişim ve Kadının Rolü" konulu konferansta, kadınlarına, annelerine, eşlerine ve kız çocuklarına değer vermeyen, onların haklarını dikkate almayan hiçbir toplumun refaha ve huzura ulaşma imkanı olmadığını ve olamayacağını belirterek, ''Kadınlarını eğitmeyen, kendisi için reva gördüğü hakları kadınlardan esirgeyen, kadın zarafetini ve şefkatini istismar eden hiçbir toplumun da medeni olma ve medenileşme imkan ve ihtimali yoktur'' dedi. Bu konferans nedeniyle kardeş ülkelerden gelen katılımcıların şahsında Tunus'un, Fas'ın, Libya'nın ve Mısır'ın kadınlarını selamladığını ifade eden Başbakan Erdoğan, Tunus, Fas, Libya ve Mısırlı kadınlar, ülkelerinde değişimin fitilini ateşlediler, değişime önayak oldular, değişim sürecinin acısını ve çilesini yakından hissettiler. Gerekirse yerlerde süründüler ve kendilerine cop sallayanlara karşı onlar yerlerde yüreklerini ortaya koydular. Çünkü bir değişimin mücadelesini veriyorlardı, değişimin tabii ki bedeli kolay değildi ama sonucu inanıyorum ki çok hayırlı olacaktır. Kendilerini tebrik ediyorum. Mücadelelerinden dolayı her birini tek tek kutluyorum'' diye konuştu.
Erdoğan, aynı şekilde, katılımcıların şahsında, on yıllardır çile çeken, savaşların, çatışmaların, ölümlerin acısını omuzlarında, yüreklerinde taşıyan Afganistanlı, Iraklı, Suriyeli kadınları da buradan selamladığını vurgulayarak, Filistin'in kadınlarını, Filistin içindeki Gazzeli kadınları da özellikle selamladığını belirtti. Başbakan Erdoğan, ''Filistin'in kadınları, yarım asırdan uzun bir süredir çok ağır bir imtihandan geçiyorlar. Açıkçası, Filistinli kadınların onurlu, gururlu, kararlı mücadelesi, sadece Filistin'e, sadece İslam dünyasına değil, tüm dünyaya, tüm dünya kadınlarına örnek teşkil ediyor'' dedi. Kadınların, tarihin her döneminde ve her toplumda değişimin en önemli unsuru, hatta değişimin sahibi olduklarına dikkati çeken Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü: ''Kadın haklarının ileriye gittiği toplumlar her alanda ilerlediler, huzur, refah ve istikrara kavuştular. Kadınların ezildiği, örselendiği, ötelendiği toplumlar, kadınların arka plana itildiği, kadın haklarının çiğnendiği toplumlar ise dikkat ediniz, her alanda geriye gittiler, geride kaldılar.
Kadınlarına, annelerine, eşlerine ve kız çocuklarına değer vermeyen, onların haklarını dikkate almayan hiçbir toplumun refaha ve huzura ulaşma imkanı yoktur ve olamaz. Kadınlarını eğitmeyen, kendisi için reva gördüğü hakları kadınlardan esirgeyen, kadın zarafetini ve şefkatini istismar eden hiçbir toplumun da medeni olma ve medenileşme imkan ve ihtimali yoktur. Özellikle ifade ediyorum, kadınlarına, anne, eş ve kızlarına her ne şekilde olursa olsun şiddet uygulayanların, ayrımcılık uygulayanların da insani, vicdani ve kutsal değerlerden bahsetme hakkı yoktur.''
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de medeniyetlerin, dinlerin, kıtaların ve denizlerin buluştuğu İstanbul'da misafirleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Bakan Şahin,''Biz dünyadaki bütün kadınlar olarak merhamet, ekmek, sadaka istemiyoruz. Biz bütün kadınlar olarak yaşam hakkının korunduğu ve zulmün bittiği bir dünya düzeni için mücadele ediyoruz'' dedi. Bakan Şahin, konuşan diller farklı olsa bile aynı dinin ve tarihin mensupları, aynı medeniyetin, dostluğun, kardeşliğin evlatları olduklarını da vurguladı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın da katıldığı konferansta, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Cezayir, Filistin, Irak, Kırgızistan, KKTC, Komorlar Birliği, Maldivler, Mali, Somali, Uganda ve Ürdün'den 179 katılımcı, İslam Dünyası'nda kadın sorunlarının çözümünde işbirliği yaparak güçlerine güç katacaklar. İslam ülkelerinde kadın haklarını geliştirecek ortak projelerin tartışılacağı konferansta ayrıca Fotoğraflarla Türk KadınınınTarihi adlı bir sergi de açıldı. Etkili Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizmalarının Kurulması: İslam İşbirliği Teşkilatı Üyesi Ülkelerin Deneyimleri, Değişen Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da Kadın Hakları, İslam ve Demokrasi, Sivil Toplum ve Bölgesel İşbirliğinin Etkinleştirilmesi:Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Enstitüsü'nün Kurulması konularının tartışılacağı konferans, Sonuç Bildirgesi'nin yayınlanmasıyla sona erecek.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.