22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

MUSTAFA KILIÇ, ÖNÜMÜZDEKİ YILA DİKKAT ÇEKTİ

Turizmci Mustafa Kılıç; Havayolu iflasları ile karşı karşıya kalabiliriz uçak yoksa turist yoktur

Mustafa Kılıç, Önümüzdeki Yıla Dikkat Çekti

21 Ekim 2022 Cuma 09:25

TURİZMİN SESİ


Turizmci Mustafa Kılıç’ın Kıymetli meslektaşlarıma duyurudur yazısını siz okurlarımız ile paylaşıyoruz

•2023 bütçe hazırlığı yaparken dikkat ediniz 
•Stratejinizi global ekonomi şartlarına göre hazırlayınız

 

Evet hepimiz 2022 yılını sektör olarak beklenmedik şekilde güzel geçirdik bizim için iyi bir sezon oldu. Ben şahsen iyi bir sezon olacağını tahmin etmiştim beni tanıyan bilen dostlarıma bunun bilgisini vermiştim.  Turizm maalesef son zamanlarda tamamen siyaset dili oldu.  Son 5 senedir siyasi olaylar yüzünden gelmeyen pazarlarımız olan Suudi Arabistan ve BAE ile ilişkilerin düzeleceğini söylemiştim ve sonuç olarak sezon ortasında bizim devlet erkanı ile Suudi ve BAE kralı tokalaştı barıştı. 

Geleceği önceden bilen hisseden gören turizmci dostlarım stratejilerini ve planlarını zaten çoktan yapmış oldu. Fakat bir de bunu iyi okuyamayan tahmin edemeyen düşünemeyen meslektaşlarımız oldu. Onlar ise bu sezonun iyi geçmesine şaşırdı. Planlama bütçeleme derken ben bundan bahsediyorum. Açıkçası ben onların şaşırmış olmasına da pek şaşırmadım. Çünkü bazılarının günü kurtaran bir planı vardı gelecek planı yoktu.

ŞİMDİ GELELİM 2023 SEZONUNA
Asıl dönüm noktası burası işte kafalar karışık bütçe zamanı yaklaşıyor. 2022 iyi geçiren dostlarımız 2023 daha iyi geçecek diyor. Perşembenin gelişi Çarşambadan bellidir. 
İşte o iş öyle değil dostlarım.

Rusya Ukrayna savaşı devam ediyor
Rusya Avrupa’ya gaz vermeyecek Avrupa bu yüzden kışı Türkiye’de geçirecek. Bu iş Antalya için çok iyi olacak. Avrupa’da 1 aylık kira ve enerji parasına Türkiye’de 3 ay tatil yapacak gibi senaryolara temkinli davranın bunu bizde isteriz fakat Ege adalar ve Akdeniz kıta sahanlığı gibi politik sorunlar var. Türkiye ABD ve Yunanistan seçimleri birbirine çok yakın yahu bize ne bunlardan diyorsunuz halısınız eskinden kimse takmazdı bunları . Baştan dedim turizm artık siyaset dili oldu aslına bakarsanız turizm çok güzel bir “BARIŞ DİLİDİR” nokta.

Son zamanlarda Fransa ve Almanya gibi ülkelerde baş gösteren hayat pahalılığı enerji ve akaryakıt fiyatlarında artışlara karşı halk ayaklanmasını görmekteyiz. Bize normal gelen ( biz alışkınız ) fakat Avrupa’ya anormal gelen bu zamlar yüzünden Avrupa sıkıntı çekiyor. Avrupalıları bilirsiniz ekonomik olarak sıkıntı çekerse ilk iş seyahat ve tatili iptal eder

Asıl önemli konu şimdi geliyor…
Opec diye bir örgüt var yani petrol üreten ülkeler birliği yahu bize ne diyeceksiniz bu örgütten. Ben size dedim ya turizm siyaset global ekonomi ile bağlıdır.
Şimdi bu örgüt petrol varil üretimini düşürme kararı aldı. Bunun anlamı şu. 
Petrol arzını düşürmek enerji ve ulaşımı zorlaştıracak zam üstüme zam sadece bizde değil tüm Dünyada olacak. Bu durum tüm dengeler değiştirir maalesef dünyamız fosil yakıtlara halen muhtaç.
Peki uçaklar ne olacak öyle ya bu uçaklar su yakmıyor.Turistler şehirler arası otobüsler ile Esenler otogarına gelmiyor. 

Sevgili dostlar bakın bir çok Avrupa ülkesinde havayolu grevleri başladı hatta Havayollarında iflaslar söz konusu olabilir. İnşallah ben yanılırım bunu çok isterim fakat herkes 2023 çok iyi bir sezon olacak diyor ya lütfen acele etmeyin Ocak-Şubat ayına kadar bütçe yapmayın yönetim kurulunuza globalde yaşanan force majeure durumundan bahsediniz ve süre isteyiniz özellikle “GİDER BÜTÇESİ” yapmak zorunda kalan meslektaşlarımın Allah yardımcısı olsun diyorum. 

Havayolu iflasları ile karşı karşıya kalabiliriz uçak yoksa turist yoktur.
Mustafa Kılıç
 

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.