22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

MUTFAK DOSTLARI DERNEĞİ YENİ YÖNETİM KURULUNU SEÇTİ

Mutfak Dostları Derneği, 17. olağan genel kurulunu geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdi. 2022-24 döneminde Alparslan Baloğlu yönetim kurulu başkanı olarak görev yapacak

Mutfak Dostları Derneği Yeni Yönetim Kurulunu Seçti

16 Mart 2022 Çarşamba 18:49

TURİZMİN SESİ


1991 yılında kurulan Türkiye’nin gastronomi alanındaki en köklü sivil toplum kuruluşu Mutfak Dostları Derneği, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği genel kurulunda, 2022-24 dönemi Yönetim Kurulu’nu seçti. Yeni yönetim kuruluna 2014 yılından bu yana yönetim kurulu üyeliğinde bulunan Alparslan Baloğlu başkanlık yapacak. 

Türkiye’nin gastronomi alanındaki en köklü sivil toplum kuruluşu olan Mutfak Dostları Derneği’ne başkanlık yapmanın büyük bir sorumluluk olduğunu belirten Alparslan Baloğlu “Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri, Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi işbirliğinde hayata geçirilen Gastronomi ve Mutfak Kültürü Sertifika Programları gibi süregelen projelerimizin yanı sıra mutfak kültürümüzü destekleyen ve farkındalık odaklı yeni projeleri hayata geçireceğiz. Yeni yönetim kurulumuz  ilk etapta, mutfak değerlerimizi  öne çıkaracak envanter çalışmaları ve  Mutfak Dostları Derneği bünyesindeki çok değerli isimlerin katkıları ile  hayata geçirilecek süreli bir yayın projesi üzerinde çalışmalara başladı.” dedi.

Ülkemizin özgün lezzetlerini ve yöresel üreticileri desteklemek adına Anadolu Lezzet Envanteri’nin (ALE) oluşturulması gibi önemli çalışmalara imza atan ve gastronomi alanında uluslararası projelerle de gündeme gelen Mutfak Dostları Derneği’nin yeni Yönetim Kurulu’ndaki diğer isimler ve görev dağılımı ise şu şekilde gerçekleşti: Başkan Yardımcıları Başar Eryöner, Esin Sungur, Genel Sekreter Nazlı Kalmuk, Sayman Oya Emerk, Üyeler Defne Ertan Tüysüzoğlu, Murat Güllü, Selda Ayşe Güleç, Sema Targıt Akbaşak, Ülkü Kahraman.
Mutfak Dostları Derneği 

2020 yılında 30’uncu yılını kutlayan Mutfak Dostları Derneği, bilimsel araştırmalar yaparak, yaptırarak mutfak zenginliklerimizi, yeme-içme ve sunma adabını bütün özellikleriyle ortaya çıkarmak amacıyla kuruldu. Yurt içi ve yurt dışında mutfağımızın tanıtılmasını sağlamak, bu alanda eğitimler düzenlemek, yeme-içme ile ilgili gelişmeleri izlemek, bu tür çalışmaları özendirmek de derneğin kuruluş amaçları arasında yer alıyor.

Türk mutfağı ile ilgili bilimsel araştırmaları destekleyen, çeşitli yayınlar hazırlayan, panel, konferans ve geziler düzenleyen dernek, önceden belirlenen temalar çerçevesinde hazırlanmış menülerin ikram edildiği gastronomik zenginliği olan yemekler de organize ediyor. Mutfak Dostları Derneği, “Coğrafî İşaretleme Sistemi” (Appelation d’origine Controlée) konulu panellerle, Türkiye’nin yöresel, özgün lezzetlerinin kalite standartlarının, üretim bölgelerinin ve kriterlerinin belirlenmesinin önemini vurguluyor.

Gastronomi alanına bir referans noktası olması ve başarılı kişi ve kuruluşların teşvik edilmesi amacıyla Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri’ni düzenleyen Mutfak Dostları Derneği, ilk online Türk Üniversitesi Netkent Akdeniz Araştırma ve Bilim Üniversitesi işbirliğinde Restaurant İşletmeciliği ve Mutfak Kültürü Sertifika Programları’nı hayata geçirdi.  İçeriği Mutfak Dostları Derneği tarafından oluşturulan  online eğitim programında alanının en önde gelen uzmanları ve kanaat önderleri eğitmen olarak yer alıyor.  

Alparslan Baloğlu

Yedi yaşında babaannesiyle beraber semt pazarlarına gitmeye başladı. İlk turşusunu o pazarlardan birinden aldıkları biberlerle İlkokul birinci sınıfta, Hayat Bilgisi dersinde kurdu. Hayatının yirmi yılını, Sapanca İlköğretim Okulu, Bursa/Namık Kemal İlkokulu, Bursa Erkek Lisesi, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü, University of London, Goldsmith College of Art’da genel olarak güzel anılar ve dostluklarla geçirdi. Yurt içinde ve yurt dışında karma sergilere katıldı, kişisel sergisini 1993 yılında Atatürk Kitaplığında açtı. Uluslararası Sinopale Sanat Bienaline iki kez davet edildi.

1985 yılından bu yana, kurduğu A4 Ofset Matbaasında kardeşi ile birlikte çalışıyor.

1998 yılından bu yana Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Grafik Ana Sanat Bölümü’nde “Basım Teknikleri” dersi veriyor. 1999 yılında bir akrabası ve kardeşi ile birlikte kurduğu “Hain Köfte” isimli köfteci için, nihai formülünü bulmak adına 90 kg kıyma yoğurdu, her seferinde yoğurduğu köfteleri arkadaşlarına pişirdi ve sonunda formülünü kendisi, kardeşi ve üçüncü ortakları dışında hiç kimsenin bilmediği leziz ve nefis “Hain Köfte”yi yarattı. Yoğurma sırası geldiği her üç günde bir, üç yıl boyunca yoğurdu… İstediği kadar zaman ayıramadığı bu işi 2003 yılında, üç satırlık “Hain Köfte” formülü ile birlikte bir başkasına devretti. Yeme içme ile olan derdi hiç derman bulamadan devam ederken yolu 2008 yılında Mutfak Dostları Derneği ile kesişti. 2014-2022 yılları arasında Zeynep Kakınç Başkanlığında, dört dönem MDD Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalıştı.

27 Şubat 2022’de Mutfak Dostları Derneği Başkanı seçildi. 

Gastronomi ve mutfak kültürüne olan ilgisi artarak devam ediyor ve hala büyük bir keyifle turşularını kendisi kuruyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.