22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

NALLIHAN KUŞ CENNETİ

Geçen yıllarda kuraklık nedeniyle suları çekilen ve kuruma noktasına gelen Nallıhan Kuş Cenneti, bu yılki yağışlarla eski güzelliğine tekrar kavuştu

NALLIHAN KUŞ CENNETİ

31 Mayıs 2009 / 09:02

TURİZMİN SESİ


İstanbul ve Çanakkale boğazlarından gelen kuşların göç yolunda bulunan, her yıl göç mevsiminde binlerce kuşun barındığı, yaklaşık 170 kuş türüne ev sahipliği yapan Nallıhan Kuş Cenneti'ndeki su seviyesi, geçen yıllarda bölgeyi besleyen Aladağ Çayı'nın kuruması nedeniyle 2 metreye kadar düşmüştü.  İç Anadolu Bölgesi'nin en önemli sulak alanlarından olan, özellikle ilkbaharda doğa tutkunlarının ziyaret ettiği Nallıhan Kuş Cenneti'nde kuşların yaşam alanlarındaki sular çekilmiş, bölgede sayıları binlerle ifade edilen kuşların sayısı önemli oranda azalmıştı. Nallıhan Tarım Müdürü Dr. Murat Gür, kuş cennetinde su seviyesinin son 25 yılın en yüksek değerlerine ulaştığını, bölgeye çok sayıda göçmen kuşun gelmeye başladığını söyledi.


Dr. Gür, kuş cennetini besleyen Sarıyar Barajı ile Aladağ Çayı'nda da su seviyesinin sevindirici düzeyde olduğunu belirterek, "Bu sadece enerji üretimi açısından değil kuşlar, doğal hayat, ekolojik denge açısından da çok sevindirici bir gelişme. Kuş cennetindeki su seviyesi kuşlar için yeterli. Bölgeye çok sayıda göçmen kuş gelmeye başladı" dedi. Murat Gür, kuş cennetinde suyun azalmaması için Sarıyar Barajı'nda su seviyesinin dengede tutulması, enerji üretimi için fazla su harcanmaması gerektiğini belirtti. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü yetkilileri de bölgedeki kuş türlerinin geçen yıllara oranla çoğaldığını belirterek, daha önce kurumuş olan büyük birçok alanın şimdi sularla kaplı olduğunu kaydetti.
Kuş gözlemcilerinin de Nallıhan Kuş Cenneti'ne gelmeye başladığını belirten yetkililer, "Şu anda yaklaşık 165 kuş türü burada konaklıyor. Önümüzdeki günlerde Afrika ülkelerinden gelecek göçmen kuşlarla bu sayının artmasını bekliyoruz" dedi.


Kaymakam Ömer Toraman da İl Özel İdaresi aracılığıyla Nallıhan Kuş Cenneti'ndeki kuş gözlemevini yenileyeceklerini kaydetti. Ömer Toraman, "Çok modern bir kuş gözlem merkezi yapılacak. Çevre ve Orman Bakanlığı projeyi onayladı. Bu yıl ihalesini yapıp tesisi bitirmeyi hedefliyoruz. Ziyaretçilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılayan bir merkez olacak" dedi. Toraman, kuşları kamerayla tespit edip görüntülerini Nallıhan Kaymakamlığının internet sitesinde yayımlamayı düşündüklerini bildirdi. Ankara'ya 120 kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu üzerinde, Sakarya Nehri Havzası'nda bulunan Nallıhan Kuş Cenneti, Nallıhan'ın Davutoğlan köyü sınırları içinde yer alıyor.

1994'te koruma altına alınan 425 hektar genişliğindeki saha, 170'ten fazla kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Soyu tehlikede bulunan kara leylek, Türkiye'de en çok burada görülüyor.

Kuş Cenneti'nde, Türkiye'deki 6 balıkçıl türün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, bülbül, kara çaylak, leylek, kuzgun gibi türler en çok rastlanan kuşlar. Nesli tehlikede bulunan küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, ulu doğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, gökdoğan da burada yaşıyor. Jeolojik yapısıyla açık laboratuvar niteliğinde olan alan, sarı, kahverengi ve kırmızı tabakaların üst üste tekrarlanmasıyla ilgi çekiyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.