23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

“NEVRUZ BÜTÜN İNSANLIĞIN BAYRAMIDIR”

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay: “Unesco Nevruzu sadece Türklerin, İranlıların, Azerilerin, Kürtlerin bayramı değil, bu topraklardaki hepimizin bayramı olarak insanlık adına tescil etti”

“NEVRUZ BÜTÜN İNSANLIĞIN BAYRAMIDIR”

21 Mart 2011 / 20:59

TURİZMİN SESİ


Nevruz Bayramı kutlamaları çerçevesinde, Uluslararası Türk Kültür
Teşkilatı (TÜRKSOY) heyeti, Bakan Günay'ı makamında ziyaret etti.Kabulde yaptığı konuşmaya, Nevruz Bayramı'nı kutlayarak başlayan Bakan Günay, dünyanın 16 ülkesinden 100'den fazla sanatçının katılımıyla Türkiye'nin başkenti Ankara'da Nevruz'u kutlayacaklarını söyledi.

Günay, ''Biz burada Ankara'da kutlarken, başka illerde ve kentlerde de kutlamalar olacak. Bu bayram aslında herhangi bir milletin bayramı değil. Bu bayram doğrudan doğruya tabiatın ve toprağın bayramıdır. Güneşin toprağı ısıtmaya başladığı bu bayram toprakla haşır neşir olanların bayramıdır. Nevruz bir anlamda toprağın, tabiatın yeniden canlanması, hayatın yeniden doğmaya başlaması anlamını taşır. Bütün insanlığın, dünyanın bayramıdır'' diye konuştu.

Önceki yıllarda başka bazı ülkelerde ve Türkiye'de Nevruz'un bütün
insanlığa, bahara, tabiata ait olan bu yönünün gözden uzak tutulduğunu, siyasallaştırıldığını dile getiren Bakan Günay, şunları kaydetti: ''Geçmiş yıllarda bundan 10-20 yıl önceleri söylüyorum, devlet Nevruz'u neredeyse halka kutlatmamak için inanılmaz tedbirler, tedbir adı altında zorlamalar, baskılar uyguladı.

O yüzden de sıkıntılar acılar yaşadık. Şimdi hep birlikte aklımız başımızda Nevruz'un bir millete, kavime, yöreye değil hepimize ait olduğunu biliyoruz. Bunu dünya kabul etti. UNESCO Nevruz'u sadece Türkler'in İranlılar'ın, Azeriler'in, Kürtler'in bayramı değil, bu topraklardaki hepimizin bayramı olarak insanlık adına tescil etti. Akılsızlık bazı kesimlerde hala sürüyor. Devlet aklını başına 10 yıldan sonra devşirdi.

Bu kez de bazı topluluklar Nevruz'u kendilerinin saymaya
çalışıyorlar. Aynı akılsızlığı bu sefer onlar sürdürmeye çalışıyorlar. Bir kez
daha altını çizerek söylüyorum, Nevruz toprağın, dünyanın bayramıdır. Hayatın, çiçeğin, toprağın yeniden doğuşudur, bir anlamda hayatın yeniden başlamasıdır. Böyle anladığımız zaman ülkemizde, bölgemizde, dünyamızda barış olur. İnsanlığın didişmeye değil, kavga etmeye değil barışa ve bayrama hasreti var.''

Barışın gelişmek, kalkınmak, iyi yaşamak, kaynakların çatışmaya değil
gelişmeye yönelik kullanımını sağlamak için en büyük ihtiyaç olduğunu belirten Günay, Mustafa Kemal Atatürk'ün bunu ''Yurtta barış, dünyada barış'' sözleriyle en iyi şekilde ifade ettiğini söyleyerek Yeni bin yılın başında, hala yurtta ve dünyada barışa her şeyden çok ihtiyaç olduğuna dikkati çekti. Daha sonra TÜRKSOY heyetinde yer alan sanatçılar, Bakan Günay'a çeşitli hediyeler sundular. Bakan Günay da ziyaretçilerine Bakanlığın CD çalışmalarını
hediye etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.