23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

OLİMPİK OYUNLAR MASKOTU HAMSİ

Trabzon'da 23-30 Temmuz tarihleri arasında yapılacak 11. Avrupa Olimpik Gençlik Oyunları'nda maskot olarak belirlenen "hamsi", oyunlar logosunda da yer alacak

OLİMPİK OYUNLAR MASKOTU HAMSİ

28 Şubat 2010 / 15:13

TURİZMİN SESİ


Avrupa Olimpik Gençlik Oyunları ile ilgili düzenlenen logo ve maskot tasarım yarışmasına 684 katılım olduğu ve bunların arasında yapılan değerlendirmede en beğenilen hamsi maskotunun seçildiği, logo olarak da hamsi figürlü logonun kullanılacağı belirtildi. Karadeniz'de pizzasından pilavına, tatlısından köftesine kadar birçok çeşidiyle önemli bir yer tutan hamsi, Karadeniz Oyunları ile sporda aldığı yeri, 11. Avrupa Olimpik Gençlik Oyunları'nda da koruyor.

Olimpiyatlara açılacak olan hamsi, daha önce kentte 'Hamsigücü' ismiyle kurulan bir spor kulübüne de isim olmuştu. Organizasyon genel koordinatörü Murat Taşkın, dünyada hamsinin tamamına yakınının Karadeniz'de avlandığını ve Karadeniz'e özgü bir balık olduğunu belirtti.
Hamsinin Karadeniz'in bir simgesi olduğunu ifade eden Taşkın, "Karadeniz Oyunlarında da hamsi maskotu hafızalarda tatlı bir iz bırakmıştı. Trabzon, şimdi 2011 Avrupa Olimpik Gençlik Oyunları'na evsahipliği yapacak. Oyunlar aynı zamanda Türkiye'nin olimpiyat bayrağı altında gerçekleştirecek olduğu ilk organizasyon. Bu organizasyona hamsi de damgasını vuracak" dedi.

Taşkın, 9 branşta yapılacak organizasyona 49 ülkeden 4 bin civarında sporcunun katılacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Her olimpiyatta ve oyunda olduğu gibi, bir logo ve maskot gerekliydi. Açılan logo ve maskot yarışmasına toplam 684 katılım oldu. 300 maskotun yüzde 70'inde hamsi vardı. Sanırım hem Trabzon'da olmasının etkisiyle hem de Karadeniz Oyunları'ndan insanların hafızalarında yer alan maskot olduğu düşüncesiyle, hamsi maskotu üzerinde daha değişik tasarımlar yapıldı. Yapılan değerlendirme sonucunda 2011 Avrupa Olimpik Gençlik Oyunları'nda maskot olarak hamsiyi belirledik. Bu maskot yarışmasını da İstanbul'dan bir bayan kazandı. Logo olarak da hamsi figürlü bir logoda karar kıldık."

Hamside mizah da olduğunu ifade eden Taşkın, "Biz Temel fıkralarından alınmadığımız gibi hamsi lakaplarından da alınmayız. Hamsi Karadeniz insanı, Trabzon insanı için önemli bir deniz ürünü ve geçim kaynağı. Trabzonspor taraftarının 'bize her yer Trabzon' diye bir sloganı var. Biz her yerde hamsiyiz. Gençler yarışırken de gülümseyecekler, eğlenecekler. Gençler, hamsi ile coşacaklar. Yarışma kadar bu da önemli" diye konuştu. Taşkın, sporculara organizasyonda verilecek yemek menülerinde hamsinin de yer alacağını söyledi. Oyunların Temmuz ayında yapılacağını dile getiren Taşkın, "Kasım ayında hamsi avlanmaya başlıyor. Bu aylarda hamsi şoklanarak depolarda muhafaza edilebilir. Avrupalı gençler böylece hamsiyi tanımış olacak. İleride bunun ekonomik yansıması da olacaktır" dedi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.