23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

ON FARKLI ÜLKEDEN KATILIMCI

Değişen Dünya'da Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitiminde Yeni Yönelimler ve Sorunlar Sempozyumu başladı

ON FARKLI ÜLKEDEN KATILIMCI

22 Nisan 2012 / 12:41

TURİZMİN SESİ


Bora ÖZGEN
İstanbul(TURİZMİN SESİ)-
Teması Değişen Dünya'da Vatandaşlık ve Demokrasi Eğitiminde Yeni Yönelimler ve Sorunlar olan Uluslar arası Sosyal Bilgiler Eğitimi Sempozyumu Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi'nin ev sahipliğinde bugün başladı. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi ve Sosyal Bilgiler Eğitimcileri Birliği Derneği'nin birlikte düzenlediği, Milli Eğitim Bakanlığı ve Avrupa Konseyi'nin desteklediği sempozyumun açılış konuşmasını Kongre Düzenleme Eş Balkanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Tarman yaptı. Tarman konuşmasında ülkemizde yaşanılan demokratikleşme çalışmaları ve yeni Anayasa hazırlıkları ve gerekse dünyada yaşanılan halk hareketleri ile ilgili gelişmelerin sempozyumun ana temasıyla doğrudan ilişkili olduğunu ve bu yüzden sempozyumunun yapılmasının önemli olduğunu söyledi. Atatürk Eğitim Fakültesi Dekanı ve Sosyal Bilgiler Eğitimcileri Birliği Derneği başkanı Prof. Dr. Cemil Öztürk de 1000 yıllık geçmişiyle bu coğrafyada farklılıkların hoşgörü içinde yaşadığını belirtti.

Aynı zamanda birbirinden farklı sosyo kültürel değişimlerin birlikte yaşandığı Türkiye'de ve yakın coğrafyada tarım, sanayi ve bilgi çağının birlikte yaşadığını belirterek, Mısır'daki devrimin bile facebookta olgunlaştığını ifade etti. Türkiye olarak modernleşme ve demokratikleşme yoluna çok önce çıkmış bir toplum olarak dünyanın demokratikleşmesine nasıl katkıda bulunacağının cevaplanması gerektiğini söyledi. Bu bağlamda Vatandaşlık eğitimi programlarının Türkiye'de Birleşik Devlet örneğindeki NCSS gibi sivil toplum kuruluşlarının hazırlaması gerektiğini ifade etti. Bu süreçte de Sosyal Bilgiler Eğitimcileri Birliği Derneği'nin bu misyonu taşıdığını söyledi. Marmara Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Emin Arat da daha katılımcı, daha özgür bir demokrasiye ulaşmak için Marmara Üniversitesi'nin gerek akademik gerekse eğitim anlamında çaba gösterdiğini ifade etti.

Talim Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emin Karip ise bilgi teknolojilerinin yaygınlaştığı bir dönemde bireysel özgürlüklerin ihlal edilmesi bile bu problemle başa çıkacak bireylerin yetiştirilmesini elzem kıldığını ve bu sempozyumdan teoride ve pratikte bu sürece önemli katkılar sağlayacağını düşündüğünü belirtti. Pazar gününe kadar devam edecek sempozyumda dikkati çeken bazı başlıklar şöyle. Türkiye' de Vatandaşlık Eğitiminde Çokkültürlülük, Mısırlıların Gözünde Etkin Vatandaş, Milli Eğitimin Amaçları Üzerine Güncel Tartışmalar: Milli Eğitim Temel Kanunundaki Değişiklik Ne Anlama Geliyor?

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.