22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ONLİNE REZARVASYONA YENİ DÜZEN

TUROB'un girişimleriyle, özel ve butik belgeli otellerde 'mecburi yanlış tanıtım' sorunu çözümlendi

ONLİNE REZARVASYONA  YENİ DÜZEN

31 Ocak 2012 / 17:09

TURİZMİN SESİ
Turistik Otelciler İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) tarafından, dünyanın en büyük online rezervasyon siteleri olan Expedia ve Booking.com yetkilileriyle görüşüldü. Geçtiğimiz yıldan itibaren devam eden olumlu görüşmelerin ardından, uluslararası online rezervasyon sitelerinin sistemine, özel belgeli otel 'Special Class' ve butik otel 'Boutique Class' kategorileri eklendi. Sektörün bir sorunu daha, TUROB'un girişimiyle çözüme kavuştu. Böylece, özel ve butik belgeleri otellerde, 'mecburi yanlış tanıtımın' çaresi bulunmuş oldu.

Geçtiğimiz yıl, 'yanlış tanıtım' nedeniyle para cezası verildi
TUROB'un girişiminden önce, dünyanın en büyük rezervasyon siteleri olan Expedia ve Booking.com'da, 'özel belgeli otel' ve 'butik otel' kategorileri olmadığı için, Türkiye'de bu belgeye sahip olan oteller, 3- 4 veya 5 yıldız otel kategorisinden birini işaretlemek zorunda kalarak tanıtılıyordu. Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'yanlış tanıtım' yapıldığı gerekçesiyle, geçtiğimiz yıl bu tesislere 6 bin 500'er TL para cezası vermişti. Soruna kalıcı bir çözüm bulmak için harekete geçen TUROB temsilcileri, Expedia ve Booking.com yetkilileriyle görüşme gerçekleştirdi. Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Expedia'nın ardından, Ocak 2012 tarihinde Booking.com'da, dünyada sadece Türkiye'de bulunan 'Special Class' ve 'Boutique Class' kategorilerini sistemlerine eklemiş oldu ve sorun çözüme kavuştu. Dünya otel sınıflandırmalarında yeri olmayan bu kategori oteller, arama kısmında dünyada sıkıntı yaratmasın diye, gerçek kategorisinin yanında site tarafından eski yıldızlamaları da korunarak listelerde yer alacaktır. Konuya ilişkin TUROB Başkanı Timur Bayındır, Expedia ve Booking.com yetkililerine, otellerin yıldızlarını doğru ifade edebilmeleri için verdiği imkanlardan dolayı teşekkürlerini iletti.

Umarım açılan davalar otellerin lehine gelişir, Özel ve Butik belgeli otellerin mağduriyeti ortadan kalkar

Konuyu değerlendiren TUROB Başkan Yardımcısı Müberra Eresin, şunları söyledi:
“Özel belgeli ve Butik Belgeli' otellere, geçen yıl Bakanlık tarafından verilen para cezalarının Booking ve Expedia'nın uluslararası sınıflandırmasından kaynaklandığı ve aslında Butik ve Özel belgeli tesislerin oradaki yıldızlı tanıtımlarından dolayı ceza verilmemesi gerektiğini konuşmuştuk. Bu cezalarla ilgili, Bakanlığa açılan itiraz davaları devam ediyor. Ancak bu süre içinde de TUROB olarak yapılan resmi yazışmalarla, hem Expedia'da hem de Booking'de yaşanan bu sıkıntının önüne geçilmesi için alınması gereken önlemler görüşüldü. Doğal olarak, tek başına bir otelcinin bunu bu büyük şirketlere kabul ettirmesi geçmişte mümkün olmamıştı. Ancak bizim görüşmelerimiz sonucunda, kesilen cezalar ve otellerinde mağduriyetini anlayışla karşılayan Booking şirketi de, Expedia'dan sonra sadece Türkiye için yıldızlamalarına Özel ve Butik belgeleri ekledi. Umarım açılan davalar otellerin lehine gelişir, Özel ve Butik belgeli otellerin mağduriyeti ortadan kalkar. Tabii bu konuda, bize anlayışla yaklaşan Booking ve Expedia şirketlerine, TUROB olarak ayrıca teşekkür ederiz. Bunu kendi sistemlerine adapte etmelerinin kolay olmadığını biliyoruz, ancak bizim sorunumuzu çaba gösterip çözdüler. Bu saatten sonra, otelcilerimizin bu firmalarla kontak kurup kendi belgelerini fakslamak yoluyla, Özel ya da Butik belgeli ibaresini ekletmeleri mümkün olacaktır. Tabi dünyada takibinin olabilmesi ve arama yaptırılabilmesi nedeniyle, bu belgelerin yanı sıra, daha öncede kullanılan yıldızlar maalesef kaldırılamıyor, ancak en azından gerçek belgeleri ilan edilmiş oluyor” diye konuştu.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.