22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ORTA AMERİKA’NIN İSVİÇRESİ

'Hey Taksi' bu hafta Kosta Rika'nın başkenti San Jose'de. Kent, 11 yıllık bayan taksi şoförü Munoz Sanches Isabel'in gözünden TRT-Türk ekranına taşınıyor

ORTA AMERİKA’NIN İSVİÇRESİ

30 Kasım 2011 / 10:55

TURİZMİN SESİ


'Hey Taksi' 75.bölümünde, Orta Amerika'nın ordusu olmayan, 4 milyon nüfuslu ülkesi Kosta Rika'nın başkenti San Jose'de. Kentin en görkemli yapıtlarının başında gelen Metropolitana Katedrali'nden Yeşim Müzesi'ne, rengarenk El Sanatları Çarşısı'ndan yemek kültürüne, demokrasi geleneğinden canlı pazar yerlerine kadar, her yönüyle San Jose, 'Hey Taksi'de. 'Hey Taksi' 3 Aralık Cumartesi saat; 14.40'ta. Tekrarları ise 4 Aralık Pazar saat; 00:35, 09.10, 22.05 ve 5 Aralık Pazartesi saat; 06.15'de, yine TRT-TÜRK'de. 'Hey Taksi' bu hafta Kosta Rika'nın başkenti San Jose'de. Kent, 11 yıllık bayan taksi şoförü Munoz Sanches Isabel'in gözünden TRT-Türk ekranına taşınıyor.

Kalabalık ve dinamik bir şehir olan San Jose'ye, güçlü ekonomisi nedeni ile 'Orta Amerika'nın İsviçresi' deniliyor. Kosta Rika'nın en önemli özelliği düzenli bir ordusunun olmaması. 1940'lı yıllardaki sınıf çatışması sonrasında, Amerika Birleşik Devletleri ve Nikaragua'nın da etkisi ile ülkede bir iç savaş yaşanmış ve yaklaşık 2 bin kişi hayatını kaybetmişti. Savaş sonrasında ülkenin başına gelen Jose Ferrer ise, 1949'da orduyu lağvetti.Kent, deniz seviyesinden 1150 metre yükseklikte kurulmuş olmasına rağmen,yıl boyunca görülen en düşük sıcaklık 15, en yüksek ise 25 derece arasında değişiyor. Bu nedenle San Jose'nin bir başka adı da 'Ebedi Bahar Ülkesi'. Resmi dili İspanyolca olan ülkede, nüfusun büyük çoğunluğunu beyazlar ya da melezler oluşturuyor. Afrika kökenliler ise, yüzde 3 civarında. Kosta Rika'da yaklaşık 600 bin de göçmen kaçak olarak yaşıyor. Tüm ekonomik gelişmişliğe rağmen, ülke genelindeki suç oranı da oldukça yüksek.

San Jose'deki en görkemli tarihi yapılarının başında, Metropolitana Katedrali geliyor. 1802'de neo-klasik tarzda inşa edilen katedral, depremde yıkılınca, 1871'de yeniden yapılmış. Katedralin önünde ise, 1983'de ülkeyi ziyaret eden Papa 2. Jean Paul'ün heykeli yer alıyor. Kosta Rika kültürünün en güzel örnekleri, kentteki El Sanatları Çarşısı'nda bulunuyor. San Jose'ye gelen turistler de çarşıya büyük ilgi gösteriyorlar. Çarşının yanı sıra Merkezi Pazar Yeri de kentin en hareketli ve renkli noktalarının başında geliyor. 340 bin kişinin yaşadığı San Jose'de, görülmeye değer bir başka yer Yeşim Müzesi.. Kosta Rika yerlileri mücevher olarak bilinen yeşim taşını, hayatın her alanında hem alet hem de süs eşyası kullanmışlar.

San Jose, barış ve demokrasi kültürünün yerleştiği, ekonomisi gelişmiş bir Orta Amerika başkenti. Kentte kimi problemler yaşansa da, şehirde yaşayanlar oldukça iyimserler. Kosta Rika'nın ulusal slogan olarak benimsediği “Provida”, yani 'sorun yok', San Jose'de de geçerli. TRT-TÜRK ekranına 'Biz Buradayız'', 'Ve Zaman Durdu' ve 'Gurbetçi Futbolcular' programlarını taşıyan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan 'Hey Taksi'nin yapımcılığını Gökhan Güvenç, genel koordinatörlüğünü Hakan Güvenç, yönetmenliğini Halit Ziya Demirtaş, editörlüğünü ise Didem Koryürek üstleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.