22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

PALANDÖKEN’DE HAREKETLİ GÜNLER

3. Büyükelçiler Konfreansı'nın 2. ayağı için Erzurum'da bulunan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Druças; Renaissance Polat Erzurum Otel'de sabah kahvaltısında biraraya geldiler

PALANDÖKEN’DE HAREKETLİ GÜNLER

08 Ocak 2011 / 14:27

TURİZMİN SESİ


3. Büyükelçiler Konferansı'nın Erzurum'da yapılan ikinci bölümünde; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun büyükelçiler onuruna verdiği yemeğe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, bakanlar ve 150 ülkede görevli büyükelçiler katıldı. Üniversiteler arası Erzurum Kış Oyunları için yapılan yatırımların açılışını da yapan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Palandöken için başarılı bir sezon diledi.

YORGO PAPANDREU; Türkiye'nin Avrupa Birliği sürecinde üç önemli sorunu olduğunu belirterek, "Birincisi Türkiye'nin içindeki gelişmeler ve çalışmalar. İkincisi bazı üye ülkelerin itirazları ve son olarak Kıbrıs meselesi. Bunlar gerçekten sürecin oksijenini tüketen sorunlar. Bizim bunları gizlememizin hiçbir faydası yok. Gerçekte var olan sorunlardır ve bunları çözmek durumundayız" dedi.

SORUNLARI ÇÖZMEK DURUMUNDAYIZ
Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, Türk-Yunan yakınlaşmasını 2004'de kaldığı yerden daha yükseğe taşımayı hedef olarak belirlediklerini belirterek, Başbakan Erdoğan'ın girişimlerine kendilerinin de katkıda bulunarak işbirliğinde yeni temeller oluşturduklarını söyledi. İki ülke arasındaki anlaşmazlıkların ortadan kalkması için çabaların yoğunlaştırıldığını ifade eden Papandreu, yapılan Yüksek Strateji İşbirliği Toplantısı'nda iki ülke arasındaki siyasi istişarelerin artırılmasını kararlaştırdıklarını kaydetti.

Sivil toplum temaslarının artması konusunda hem fikir olduklarını ifade eden Papandreu, "Bu gelişmeler bölgemizi huzur, barış, refah ve gelişme bölgesine çevirmektir. Bizim amacımız halklarımız için ilişkilerimizi geliştirmektir. Biliyorum ki Başbakan Erdoğan da yeni bir barış ve işbirliği konusunda seçim yaptı. Yunanistan'la Türkiye arasında yeni bir dönemden bahsetmekteyiz. Savaş mı barış mı sorusuna bizim cevabımız barıştır. Ancak bunun için ön koşullar gerekli. Büyük bir açıklıkla belirtmek isterim ki önümüzde gerçekten önemli zorluklar var. Ama biz ilişkilerimizde güveni bu temel üstünde oluşturmak durumdayız. Bizler Yunanistan ve Türkiye olarak bölgemiz için hiçbir şeyi şansa bırakamayız. Bunun için biz ilişkilerimizi belirli kurallara dayandırmak durumundayız. İki ülke arasındaki ilişkiler, sağlam temellere oturmalı. İyi komşuluk ilişkileri üzerinde gelişmeli. Bu şekilde sadece güveni gerektiği gibi temin edebiliriz" dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN; İSTEMİYORSANIZ AÇIKÇA SÖYLEYİN
Erdoğan da Papandreu'dan sonra yaptığı konuşmasında, yanıt niteliği taşıyan bölümlerde hazırladığı metnin dışına çıktı.Avrupa Birliği'ne sert eleştiriler yönelten Erdoğan, “Eğer Türkiye'yi istemiyorsanız bunu çıkıp söyleyin” dedi. Avrupa Birliği'ne yönelik eleştirilerini sürdüren Erdoğan, “Bakın, 50 yıl sabreden bir ülke... Bir başka ülke var mı? AB üyesi ülkeler aslında bizi sabır noktasında adeta test ediyorlar. Bakalım nereye kadar sabredeceğiz? Ben de kendilerine diyorum ki, eğer Türkiye'yi gerçekten istemiyorsanız istemediğinizi ilan edin. Açıklayın.

SABRIMIZI TEST EDİYORSUNUZ
Eğer bizi sabırda test ediyorsanız sabrın da bir sonu var. Bir yere kadar biz bu sabrı devam ettireceğiz, dadaşlığımızı bir yere kadar devam ettireceğiz” diye konuştu. Erdoğan, AB'nin ve Yunanistan'ın Kıbrıs tavrını eleştirerek, şunları söyledi: “Kuzey Kıbrıs'a uygulanan izolasyon son bulacak diye karar verdiler. O zaman dostum Yorgo değil, Karamanlis işbaşındaydı. Oybirliği ile karar alıyorsunuz, ama bu kararı uygulamıyorsunuz. 'Hep Kuzey Kıbrıs, Türkiye versin' bu olmaz. Hristofyas'ı her gördüğümde bana, 'Ne zaman konuşacağız' diyor.
Bunu ikimiz değil, Eroğlu var, Yorgo var, dörtlü olarak oturalım. İngiltere'yi alalım, riyaset olarak BM var. İsterse AB temsilcisi de gelsin. Eroğlu ile hangi sıfatla oturacağım diyor. Eroğlu ile bugüne kadar 45 kez oturdun. Affedersiniz, hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa anlaşır.” Dedi…

AHMET DAVUTOĞLU; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, 2011 Kış Oyunları'nın yapılacağı Erzurum'un Davos'tan daha iyi bir noktaya geleceğini söyledi.Dost ve kardeş ülke Yunanistan'ın Başbakanı Yorgu Papanderu'nun dünyanın her köşesinden gelen 152 büyükelçiye hitap edecek olmasının tarihi açıdan çok önemli olduğunu söyleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ise, konferansta Türkiye ve Yunanistan'ın başbakanlarının birlikte hitap edecek olmasının çok önemli olduğunu söyledi. Davutoğlu, iki ülkenin vizyonu birlikte paylaşacak olmasının bölgesel ve küresel barış için en güzel mesaj olduğunu kaydetti.

Büyükelçiler ve misyon temsilcilerinin Başbakan Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Papandreu'dan bölgesel ve küresel barışla ilgili mesajlar alacaklarını dile getiren Davutoğlu, "Aldıkları talimatları ve ortak vizyonu dünyanın her bir köşesine taşıyacaklar. Bu barış vizyonu, çok önemli ses bulacaktır. Türkiye ve Yunanistan ilişkileri öylesine bir gelişme kaydetti ki bu dünyaya örnek teşkil edecektir. Erzurum'da gerçekleştirdiğimiz bu faaliyet, ilişkilerin sadece başkente sınırlı olmayıp, toplumlararası ilişkiler bakımından ülkemizin her köşesine yayılan toplumsal barış ilişkileridir. İnşallah bir sonraki Yunanistan ziyaretinde bu çalışmalar yapılır" diye konuştu

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.