23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

PAMUK EKİMİNE ALTERNATİF YER KİRAZI

Muğla'nın Ortaca ilçesine bağlı Mergenli köyünde çiftçilikle uğraşan Nadir Yeşil, tarlasında deneme amaçlı yetiştirdiği 300 kök "yer kirazı"ndan olumlu sonuç aldı.

PAMUK EKİMİNE ALTERNATİF YER KİRAZI

31 Ekim 2009 / 09:31

TURİZMİN SESİ


Yer kirazı dikimi yapılan çiftçinin tarlasında inceleme yapan Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, yer kirazının bölgede bitme noktasına gelen pamuk ekiminin yerine alternatif olabileceğini söyledi. Salim Çöllü, tropik ortamı seven yer kirazının Ortaca'da verimli sonuçlar verdiğini belirterek, " Deneme süreci tamamlanan yer kirazının, önümüzdeki dönemde Nadir Yeşil'in tarlasında 5 dekarlık alanda üretimine başlanacak ve talep edilmesi durumunda Ortaca Ziraat Odası tarafından mühendislik desteği verilecek" dedi.

İç piyasada yeterince tanınmayan yer kirazının, iç tüketimi ve dış pazardaki rekabet şansını da artıracağına işaret eden Çöllü, "Yüksek fiyatı nedeni ile iç pazarda genellikle lüks tüketime yönelik bir gıda olarak yer edinen ve genellikle otellere ve büyük marketlere pazarlanan meyvenin üretimindeki artışa paralel olarak düşmesi beklenen fiyatı ile iç pazardaki bilinirliğin artması ve pazarda daha fazla yer edinmesi beklenmektedir" diye konuştu.

Yer kirazının bölgede pamuğun yerini alabilecek çok karlı bir ziraat ürünü olduğunu söyleyen Çöllü, şöyle devam etti: "Yer kirazı, dünyada lüks tüketim alanında en çok tercih edilen meyveler arasında yer alıyor ve kilosu 175 TL'ye ithal ediliyor. Bölgemizde pamukçuluk bitme noktasında. Çiftçimiz şu anda domates, nar ve narenciyeye ağırlık vermiş durumda. Alternatif ürünlere yönelme olmadığı takdirde önümüzdeki yıllarda çiftçimizi zor şartlar bekliyor"

Kolombiya kökenli meyvenin ilk defa, Devlet Eski Bakanı Kürşat Tüzmen tarafından Mersin'de tanıtıldığını ifade eden üretici Nadir Yeşil de "Mersin'den arkadaşlarımın gönderdiği tohumlarla deneme amaçlı yarım dekarda 300 kökle üretime başladım. Normalde her kökten 1-2 kilogram meyve verimliliği olan ürün bölgemizde 4-5 kilograma kadar meyve verdi" diye belirtti. Sağlık açısından birçok özelliği bulunan kirazın Türkiye'deki satış fiyatı 175 TL olduğunu vurgulayan Nadir Yeşil, yerli üretim halinde ise iç pazarda kirazın fiyatını 25 TL'ye satılabileceğini söyledi. Yeşil, Bölge çiftçilerimizden denemek isteyen herkese tohum ve fide konusunda yardımcı olabileceğini söyledi.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.