22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

PENCEREMDEN İSTANBUL'U SEYREDİYORUM

Malta Başkonsolosu Reuben Gauci; Türkiye,doğu ile batı arasında ve Malta da kuzey ve güney arasında bir köprüdür

PENCEREMDEN İSTANBUL'U SEYREDİYORUM

06 Mayıs 2012 / 15:51

TURİZMİN SESİ-HANDE KURT


Malta,geçmişi Fenikeliler, Kartacalılar, Romalılar, Bizanslılar, Normanlar, Aragonlar,St. John Şövalyeleri ,Fransızlar ve son olarak da İngilizler tarafından şekillenmiş ve bugünlere bir kültür mozayiği olarak gelmiş Akdeniz ortasında yer alan küçük bir ada ülkesi. Malta 'nın anlamı bal demek.

Bal Ülkesi Malta, Türkiye'de İngilizce öğrenmek isteyenlerin yurt dışı seçeneklerinde ilk adreslerinden biri ve tatil severlerin de uygun fiyatları ile gözdesi konumunda bir ülke.

Turizminsesi Ekibi , Malta'nın en büyük turizm şirketi Orange Travel Group 'un Orange Cruises Türkiye Müdürü Tolga Ünalsın ve Satış & Pazarlama Müdürü Kemal Çobanoğlu 'nun ev sahipliğinde Malta Konsolosu Reuben Gauci"nin katılımıyla Titanic City Hotel Taksim'de yapılan Malta tanıtım toplantısına katılmıştı.

Akdeniz'in en iyi saklanmış sırrı sloganı ile Malta ,Akdeniz'in ortasında nüfusunun neredeyse üç katı turist çeken bir ada ülkesi.Malta Başkonsolosu Reuben Gauci 'ye ülkesi hakkında çeşitli sorular yönelttik. Başkonsolos Gauci ile karnavalları,festivalleri, Luzzu adı verilen balıkçı sandalları, güneşi,denizi, Akdeniz mutfağı, ünlü tavşan yemeği, renkli eğlence hayatı , turizm ve denizcilik sektörü, İngilizce dil okullarıyla Malta'yı konuştuk.

Malta Başkonsolosu Reuben Gauci, 2011 yılının Malta Turizm sektöründe rekor yılı olduğu belirtti. 2004 yılından beri Avrupa Birliği üyesi olan Malta ,Schengen vize uygulamasına tabi.Türk vatandaşlarına bu konuda hizmet verdiklerini söyledi. Aynı zamanda Malta, yatırımcılar için çok cazip bir konumda.Türk yatırımları da mevcut. Malta Free Port'un % 50 hissesi bir Türk firmasına ait. Malta'nın potansiyel yatırımcılarla iletişime her zaman hazır olduğunu da belirten Başkonsolos Gauci, Türkiye ve Malta'nın ortak Akdeniz kültürünü paylaştığını ve bayraklarının renginin de kırmızı ve beyaz aynı olduğunu belirtti.

Denizcilik sektörü ile de öne çıkan Malta ile Türkiye arasında bu konuda güzel bir örnek var. ABD'li milyoner iş adamı Tom Perkins'in Tuzla'da yaptırdığı dünyanın en büyük yelkenlisi Maltese Falcon ( Malta Şahini) ,Tuzla Tersanelerinin gururudur. Başkonsolos Gauci, Malta'nın Hollywood için önemli bir plato görevi gördüğünü de ifade etti.Truva Filmi'nin çekildiği ülke aynı zamanda Temel Reis filmi için de plato görevi görmüş.John Houston'ın Dashiell Hammett'in aynı adlı romanından uyarladığı ve yönettiği 1941 yapımı başrollünde Humphrey Bogart'ın oynadığı Malta Şahini , tüm zamanların en iyi filmlerinden biri olarak gösterilir . Hem de kara film kavramını ortaya atan Panorama du Film Noir Américan tarafından türünün ilk örneği olarak kabul edilir.

Sorularımızdan biri de İstanbul ile ilgiliydi. Başkonsolos Gauci, İstanbul'u çok seviyor . Evinden Topkapı Sarayı ,Sultanahmet Camii ve Aya Sofya'yı gördüğünü anlattı. “Malta tıpkı Türkiye gibi kendisi ile gurur duyar. Türkiye,doğu ile batı arasında ve Malta da kuzey ve güney arasında bir köprüdür.”diyen Başkonsolos Gauci bir de şu önemli noktayı ekledi :”Aziz Paul, Tarsuslu; Malta'da herkes Tarsus'u bilir. Eğer bugün doğsaydı ; bir Türk olacaktı.” Türkiye ile Malta arasındaki bağlantılardan biri de , merhaba kelimesini kullanıyor olmamız. Malta diline de Arapça'dan geçen merhaba, Türkçesi ile aynı anlamda bu nedenle Malta'yı ziyaretlerinizde ilk selamlama : Merhaba Malta !

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.