23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

PİLOT 51 YIL ARADAN SONRA ANILDI

Ayvalık Belediyesi ve Ayvalık Diving Center tarafından düzenlenen anma törenine, şehit pilotun ailesi ve yakınları ile belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen katıldı

PİLOT  51 YIL ARADAN SONRA ANILDI

25 Ekim 2009 / 11:28

TURİZMİN SESİ


Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde, Çiçek Adası (Balık Adası) açıklarındaki Gümüşlük mevkisinde 1958 yılında devriye görevi yaparken arıza nedeniyle denize düşen 9. Ana Jet Üssü 192. Filo'ya ait 894 numaralı F-84G savaş uçağının pilotu, şehit Hava Pilot Teğmen Erol Fercan, 51 yıl aradan sonra enkazın bulunduğu bölgede anıldı.

Şehit pilotun kardeşi emekli hava kurmay Albay Ercan Fercan, törende yaptığı konuşmada, anma törenini düzenleyenlere teşekkür etti. Fercan, şunları söyledi: "Biz yıllardır Ayvalık'tan gelip geçiyorduk, ancak Ayvalık'a uğramak bizi çok duygulandırdı. Ayvalık Dalış Merkezi'nin gösterdiği bu büyük çaba nedeniyle ben küçük kardeşim ve bütün ailemizi toplayarak buraya gelme mecburiyetinde hissettik kendimizi. Şunu açıkça belirtmek istiyorum ki ben böyle bir tabloyla karşılaşacağıma da ihtimal vermiyordum. Dün akşamdan beri büyük bir duygu seline kapıldık."

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen de uçağın yerinin bulunmasının önemli bir olay olduğunu belirtti. Türközen, şöyle dedi:
"Böylece şehit pilotumuzun yerini bulmuş olduk. Arkadaşlar bize geldi. Anma programı düzenlemek istediklerini söylediler. Yapılan anma programından onur duyuyorum. Aile fertleri de aramızda. Şehit pilotumuzu bugün için andık. Kendisine tanrıdan rahmet diliyoruz. Ailesine de bu ilk olduğu için taziyelerimizi diliyoruz, katıldıkları için şükranlarımızı sunuyoruz."

Ayvalık'ın, ayrıca dünyada önemli dalış yerlerinden biri olduğunu vurgulayan Türközen, "Ayvalık, faunası çok güzel olan yerlerden biri. Bugün Kızıl Deniz'deki kırmızı mercan refleri burada da var. Ayrıca bir sürü anfora ve doğal batıklar var. Buradaki doğal bir batık bu anlamda su altına dalmak isteyenleri Ayvalık'a bekliyoruz" dedi. Daha sonra, şehit pilotun ailesi ve Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen ile bazı yetkililer, uçağın batığının bulunduğu bölgeye gitti. Burada, şehit pilotun öz geçmişinin okunmasının ardından batığa dalgıçlar tarafından mermer mezar taşı indirildi.

Suya bırakılan çelenk sırasında şehidin yakınları duygusal anlar yaşadı. Uçak batığının su altındaki görüntülerinin izlenmesinin ardından tören sona erdi. Öte yandan, batığa dalış yapan eski sünger avcılarının anlattıkları ve o tarihte 12 yaşında çocuk olan bir görgü tanığının yardımıyla yaklaşık bir aylık çalışmanın ardından, 24 Eylül'de AA yurt muhabiri Emrah Elmas'ın da aralarında bulunduğu 3 dalgıç, 16 metrede uçağın enkazına ulaşmış ve görüntülemişti.

Üzerinden yarım asır geçmesine rağmen uçak enkazının kokpit bölümü ve pilot koltuğunun bütünlüğünü koruduğu, kanat ve gövde bölümlerinin ise küçük parçalar halinde etrafa yayıldığı gözlenmişti. Şehit Hava Pilot Teğmen Erol Fercan, 1936 yılında Antalya'da doğmuş , ilköğrenimini Balıkesir'in Edremit ilçesinde yapmıştı. Fercan, Kuleli Askeri Lisesi'nin ardından Hava Harp Okulu'nu bitirmiş ve 1956-1958 yıllarında Kanada'da görev almıştı. 1958 yılından itibaren 9. Hava Üssü 192'nci Filo'da görevlendirilen Erol Fercan'ın cenazesi, İstanbul'daki Edirnekapı Şehitliği'nde toprağa verilmişti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.