18 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

POLATOĞLU SABIR DEDİ KOLLARI SIVADI

Siz inat deyin ama ben "Niyet ettim Allahım, Şu Sömestre ve Yaz Tatillerini bölgelere göre ayırmaya. Sen bana sabır, büyüklerimize izan eyle yarabbim" diyerek temcit pilavımı tekrar huzurlarınıza sunarım

POLATOĞLU SABIR DEDİ KOLLARI SIVADI

26 Aralık 2010 / 09:37

TURİZMİN SESİ


Bakın ilanlara; Sömestre'de Uludağ gecelik 350 TL, bir gün kala, bir gün sonra 60, 70 TL. Yaz tatili başlar. 5* otel gecesi 200 TL, bir gün önce 60 TL. Tatil biter 40. Sonra sorarız, neden Türkler Avusturya Alpleri veya Uludağ'da bir gece fiyatına 1 hafta konaklanan Bansko (Bulgaristan) da kayarlar?

ÖSYM, LYS, LGS hatta KPSS. Farketmez, Doğu hep sonuncudur. Ardından Güney gelir. Çünkü batı okulunda 160 - 170 gün ders (müfredat) görülürken, doğuda 2 ay okul kapalıdır. Doğu, batıya oranla neredeyse üçte bir daha az eğitim görür. Güney'in Haziranda içi bazen de beyni kaynar okula giderken. Anadolu'da ki talebe okulu olsa da ekim zamanı ailesine yardım eder.

İsviçre. 6 milyon nüfusu vardır. Konya ovasından hallice de yüzölçümü. Ama sömestre ve yaz tatillerini malum sebeplerde ayrı ayrı dönemlerde değerlendirir. Almanya'da öyle, Fransa'da İtalya'da, Amerika v.s de.
Bizde ise 15 milyon orta öğrenim talebesi aynı gün Yaz ve Sömestre Tatiline çıkar, aynı gün Fiyatlar ve Kazalar da tavan yapar. Oysa biz de dünyada ki diğer ülkeler gibi aşağıda belirtilen bölge ve tarihlere göre sömestre ve yaz tatillerini ayırabilirsek, iç turizmimizi %30-35 arttırabileceğiz, acentalar ve oteller, daha uzun süreli kazanacak, fiyatlar ise daha makul rakamlara inecek. Sömestre tatili 15 günden 2 aya YA-YI-LA-CAK, yaz tatili ise 2,5 aydan 4, 4,5 aya yayılacak. Doğu ile batı arasında ki "eksiklik"ler de giderilecek. Çünkü artık doğuda batı kadar müfredat yani ders görecek.

Seyahat acentaları açısından bakarsak; %30-35 daha çok müşteri ve daha uzun süreli kazanç elde edecekler. Ayrıca, kısa döneme sıkışan tatiller nedeni ile birkaç büyük seyahat acentasının tekelinde olan oteller, artık çok sayıda seyahat acentası tarafından pazarlanacaktır.
Otelciler açısından bakarsak; Tesisleri daha uzun süreli doluluk yaşayacak, daha çok kazanç sağlayacaklar. Olmayan Müşteri-Sabit gider kıskacından kurtulacaklar.

Tüketiciler açısından bakarsak; Herkes "tatil hakkını" daha ucuza elde edebilecek. Öğrenciler açısından bakarsak; Doğu ile Batı, Kuzey ile Güney arasında ki eğitim süresi ve kalitesi farklılığı azalacak.
Milli Eğitim Bakanlığı açısından bakarsak; Bir kez olmak üzere fazla mesai yapacaklar...

Bölgeler ve öngörülen tarihler;
Marmara ve özellikle İstanbul, turizm potansiyeli açısından çok yüksektir. Türkiye'de Seyahat eden kitlenin % 60'ı Marmara bölgesinin tüketicileridir. Bu nedenle mümkünse İstanbul'u da iki yakasına göre ayırmalıdır. Aşağıdaki örnekleme sadece 2007-2008 dönemi için pratik gösterimdir. SADECE ÖNERİDİR. Elbette bölgenin coğrafi durumu, hasat, ekim zamanları, Turizm bölgelerindeki illerin durumu bölge yetkililerce tekrar değerlendirilebilecektir.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.