22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

POLONYA MEDYASI VAN'A GELDİ

Vali Münir Karaloğlu, Avrupa Birliği Bakanlığı ve Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün misafiri olarak Van'a gelen Polonyalı medya mensuplarını makamında kabul etti

POLONYA MEDYASI VAN'A GELDİ

25 Ağustos 2011 / 19:20

TURİZMİN SESİ


Başbakanlık Basın-Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nde görevli Ramazan Uysal ve Avrupa Birliği Bakanlığı Sivil Toplum, İletişim ve Kültür Başkanlığı İşleri Uzman Yardımcısı Aysel Çamurab'ın da hazır bulunduğu görüşme sırasında Vali Münir Karaloğlu, Van'ın coğrafi idari yapısı ve kültürel özelliklerinden bahsetti. Polonyalı basın mensuplarının Van'la ilgili sorularını cevaplandırdı. Van'ın Türkiye'nin doğusunda Serhat şehir ve sınır illerinden biri olduğunu belirten Karaloğlu, İran'la yaklaşık 300 kilometre karasal sınırı olan ve nüfusu bakımından da Van'ın bölgenin en kalabalık illerinden bir olduğunu söyledi.

Bölgede son yıllarda çok ciddi kamu yatırımları olduğunu kaydeden Karaloğlu, “Özellikle ulaşım altyapısında, sağlık altyapısında, eğitimde ve kırsal kalkınmada ciddi bir yatırım var. Şuanda bölgede yatırımla ilgili bir sorunumuz yok” dedi. Bir gazetecinin şehrin bazı kesimlerinde otel inşaatları gördüğünü Van'ın turizmdeki potansiyeli ile ilgili soruya Vali Karaloğlu “20 yıl öncesine gittiğimizde turizmin bundan daha iyi olduğunu görürsünüz. Bölgede yaşanan terör olayları dolayısıyla geçmişte trendini düştüğünü ama son 3 yıldır çok hızlı bir şekilde turizm sektörünün büyüdüğünü söyleyebilirim. Geçen yıl Van'a gelen yerli ve yabancı sayısı yaklaşık 700 bin civarındaydı. Bunun yaklaşık 85 bini yabancı turistti. Şuanda Van'da turizm yatırımları hızla devam ediyor.

 

ilk 5 yıldızlı otelimiz bu yıl içinde açıldı. İkinci 5 yıldız otelin inşaatı hızla devam ediyor ve yıl sonunda açılacak. Yeni 5 yıldızlı otellerin yapılması konusunda hazırlıkları var. Van denizi suyu sodalı ve yumuşatıcı özelliği var. Van Denizi'nin sağlık turizminde kullanılması için bir çalıştay yaptık ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden gelen 15'e yakın profesör katıldı. Ayrıca halk arasında Vangölü'ne büyüklüğü sebebiyle 'Deniz' diyorlar. Gölde sadece canlı olarak şimdiye kadar görülmedi ancak 'Vangölü' Canavarı'nın olduğuna inanıyoruz. Van Denizi'nde tek endemik tür olan İnci Kefali balığı var. İnci Kefali aynı zamanda ekonomik bir gelir kapısı. Yıllık 10 bin ton balık denizden avlanması yapılıyor. Van'da ayrıca kış turizmi, traking, kuş turizmi, inanç turizmi önemli turizm potansiyeli oluşturmaktır” dedi.

Bir başka gazetecinin Avrupa Birliği (AB) fonlarından Van'ın faydalanıp faydalanmadığı ve bununla ilgili tanıtım ofisi var mı? Yönündeki soruya Vali Karaloğlu, şunları kaydetti: “Avrupa Birliği Bilgi noktalarına gelince 1 Vali Yardımcısının başkanlık ettiği Avrupa Birliği temas noktalarımız Van'da da var. Avrupa temas noktasında Avrupa Birliği Proje Koordinasyon Merkezi'ni de oluşturduk. Hem AB fonları hem de yerel fonları (SODES) takip eden oraya proje hazırlayan, ciddi bir proje ekibimiz var. Van şehir olarak AB kaynaklarından en fazla projesi kabul edilen Türkiye'de ikinci sırada geliyor. Onun dışında gençleri ve halkı AB bilgi noktasında bilgilendirme çalışmamız var. Şuanda onunla ilgili Avrupa Birliği (AB) Bakanlığımızın finanse ettiği tanıtım Tır'ı oluşturduk. Özellikle çocuklara, gençlere AB ile ilgili doğru bilgileri aktarmak, bilgilendirme çalışmalarımız var” diye konuştu. Sıcak bir ortamda geçen görüşme sonrası Vali Karaloğlu, kentin İngilizce tanıtımının yapıldığı 'Van Güzel' kitabı ve Van lokumu hediye etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.