PROF. DR. SEDAT BORNOVALI’NIN “AYASOFYA: TARİHİN EN UZUN ŞİİRİ” KİTABI YAYINLANDI
Sanat Tarihçi ve İstanbul Rehberler Odası Başkanı Dr. Sedat Bornovalı’nın ikinci kitabı “Ayasofya: Tarihin En Uzun Şiiri” yayınlandı
23 Nisan 2020 Perşembe 12:35
TURİZMİN SESİ
Bornovalı yeni kitabında Ayasofya’yı somut bir bakış açısıyla değerlendiriyor, yapı hakkındaki birçok dayanaksız bilgiyi ortadan kaldırarak Ayasofya’yı gerçek anlamda tanımamızı sağlıyor.
ÖZGÜN FOTOĞRAFLARLA GÖRSEL ŞÖLEN
Kitap hem Türk hem yabancı arşivlerden elde edilmiş, birçoğu bugüne kadar gözlerden uzak kalmış tarihi görünümler ve özgün fotoğraflarla görsel bir şölen olarak da kendini gösteriyor, okunuşu bu görsellerin de eşliğinde daha keyifli hale geliyor.
BORNOVALI’NIN REHBERLİK MESLEĞİ DE KİTABA YANSIMIŞ
Kitabın akademik içeriği ve bilgi yoğunluğu yazarın bir öğretim üyesi olduğunu ilk anda fark ettirirken, Bornovalı bütün bu birikimi akıcı ve kolay okunur biçimde sunuşuyla uzun yıllardır icra ettiği rehberlik mesleğini satırlara yansıtıyor.
AYASOFYA’YA SÜRÜKLEYİCİ YOLCULUK
Başlangıçta doğal olarak görsel yönü kısıtlı bir tarih bölümü var. Bugünkü Ayasofya oluşana değin geçen aşamaları buradan öğreniyoruz. Hemen ardından günümüz Ayasofya’sında sürükleyici bir yolculuk başlıyor. Daha içine girmeden bile neler gözlemlememiz gerektiğini, bugüne değin neleri gözden kaçırdığımızı öğreniyoruz.
BİRÇOK AYRINTI TİTİZLİKLE SEÇİLMİŞ GÖRSEL AYRINTILARDA
Sayfaların arasında gezerken taşçı işaretlerinden, mermerlerdeki damarlara, yüzyılların bıraktığı izlerden Osmanlı’nın her biri sanat eseri niteliğindeki katkılarına değin birçok ayrıntı gözlerimizin önünden akıp gidiyor. Ayasofya’yı defalarca gezsek bile dikkatimizden kaçabilecek birçok ayrıntı titizlikle seçilmiş görsel ayrıntılar sayesinde okura bir altın tepside sunuluyor.
Belki de Ayasofya gibi olağanüstü bir yapı kendi ülkemizde olduğu için alıştığımızdan, dikkatle bakmadığımız için Dr. Sedat Bornovalı’nın bizim için yaptığı yapı okuması bizler için çok daha kıymetli hale geliyor.
“KAPILAR”, “MOZAİKLER” VE “TAŞLAR”
Her biri ayrı birer kitapçık olabilecek şekilde özenle derlenmiş olan “Kapılar”, “Mozaikler” ve “Taşlar” bölümleri bugüne kadar Ayasofya’yı anlatan hiçbir kitapta gözlemediğimiz kadar ufuk açıcı şekilde açıklanmış. Her bölüm her biri için ayrı bir ziyaret yapıp Ayasofya’da günler geçirmeyi haklı çıkaracak ayrıntılar sunuyor.
KÜÇÜK BİR ELEŞTİRİ
Bir küçük eleştiri yapmak gerekirse, ilk anda ele alınıp sayfalar çevrilirken bazı görsellerin alt yazısının bulunmayışı okurda kaygı yaratıyor. Diğer yandan bölümler okunurken, görsellerin metinde tam sözü edilen noktalara yerleştirildiği fark edilerek bu kaygı ortadan kalkıyor. Yine de hızla göz atarken yararlı olabileceği düşünülerek tüm görsellere alt yazı desteği eklenebilir.
OKUDUKTAN SONRA AYASOFYA MÜZESİ’NE ZİYARET
Benzer niteliklere sahip “Boğaziçi’nin Tarih Atlası”nın çizgisini başarıyla devam ettirdiğini düşündüğümüz Ayasofya’da yazarın sadık okurlarını hiç hayal kırıklığına uğratmayacağına kesin gözüyle bakılabilir. Ancak okura da bir görev düşüyor: Keyifli bir okumayla yetinmeyip, Bornovalı’nın kitabını uygun zamanlarda mutlaka defalarca Ayasofya ziyareti yapmak için bir vesile kılmak gerekiyor.
DOĞA DOSTU KİTAP
Kitabın formatı ve kâğıt türü hem doğaya az zarar vermek hem de okurlara az yük olmak için mütevazı tutulmuş.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.