24 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

RAHMİ KOÇ MÜZESİ MERAKLILARINI BEKLİYOR

Minyatür Trenlerin Muhteşem Dünyası’ Sergisi Rahmi M. Koç Müzesi’nde ziyaretçilerini bekliyor

RAHMİ KOÇ MÜZESİ  MERAKLILARINI BEKLİYOR

07 Kasım 2012 / 19:05

TURİZMİN SESİ-ARTİN ŞİRİNPINAR


Hollanda ONTRAXS 2012’de ‘Dünyanın En İyi Kurgusu’ seçilen modelde; lokomotifi, vagonları ve demiryolu hattı ile Selçuk İstasyonu ve çevresinin tarihi-antik dokusu gerçeğine uygun olarak hareketli ve sesli olarak yer alıyor.

minyatur-trenlerin-muhtesem-dunyasi.rahmi-m.-koc-muzesi-3.jpg

Efes Antik Kenti ve Meryemana Evi’nden gerçekçi kesitlerin de yer aldığı 1/87 ölçeğinde, 10,5 metre uzunluğundaki eser, Rahmi M. Koç Müzesi’nde meraklılarını bekliyor…Rahmi M. Koç Müzesi, ‘Minyatür Trenlerin Muhteşem Dünyası’ sergisi ile ziyaretçilerine, 1980’lerin Türkiye’sinin bir kesitini sunuyor…


minyatur-trenlerin-muhtesem-dunyasi.rahmi-m.-koc-muzesi,artin-sirinpinar.jpg

Lokomotifi, vagonları ve demiryolu hattı ile Selçuk İstasyonu ve çevresinin tarihi-antik dokusunun gerçeğine uygun olarak hareketli ve sesli olarak yer aldığı Selçuk-Efes-Meryemana temalı model tren kurgusu, Türk model demiryolu tarihinde bir ilk olma özelliğini gösteriyor.

minyatur-trenlerin-muhtesem-dunyasi.rahmi-m.-koc-muzesi,rahmi-koc-1.jpg


Dünyanın en büyük oyuncak ve model fuarı olan Dortmund Intermodellbau’da 300 bin kişinin beğenisine sunulan proje, Hollanda Ontraxs 2012’de “En İyi Kurgu” seçildi ve Leverkusen’de “Özel Prestij Davetlisi” olarak sergilendi.Her yaştan ziyaretçiye hitap eden ‘Minyatür Trenlerin Muhteşem Dünyası’ sergisi, 8 Kasım 2012 – 2 Haziran 2013 tarihleri arasında gezilebiliyor.


minyatur-trenlerin-muhtesem-dunyasi.rahmi-m.-koc-muzesi-1.jpg

Gözle seçilebilen, gerçekçi detaylar
2010 yılında başlanan ve 16 ayda tamamlanan eser, 10 buçuk metre uzunluğunda. Projede; insan gözüyle detayların seçilebildiği ve gerçekçiliğin yakalanabildiği dünyadaki en yaygın model tren ölçeği 1/87 HO kullanıldı. Malzeme seçiminde ağırlıklı olarak plastik, tahta ve rezin kullanılırken binaların, kayaların ve duvarların çoğunluğunda ise seramik alçısı tercih edildi. Araba, insan figürleri, vagon ve lokomotifler 1980’lerin Türkiye’sine ait fotoğraf arşivleri taranarak modifiye edildi. Ağaçların gövdeleri elektrik teli, yaprakları ise yün ve kağıt parçacıklarından yapıldı. Özellikle ağaç işçiliklerinin ortaya çıkarılması ve zengin renklerin sunulması için mevsim olarak ise sonbahar seçildi.Sergi, hafta içi 10.00 ‘dan 17.00’ye, hafta sonları 10.00’dan 18.00’e kadar gezilebiliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.