22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

RAMAZAN’DA “KURU GIDAYA” ZAM YOK

Kuru gıda ürünlerinde küresel iklim değişikliğine bağlı olarak dünya genelinde ürün rekoltelerinin azalması nedeniyle fiyatlarda artış olurken Reis Gıda , Ramazan ayında fiyat artışı uygulamayacağını açıkladı

RAMAZAN’DA “KURU GIDAYA” ZAM YOK

22 Haziran 2013 / 12:44

TURİZMİN SESİ

Attila Güvenç
İstanbul(Anayurt)-Kuru gıda fiyatlarında, bu yılın ilk yarısında %30’a yakın fiyat artışları yaşayan dünya piyasaları gibi ülkemizde de  Nisan ayından itibaren, kuru fasulye, pirinç, bulgur, kırmızı mercimek, nohut fiyatlarında artış yaşandı.  Geride bıraktığımız Haziran 2012'den  itibaren 17 Haziran 2013 gününe dek  yılı kıyasladığımızda; yaklaşık olarak  kuru fasulyede %30, Osmancık pirincinde %30, bulgurda %20, kırmızı mercimekte %15, nohutta %5’i bulan fiyat artışları oldu. Kuru gıdacılar, bu yıl Haziran ayından itibaren kuru gıda fiyatları rayına oturmaya başladığı için Ramazan ayı boyunca ‘kuru gıda’ da zam beklenmiyor görüşünde birleşiyorlar.
 
Mehmet Reis: gıda’da Ramazan'da  fiyat artışı yapmıyoruz
Kuru gıda sektörünün büyüklerinden  Reis Gıda firması, Ramazan ayı boyunca, fiyat artışı yapmayacağını açıkladı. Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Reis, “Kuru gıdada fiyatlar, zaten Ramazan ayının öncesinde yeterince yükseldi. Bu nedenle, Ramazan ayı boyunca, kuru gıda fiyatlarına zam yapılmaması gerektiğini ifade ediyoruz. Reis Gıda’da, Ramazan ayı boyunca fiyat artışı olmayacaktır” dedi. Mehmet Reis
olumsuz hava şartları pirinç, kuru fasulye, kırmızı mercimekte rekolteyi düşürdü ve fiyat artışına neden oluyor, nohuttaki fiyat artışı ise,iri nohutlarının ‘leblebi’ olarak değerlendirilmesi  sonucu olduğu nu söylüyor.
 
Kumanya pazarı, ortalama 3,5 milyar TL’ye ulaşıyor 
Ramazan ayı ile birlikte ‘kumanya paketlerinin’ gündeme geleceğini anlatan Mehmet Reis, “Hayırsever vatandaşlarımız, ortalama 20 TL ile 80 TL arasında değişebilecek Ramazan ayı paketlerini, her yıl olduğu gibi ihtiyaç sahiplerine ulaştırmayı sürdürecektir. Burada, hayırsever vatandaşlara tavsiyemiz; paketi satın almadan önce, ürünlerin son kullanma tarihleri ile ürün kalitesine bakıyor olmalarıdır ve kendi evlerine ne alıyorlar ise Ramazan kumanya paketlerinde de aynı kalitede ürünlerin yer almasını istemeleridir. Ne yazık ki, Ramazan ayında türeyen ve hileli ürünleri ‘kumanya paketi’ içinde piyasaya veren kötü niyetli kişiler ve firmalar olmaktadır. Nitekim, kumanya pazarının ortalama 3,5 milyar TL’ye ulaşan bir hacminin bulunması, hileli ürünler ile haksız kazanç sağlamayı hedefleyenlerin iştahını kabartmaktadır. Tarihi geçmiş ve bozuk ürünlerin kumanya paketlerinin içine girmesi, satın alınmadan önce paketlerin kontrol edilmesiyle engellenebilir”söyleminde bulunuyor. Uzmanlar tarafından önümüzdeki aylarda da kuru fasulyede fiyat artışının yaşanabileceğini belirtirken, bulgurda ortalama %10 ile %20’leri bulacak fiyat düşüşünün olabileceğini tahmin ediyorlar. Bu arada, Türkiye, Yeşil Mercimek ve Barbunya da dışa bağımlı hale gelmiş olduğunu açıklıyorlar.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.