22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

RAMAZANDA NASIL BESLENMELİYİZ

Ramazan ayında beslenme şeklimiz sahur ve iftardan oluşan iki öğüne düştüğü için bazal metabolizma hızını da düşürür

RAMAZANDA NASIL BESLENMELİYİZ

15 Ağustos 2010 / 10:33

TURİZMİN SESİ
Bazal metabolizma hızının düşmesi yediklerimizin depolanmasına ve buda yağa dönüşmesine neden oluyor. Bazal metabolizma hızını azaltmamak adına yapabileceklerimizin başında iftarı birkaç öğüne bölme ayırmak gerekiyor. Özellikle iftarda (glisemik indeksi yüksek) çok yağlı yemeklerden uzak durmak gerekiyor. Vücudumuzun tüm gün boyunca ihtiyaç duyduğu yeterli karbonhidrat ve sıvı takviyesiyle iftar yapılmalı. Özellikle ramazan ayında iftar sonrası oluşan şişkinlikleri gidermek için iftarda aldığımız besin gruplarına dikkat edilmelidir. Örneğin; pirinç ve yulaf gibi besin gruplarına yönelebilinir, bol bol meyve ve meyveli yoğurt tüketebilinir.

Yediğimiz besinlerin haricinde bir diğer önemli konu ise sıvı tüketimidir. İftar ve sahur arasında bol bol su içilmeli ve hazmı kolaylaştırmak için yeşil çay ve çay çeşitleri tüketilmelidir. Enerjinizi arttırmak için ise meyvelerden oluşan az şekerli kompostolar tercih edilmelidir. Özelliklede kayısı, elma, armut gibi meyveler potasyum açısından da zengin oldukları için çok daha yararlıdır. Bilindiği gibi potasyum vücudun sıvı dengesini düzenlemede son derece faydalıdır. Sıçak yaz günlerinde tutulan oruçta ise en çok vücudun sıvı tüketiminin yeterli derecede alınmasına dikkat edilmelidir.

Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesi ve havaların sıcak oluşundan dolayı vücudun mineral ve su eksikliğini dengeleyebilmek için egzersiz yapılabilecek zaman ve mekan iyi seçilmelidir. Gün boyu aç kalınacağından ötürü sabahları spor yapılması sağlık açısından önerilmez. İftarda bir kase çorba ve biraz sebze 2 dilim ekmek ve su aldıktan sonra formunuzu korumak adına iftardan 1 saat sonra 45 dakikalık yürüyüş programı yapılabilinir. Çok ağır rezitans egzersizlerden kaçınılmalı. Haftada 1 yada 2 kez büyük kas gruplarını çalıştırabilecek 4-5 hareket ve 2şer setlik 15 tekrardan oluşan bir program uygulanabilinir. Bu uygulamalarla iftar sonrası oluşan şişkinlik giderilebilinir ve bazal metabolizmanın daha rahat çalışmasına takviyede bulunur. Ramazan ayında spor yaparken mutlaka eğitmen gözetiminde ve sağlıkla ilgili dr kontrollerinden geçmeden yapılmamalıdır.

Gece sahura mümkünse biraz daha erken kalkılmalı ve önden bir kase çorba ve daha sonra kahvaltı türü beslenilmelidir. Bu tarz bir beslenme ile hem kilo almaya engel olunur hem de sağlıklı beslenmiş olursunuz.
Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.