REHBERLER YASA İLE GÜÇLENECEK
Turizmde 40 yıl aradan sonra çıkan ilk meslek yasası, Turist Rehberliği Meslek Kanunu Tasarısı oldu
05 Temmuz 2012 / 12:53
TURİZMİN SESİ
Özgür Güvenç
İstanbul(Anayurt)-Bu yeni yasayla, kültür turizminin vitrininde rol olan rehberlerin nitelikleri daha da yükselecek.TUREB, kaçak rehberleri ve kurallara uymayan acenteleri gerekirse polisten ve diğer kolluk kuvvetlerinden yardım isteyerek denetleyebilecek.Sultanahmet'teki Yeşil Ev'de ; İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili ve Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen, yeni çıkan Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirme amaçlı basın toplantısı düzenledi. İRO Başkan Vekili Dr. Sedat Bornovalı ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdür Vekili Hüsnü Erdoğan'ın katıldığı toplantıda, bu yasayla kültür turizminin vitrininde olan rehberlerin niteliklerinin daha da yükseleceği vurgulanarak, bundan sonraki süreçte neler olacağına ilişkin değerlendirmelerde bulunuldu.
Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, bu yasayla TUREB'in turizmde TÜRSAB'tan sonra kanunu olan ikinci meslek kuruluşu olduğunu hatırlattı. Bilgili, "Umarız turizmdeki diğer kuruluşlar için de yasalar devam eder ve daha sonra da bir çatı altında birleşirler, çünkü turizmin kendi içerisinde bir bütünlüğü olmalı ve bir bütünlük içerisinde hareket etmeli" dedi.Türkiye'de sürdürülebilir turizmin en büyük ürünün kültür turizmi olduğunu vurgulayan Bilgili, rehberlerin de kültür turizminin vitrininde olduğunun altını çizdi. Bu yasayla rehberlerin kalitesinin artmasıyla kültür turizminin de yükseleceğini belirtti. Yasayla gelen 'bölgesel rehberlik' uygulamasına da değinen Bilgili, ülkemizdeki şehirlerin de kendi içlerinde büyük kültürel ve turistik değerleri olduğunu kaydederek, bölgesel rehberlerin bu değerleri hakkıyla aktarabileceklerini dolayısıyla kültür turizminin ivme kazanacağını söyledi.
YENEN: 40 YIL ARADAN SONRA MESLEK YASASI
Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Şerif Yenen , 40 yıldır turizmdeki tüm sektör kuruluşlarının yasa istediğini hatırlatarak" Yasaların yıllardır başta Odalar Birliği olmak üzere dışarıdan güçler tarafından engellendi, rehberler de uzun yıllardır bağımsız bir yasa sahibi olmak için mücadele ettiler. Halen turizm dışında da yaklaşık 100 meslek örgütü yasa çıkarmak için çalışıyor. Bunlar arasında sadece rehberlerin başarılı olabildi." dedi. Yenen, bu yasanın diğer meslek örgütleri için örnek teşkil edeceğini de belirtti.
40-50 BİN KİŞİLİK CAMİA
"Sektörde TÜRSAB'tan sonra yasa sahibi ikinci meslek kuruluşu olmanın gururunu yaşıyoruz" diyen Yenen, Türk turizminin vitrininde olan rehberlerin bu yasayla daha da güçleneceğini söyledi. Yenen, "Rehberler turizm sektörünün vitrinini oluştururlar. Vitrin iyiyse işler iyiye gider ancak kötüyse imajınız ciddi zarar görebilir. Yasamızla beraber turizmimizin vitrinini daha kaliteli hale getireceğiz. Biz bu yasa ile aramızdaki çürük elmaları atarak kalitemizi arttırmak isitiyoruz. Uyarı, ihtar, meslekten uzaklaştırma veya men etme gibi çeşitli yaptırımlar olacak." diye konuştu. Sayıları 14 bini bulan rehberlerin aileleri ile 40-50 bin kişilik camiayı temsil ettiklerini belirten Yenen, daha sonra yasayla ilgili madde madde açıklamalarda bulundu.
Rehberliğin artık yasayla tanımlanan mimarlık, mali müşavirlik gibi bir meslek olduğunun altını çizen Yenen, "Yasamız çıkmadan önce, vize, zorunlu seminer ve benzeri koşullara bağlı olarak koruyabildiğimiz rehberlik kimlik kartı hakkı, yasamızla artık kalıcı hale geldi. Ruhsatnameyi kaybetmemek için bürokratik bir takım işlemleri yerine getirmek zorunda kalmayacağız, Turist Rehberliği Ruhsatnamesi, ömür boyu geçerli olacak. Sadece, rehberlik yapmak istediğimiz yıllar için Yıllık Çalışma Kartı almak yeterli olacak." dedi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.