23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

REHVA DÜNYA İKLİMLENDİRME KONGRESİ

Amerika'dan Japonya'ya uzanan yelpazede 6 kıtadan, 56 farklı ülkeden binin üzerinde ısıtma, soğutma ve iklimlendirme uzmanı Antalya, WOW Hotels – Topkapı ve Kremlin Palace'ta buluştu

REHVA DÜNYA İKLİMLENDİRME KONGRESİ

27 Mayıs 2010 / 18:02

TURİZMİN SESİ


Türk Tesisat Mühendisleri Derneği (TTMD) ev sahipliğinde gerçekleştirilen 10. Rehva Dünya İklimlendirme Kongresi – Clima 2010, Amerika'dan Japonya'ya uzanan yelpazede 6 kıtadan, 56 farklı ülkeden binin üzerinde ısıtma, soğutma ve iklimlendirme uzmanı 9 – 12 Mayıs 2010 tarihleri arasında, Antalya, WOW Hotels – Topkapı ve Kremlin Palace'ta buluşturdu.

Kongrenin açılış töreninde, sırasıyla Clima 2010 Organizasyon Komitesi Başkanı Numan Şahin, TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü, REHVA(Federation of European Heating and Air-Conditioning Associations)Başkanı Francis Allard, ASHRAE(American Society of Heating, Refrigerating and Air-Condinitioning Engineers) Başkanı Gordon Holness, IIR(International Institute of Refrigeration) Başkanı Didier Coulomb ve Clima 2010 Bilim Komitesi Başkanı Ahmet Arısoy konuşma yaptı.
Clima 2010'nun açılış konuk konuşmacısı ise İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi Jeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Celal Şengör'dü. Katılımcıların ilgiyle dinlediği Şengör konuşmasında; dünyadaki insan nüfusunun artışı ile küresel kirlenme artışının birbirine paralel olarak arttığını, küresel ısınma tehlikesi bu denli büyürken, „sürdürülebilir enerji“ kavramının doğru konumlandırılması, enerji kaynağının ne kadarlık bir zaman için geçerli olacağının belirlenmesi ve içeriğinin netleştirilmesi gerektiğinden bahsetti. Şengör, „Nerede olursak olalım enerji kullanımı konusunda duyarlı olmamız gerekiyor. Enerjinin kaynağı ve gerekliliğini doğru anlamak önem taşıyor. Bu nedenle, Akdeniz ülkelerinin biraraya gelerek, enerji kaynakları konusunda birlikte çalışması gerekiyor.“ diye belirtti.

Dünya ISK Sektörü Uzmanları Antalya'da Buluştu ...
Ana teması “Binalarda Sürdürülebilir Enerji Kullanımı” olan ve ISK (HVAC) sektöründe dünyanın en önemli kongre faaliyetlerinin başında gelen Clima 2010 – 10. Rehva Dünya İklimlendirme Kongresi, TTMD evsahipliğinde, 830'u resmi kayıtlı olmak üzere refakatçilerle birlikte 1000'in üzerinde uzman katılımcıyla gerçekleştirildi.
09-12 Mayıs tarihleri arasında, Antalya – WOW Hotels Topkapı ve Kremlin Palace'ın 12 farklı salonunda gerçekleştirilen Clima 2010, Rehva Dünya Kongreleri arasında 56 farklı ülkeden 954 bildiri özeti ile en yüksek bildiri başvurusu alan organizasyon konumunda. 453'ü sözlü sunum, 183'ü poster olarak kabul edilen 636 bildirinin yer aldığı kongre kapsamında; teknik oturumların yanı sıra, raporların kitapçık haline getirilerek katılımcılara dağıtıldığı 26 adet atölye çalışması, reHVAClub ISK Sanayicileri Toplantısı ve Rehva üye ülkeleri arasında HVAC projeleri ile ödüllü Öğrenci Yarışması yer aldı.

Türkiye'yi; ISKAV, DOSIDER, İZODER, TTMD ve SODEX katkılarıyla düzenlenen ulusal yarışmada seçilen İstanbul Teknik Üniversitesi ekibinin temsil ettiği öğrenci yarışmasında birinciliği, Hollanda Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nden Geert Filippini kazandı. Uluslararası Öğrenci Yarışmasına katılan tüm öğrencilere sertifikalarını veren REHVA Eğitim Komisyonu Başkanı Michael Schmidt, organizasyonun başarısından dolayı emeği geçenlere teşekkür ederek, geleceğin öğrencilerin elinde olduğunu ve kongre boyunca en çok öğrencilerin yaptıkları sunumlardan keyif aldığını sözlerine ekledi.

Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin...
„Binalarda Sürdürülebilir Enerji Kullanımı“ ana temasıyla, tesisat teknolojilerini bütünüyle ele alarak; binalarda enerji tasarrufu, enerji geri kazanımı ve enerji verimliliğini hayata geçirmeye yönelik katkılar sağlaması hedefiyle; bilimadamlarına, yapı ve endüstrisine, bina sahiplerine, müşavirlere, mühendislere ve mimarlara, bilimsel veriler ve teknik çözümler konusunda bilgi alışverişinde bulunabildikleri önemli bir platform sağlayan Clima 2010, „Sürdürülebilir bir gelecek için sadece mimar, mühendislerin değil, bütün disiplinlerin birlikte hareket etmesi“ esasına dayanan bütünleşmeyi de sağladı.

Kongreyle ilgili bir değerlendirme yapan TTMD Yönetim Kurulu Başkanı Cafer Ünlü; TTMD evsahipliğinde Clima 2010'u Türkiye'de başarıyla gerçekleştirmekten ve dünya uzmanlarını ülkemizde ağırlamaktan gurur duyduklarını ifade ederek, “Amerikan ASHRAE, Avrupa Tesisat Mühendisleri Dernekleri Konfederasyonu REHVA ile bircok uluslararası kuruluşun desteklediği organizasyonlarımız, Türkiye'de enerji verimliliği Kanunu ve ilgili yönetmeliklerin uygulamaya geçtiği şu günlerde soruların ve sorunların tarşıldığı, birçok konuda yeniliklerin ve bilgi transferinin ciddi anlamda gerçekleştiği, Türkiye'deki bilim adamları, mühendis, mimarlar ile yatırımcılar için büyük fayda sağlayan önemli bir platform oldu.” dedi. Kongrenin sürdürülebilir bir gelecek için gerekli bilgi trannsferi ve bütünleşmeyi sağlayarak amacına ulaştığına da değinen Ünlü, tüm sponsor firmalara, organizasyon komitesine ve TTMD çalışanlarına teşekkür etti. Kongre, 13 Mayıs 2010 tarihinde profesyoneller için önemli fırsat sağlayan REHVA & ASHRAE ücretli kursları ardından yapılan kapanış seremonisiyle sona erdi.


Kongre genelinden özet bilgiler...
• Bina sektörü sürdürülebilir enerji kullanımının merkezindedir. Dünya genelinde yaklaşık kullanılan birincil enerjinin yüze 40'ı binalarda tüketilmektedir. Ayrıca bu enerjiden büyük ölçüde tasarruf yapabilme potansiyeli vardır.
• Mevcut bina stokunda enerji kullanımının düşürülmesi hızlı sonuç alma açısından ana hedef olmalıdır. Öte yandan yönetmeliklerin kapsamı dışında kalan ve hiç bir yaptırımı olmayan binalar çok büyük bir pay almaktadır. Bu tür binaların oranı ABD bile yüzde 48 oranına ulaşmaktadır. Buraya ulaşmak çok önemlidir.
• Simülasyon araçları ve geliştirilen programlar binaların enerji tüketimlerini değerlendirmede en temel enstrümandır. Ancak bugün için yoğun çalışmalara rağmen kapsamlı ve herkes tarafından kabul edilen bir program bulunmamaktadır.
• Binaların enerji verimliliği artıkça özellikle düşük enerjili binalarda aydınlatma ve havalandırma amacıyla harcanan enerjinin payı ve önemi artmaktadır. Bu yönde yoğun çalışmalar yapılmaktadır.
• Sürdürülebilir binalarda yenilenebilir kaynaklardan elektrik enerjisi üretimi esastır. Bu anlamda en ümit verici teknoloji, güneş enerjisi ve fotovoltaiklerdir, ancak maliyetleri halen çok yüksektir. Maliyet hesaplanırken, toplam maliyet için yaşam süresi boyunca hesaplanması gerektiği için, optimum çözümler bile pahalı kalmaktadır. Bu durumun devlet adamları tarafından dikkate alınması gerekir.
• ISK sektörünün geleceği, sistem yaklaşımında olacaktır. Yüksek verimli tekil cihazlardan çok yüksek verimli sistem çözümlerine gidilmektedir. Bu sistemler aynı zamanda alternatif enerji kaynaklarını da içermektedir.
• Sürdürülebilir çözümlerde de tekil sürdürülebilir binalardan çok büyük ölçekli sürdürülebilir toplumlar daha verimli, etkin ve ekonomik çözümler sunmaktadır. Yeni formlar ve yeni sistemlerle sürdürülebilir şehirler veya bölgelere yönelmelidir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.