22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

REKORTMENE ELITE WORLD DESTEĞİ

Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, yeni bir başarıya daha imza atmaya hazırlanıyor

REKORTMENE ELITE WORLD DESTEĞİ

26 Mayıs 2013 / 14:13

TURİZMİN SESİ


Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, 1-2 Haziran tarihlerinde, Van Gölü’nde, paletsiz değişken ağırlık ile 55 metre olan dünya rekorunu, 60 metre üstüne çekerek kırmayı hedefliyor.
Van Valiliği’nin desteklediği Elite World Van Oteli’nin sponsorluğunda Van Gölü’nde paletsiz, değişken ağırlıkla 55 metre olan dünya göl dalışı rekorunu kırmayı hedefleyen Ercümen, 1650 metrelik rakımda rekor deneyen ilk sporcu olacak. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ve Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu resmi hakemlerinin gözetiminde yapılacak dalışın dünyanın en zor dalışlarından biri olduğu belirtildi.20 Mayıs’tan itibaren Van’da, konaklama sponsorluğunu üstlenen Elite World Van Otel'de kampa giren sporcu, aylardır fiziksel ve zihinsel olarak bu rekora hazırlanıyor. 5 yıldızlı otelin yarı olimpik yüzme havuzunda ve son teknoloji ile donatılmış spor salonunda kondüsyon antrenmanlarına devam eden sporcu otelin Executive Şefi ile birlikte hazırladıkları menü ile de beslenmesine özen gösteriyor. Sabahları   Akdamar Adası açıklarında yapılan dalış antremanları; Van Afad, Jandarma Alay Komutanlığı, Deniz Polisi gözetiminde gerçekleşiyor.
 
dunya-serbest-dalis-rekortmeni-sahika-ercumen,elite-world-van-oteli4.jpg
 
İnci Kefali için rekor dalış
Van’a ilk kez geçen sene, Van 100. Yıl Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’nın davetiyle konuşmacı olarak gelen sporcu “İlhamımı, Van Gölü’nde bulunan inci kefalinin, akıntıya karşı olan inanılmaz yolcuğundan aldım. Van Valiliği’nin de desteğini alarak bu rekora karar verdik. Van Gölü’nün 1650 metrede olması sebebiyle, irtifada zorluk derecesi çok zor bir dalış. Oksijenin az ve suyun sodalı olması gibi bölgenin coğrafik yapısındaki etkenler, dezavantaj gibi görünse de beni yeni keşifler için heyecanlandırıyor. Ayrıca, bu rekor denemesiyle bölgenin  simgesi olan inci kefalinin zorlu yaşamına da dikkat çekmek istiyorum" dedi.
 
dunya-serbest-dalis-rekortmeni-sahika-ercumen,elite-world-van-oteli3.jpg
 
Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) ve Dünya Sualtı Sporları Konfederasyonu (CMAS) resmi hakemlerinin gözetiminde gerçekleştirilecek olan dalış, ekstrem su kalitesi nedeniyle dünyanın en zor dalışlarından biri olarak kabul ediliyor. Performans gerektiren ve deniz seviyesine göre çok daha riskli olan dalışın yönetimini, uzman bir bilim ekibi ile yürüten Şahika Ercümen; sualtı görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörlüğü Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mustafa Sarı , İ.Ü. Çapa Sualtı Hekimliği Anabilim Dalı Başkanı  Prof.Dr. Şamil Aktaş ve ekibi ile çalışmaya devam ediyor. Milli sporcumuz, Garanti Bankası Ana Sponsor olmak üzere, Elite World Van Otel Konaklama Sponsorluğu, Türk Hava Yolları Uçuş Sponsorluğu’nun desteklerini alıyor.
 
Niçin Van Gölü?
Urartu medeniyetinin başkenti, 7 bin yıldır çeşitli medeniyetlere evsahipliği yapmış olan Van Gölü ve çevresi, dünyanın en nadir ekosistemlerinden birine sahip. Gölün sodalı sularında yaşamaya alışmış ve endemik tek balık türü inci kefali, ilkbahar aylarında büyük sürüler halinde akarsulara göç etmektedir. Göç esnasında önüne çıkan engelleri, şelaleleri  atlayarak, uçarak aşıyor. Zorlu göç esnasında kaçak avcılık ne yazık ki inci kefalini de tehdit etmektedir. Yapılacak bu rekor denemesi ile inci kefalinin yolculuğuna dikkat çekmek, yolunu bir parça da olsa kolaylaştırmak isteniyor.
 
Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Van Valiliği’nin gençleri spora özendirmek için yaptığı çalışmalara, bu rekor denemesi ile de katkı sağlanmış olacak.
 
dunya-serbest-dalis-rekortmeni-sahika-ercumen,elite-world-van-oteli5.jpg
 
Özgeçmişi
Profesyonel Serbest Dalgıç, Serbest Dalış Eğitmeni, Beslenme ve Diyet Uzmanı Şahika Ercümen, 16 Ocak 1985 Çanakkale’de doğdu. Çocukluğunda yaşadığı astım rahatsızlığı üzerine spora başladıktan sonra su sporlarının bir çok dalında dünya çapında başarılar elde etti. 1998’den beri katıldığı yüzme ve sualtı sporları müsabakalarında, ulusal ve uluslararası 100’ün üzerinde madalya, çeşitli özel ödüller, kupalar, ulusal ve 3 adet resmi Dünya Rekoru elde etti.
 
Eğitim hayatının lise dönemini Çanakkale’de Milli Piyango Anadolu Lisesi’nde tamamladıktan sonra Ankara Başkent Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden mezun oldu.  Ercümen, Başkent Üniversitesi Yüksek Lisans programındaki eğitimine halen devam etmekte. Çeşitli reklam filmleri ve sosyal sorumluluk projelerinde yer alan Şahika Ercümen, doğru nefeslenme, başarı, motivasyon gibi konularda seminerler de vermekte.
 
Başarıları
2002 : Yılın Sporcusu Ödülü Canakkale/Turkiye
2003: Türkiye Şampiyonu paletli yüzme 800m and 400m, (B Grubu)
Türkiye Şampiyonu, Sualtı Navigasyonu
Türkiye Şampiyonu, Serbest Dalış Takımı ile
2004: Türkiye Şampiyonu, Serbest Dalış Takımı ile
2005: Türkiye Şampiyonu, Serbest Dalış Takımı ile
2006: Türkiye Şampiyonu, Sualtı Hokeyi Takımı ile
Türkiye Rekoru Serbest Dalış, İspanya/ Tenerife
2007: Türkiye Rekoru ve Türkiye Şampiyonluğu, Serbest Dalış
Türkiye Şampiyonu, Sualtı Hokeyi Takımı ile
2008: Türkiye Şampiyonu, Serbest Dalış Takımı ile
Avrupa Üçüncüsü, Sualtı Hokeyi Milli Takımı ile İstanbul/ Türkiye
2009: Türkiye Şampiyonu, Serbest Dalış
2010: Türkiye Rekoru ve Dünya Rekoru’ na en yakın derece ( -65 metre)
2011: Dünya Rekoru, Serbest Dalış 110 metre Buz Altı Yatay Dalış Weissensee/ Avusturya
 
Buzun altından 70 metre olan bayanlar rekorunu ve 108 metre olan erkekler rekorunu kırarak en uzun mesafeyi gitti, Guinness Rekorlar Kitabına girdi. Yine 2011' de Mısır’da yaptığı dalışta, sabit ağırlık dikey dalış kategorisinde 70 metreye, sabit ağırlık paletsiz kategorisinde 60 metreye inerek de yeni dünya rekorlarının da sahibi oldu.
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.