22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ROMA MEKKE DÜNYA BARIŞI

Uluslararası Rotary Kulübü tarafından düzenlenen ve 23 Eylülde İtalya'nın başkenti Roma'dan başlayan "Roma-Mekke Dünya Barışı İçin Bir Adım Daha" turuna katılan bisikletçiler, Çeşme Limanı'ndan Türkiye'ye giriş yaptı

ROMA MEKKE DÜNYA BARIŞI

29 Eylül 2009 / 18:08

TURİZMİN SESİ


Roma'dan başladıkları 4 bin kilometrelik yolculuğa Atina'da devam ederek Çeşme Limanı'na gelen bisikletçiler, Efes, Antalya, Mersin, Antakya, Suriye ve Ürdün üzerinden sürdürecekleri yolculuğu, Mekke'de tamamlayacaklar.

Çeşme'de 7 Türk sporcunun da dahil olduğu tura katılan farklı ülkelerden 30 bisikletçi, 23 Eylülde Vatikan'da düzenlenen törenle, Papa 16. Benedict'ten aldıkları iyi niyet mektubunu, turun sonunda 31 Ekimde Mekke Başmüftüsü'ne sunacaklar. Çeşme Limanı'nda düzenlenen törende, grup adına konuşan Leon Schmidt, tur boyunca farklı kültürlerden insanlarla tanışma fırsatı bulacaklarını söyledi.

Türkiye sınırları içinde kendileriyle birlikte pedal basacak Türk arkadaşlarına "hoş geldin" dediklerini ifade eden Schmidt, "Kişisel olarak hem ülkenizi hem de misafirperverliğinizi çok iyi biliyorum. Birlikte pedal basacağımız arkadaşlarıma da bundan bahsettim. Eminim ki Türkiye'den Suriye sınırına kadar Türk insanının sıcaklığını her noktada yaşayacağız" diye konuştu. Bisiklet turuna Almanya'dan katılan Kurt Ramin de, amaçlarını "Farklı dinler arasındaki dostluğu geliştirmek umuduyla çıktık yola. Müslüman, Hristiyan ya da başka dinden. Tüm insanlığı birleştirebileceğimize inanıyoruz" sözleriyle anlattı. Frank Elshof ise dünyaya bütün kültürler ve dinler arasında köprü oluşturmanın mümkün olduğu mesajını vermek istediklerini dile getirdi.

Japonya'dan Hollanda'ya 6 yıl önce de benzer bir etkinlik gerçekleştirdiklerini aktaran Elshof, "Sonuçta farklılıklarımızın hiçbir öneminin olmadığını, birlikte, barış içinde yaşayabileceğimizi söylemek istiyoruz" diye konuştu. İnsanların, yola çıktıklarında böyle uzun bir güzergahı kapsayan bir turu gerçekleştirebileceklerine inanmadıklarını ifade eden Elshof, "Ama işte yapabiliyoruz" dedi.Karin Smit de dünyaya farklı dinlere, kültürlere ait insanların birlikte yaşayabileceğini göstermek istediklerini vurguladı. İnsanlara "şunu yapmak, böyle davranmak zorundasın" demediklerini, sadece "barış içinde birlikte yaşayabiliriz" mesajı verdiklerini belirten Smit, "Savaşların yaşanmaması için bir diğerinin inancını kabul etmek zorunda değiliz, ama saygı göstermeliyiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Bisiklet Federasyonu Muğla temsilcisi ve turun Türk bisikletliler sorumlusu Can Demirel, grubun bugün 150 kilometre kat ederek Kuşadası'na ulaşacağını, Nazilli, Tavas, Korkuteli üzerinden Antalya'ya ulaşacaklarını anlattı. Daha sonra Mersin üzerinden Hatay'a varılacağını belirten Demirel, Türkiye ayağının 13 gün sürmesini beklediklerini söyledi. Demirel, Suriye sınırından öteye Türk bisikletçilerden Bahadır Karaata'nın devam edeceğini ve Mekke'ye kadar gideceğini kaydederek, "Ürdün'den de 5 Müslüman bisikletçi katılacak. Çünkü gayrimüslimler Cidde'den sonra Mekke'ye alınmıyor. Bahadır ile birlikte Ürdünlü bisikletçiler Mekke Başmüftüsüne Papa'nın mektubunu sunacaklar" şeklinde konuştu.
Türk bisikletçi Alican Yalçın da dünya barışı ve dinlerin kardeşliğini sağlayabilmek amacıyla tura eşlik edeceklerini aktardı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.