22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

SABANCI MÜZESİ’NDE “VENEDİK VE İSTANBUL “SERGİSİ

Sabancı Holding, faaliyet gösterdiği iş alanlarında ülke ekonomisine yarattığı katma değerlerin yanı sıra, aynı zamanda sosyal ve kültürel alanda da liderlik ve öncülük yapmayı kendine misyon edinmiştir

SABANCI MÜZESİ’NDE “VENEDİK VE İSTANBUL “SERGİSİ

19 Kasım 2009 / 14:32

TURİZMİN SESİ


Sabancı Holding Üst Yöneticisi Ahmet Dördüncü, "Sabancı Holding, faaliyet gösterdiği iş alanlarında ülke ekonomisine yarattığı katma değerlerin yanı sıra, aynı zamanda sosyal ve kültürel alanda da liderlik ve öncülük yapmayı kendine misyon edinmiştir" dedi. Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi (SSM) İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Natolitano'nun Türkiye'ye yaptığı resmi ziyaret kapsamında, Sabancı Holdingin katkılarıyla gerçekleştirilen ve bu akşam açılışı yapılacak olan "Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk" adlı sergi dolayısıyla basın toplantısı düzenlendi. Dördüncü, Sabancı Holding olarak Sakıp Sabancı Üniversitesi SSM'nin önemli bir sergisine daha katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.

"Sabancı Holding, faaliyet gösterdiği iş alanlarında ülke ekonomisine yarattığı katma değerlerin yanı sıra, aynı zamanda sosyal ve kültürel alanda da liderlik ve öncülük yapmayı kendine misyon edinmiştir" diyen Dördüncü, tarihi, sanatı ve kültürü temel alan projeleri desteklemeyi, sosyal sorumluluklarının bir parçası olarak kabul ederek, bugüne kadar kendi alanlarında ilkler taşıyan birçok etkinliğin hayata geçirilmesine katkıda bulunmayı sürdüreceklerini söyledi.

1998 yılında New York'taki Metropolitan Müzesi'nde gerçekleştirilen "Altın Harfler: Sakıp Sabancı Koleksiyonu'ndan Osmanlı Hat Sanatı" sergisiyle başlayan desteklerini, Koleksiyon'un şimdiye kadar gerçekleştirilen tüm yurt dışı sergilerinin sponsorluğuyla devam ettiğini anlatan Dördüncü, sözlerini şöyle sürdürdü: "Son olarak geçtiğimiz yıl koleksiyonumuzu Madrit ve Sevilla'da sergilemenin mutluluğunu yaşadık. Bu sergilerde 250 bin kişiyi aşan ziyaretçinin kültürel mirasımızı tanımasını sağladık.

Osmanlı Döneminde Venedik ve İstanbul; Nam-ı Diğer Aşk" sergisi, İstanbul 2010 Kültür Başkentinin ilk büyük sergi etkinliği olarak başından bu yana çok büyük bir heyecanla desteklediğimiz bir proje oldu. Sabancı Holding olarak bir yandan Türk kültür ve sanatının yurt dışında tanıtılmasına aracılık ederken, diğer taraftan da Türkiye'nin çağdaş sanat ve sanatçılarla tanışma sürecine katkı sağlamaya çalıştık."

SSM Müdürü ve sergi küratörü Nazan Ölçer de Venedik ile İstanbul'un çok eskiye dayanan bağları olduğunu, İtalyan'ın Osmanlı ile ilişkilerinin de çok farklı boyutları bulunduğunu söyledi. Osmanlı ve Venedik eserlerinin benzeştiğini, hatta ayırt etme imkanı vermeyen eserlerin de bulunduğuna dikkati çeken Ölçer, şunları kaydetti: "Bu akşam açılacak olan sergimizde Venedik şehir müzelerinin yanı sıra Topkapı Sarayı Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Pera Müzesi ve Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi'nden seçilen el yazmaları, tablolar, kaftanlar, halılar, paralar ve seramikler gibi geniş bir yelpazede eserler yer alıyor. Venedik'ten bize 180 eser geldi. Bu eserlerin 43 adeti Türkiye koleksiyonu, 11 eser ise özel koleksiyonlar. Savaşların yer almadığı, kültür ve sanatın olduğu bir sergi sunuyorum."

İtalyan Başkonsolosu Massimo Rustico da serginin Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini tarafından açılacağını söyledi. Rustico, serginin 2 ülke arasındaki derin bağların korunması açısı ndan son derece olumlu olduğunu vurguladı. Rustico, bu akşam açılacak olan serginin, 5 bölümden oluştuğunu ve 15. yüzyıldan 20. yüzyıla uzanan eserlerin yer aldığı sergiye muhteşem bir katoloğun da eşlik ettiğini belirtti. Rustico, "Bu sergi, iki ortak şehrin zengin, ticari politik ilişkilerini anlatmak üzere buradadır. Bugün son derece gelişmiş ilişkilere sahipsek bunun temelini geçmişte aramamız gerekiyor" dedi.
Serginin kürotörlerinden Musei Civici Venezioni Direktörü Prof. Dr. Giandomenico Romanelli de sergide, Venedik ve İstanbul'la ilgili çok büyük bir koleksiyonun söz konusu olduğunu, eserlerin dikkatlice incelenmesi gerektiğini söyledi.

Serginin kürotörlerinden Ca'Foscari Üniversitesi öğretim üyesi ve Türkolok Prof. Dr. Giampiero Bellingeri de bu sergide 3 temel nokta üzerinde durduğunu ve bir yol oluşturmaya çalıştığını ifade etti. Sergide çift anlamlara, imgelere ve çoğrafi koşullara önem verdiğini dile getiren Bellingeri, sergide ayrıca Fatih Sultan Mehmet'in imgesini kullandıklarını, su biliminden ve Türkolojiden yararlandıklarını söyledi.

Basın toplantısının ardından Müze Müdürü Ölçer, gazetecilere sergiyi gezdirdi. Gazetecilere bilgi veren Ölçer, sergide, Gentile Bellini'nin "Doge", "Giovanni Mocenigo'nun Portresi" ve "İkinci Mehmet Madalyonu" adlı eserlerinin yanı sıra Hacı Ahmet'in "Yürek Şeklindeki Dünya Haritası"nın, Venedik işi Lake Çift Kanatlı Kapı, 17. yüzyılın 2. yarısına ait altın yaldız baskılı ve resimli "Türk figürlü Cuoridoro" parçasının da yer aldığını ifade etti.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.