SABANCI VAKFIDAN KÜLTÜRE DESTEK
Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Trakya Üniversitesi işbirliği, Sabancı Vakfı, MESEDER (Metropolis Sevenler Derneği) ve Torbalı Belediyesi desteğiyle 21 yıldır sürdürülen Metropolis Antik Kenti'ndeki 2012 yılı kazı çalışmaları başlıyor
27 Haziran 2012 / 21:09
TURİZMİN SESİ
Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek başkanlığında, Türk ve Alman akademisyenler ve geçici kazı işçileri ile yaklaşık 60 kişilik bir ekibin yürüttüğü kazı çalışmalarında bu yıl; 3 bin yıllık tarihe ışık tutacak yeni kalıntı ve buluntuların ortaya çıkarılması hedefleniyor.
Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serdar Aybek, bu yılki kazılarda Palaestra mozaikleri ve hamam alanında kazı çalışmalarına devam edeceklerini belirterek şunları söyledi: 2012 sezonunda Metropolis'de öncelikle Çevre Düzenlemesi ve Ziyaretçi Karşılama Merkezi projesi kapsamında faaliyetlerde bulunacağız. Bu kapsamda Metropolis'i çevreleyecek çit hattı bitki örtüsünden arındırılacak. Ayrıca ziyaretçilerin kenti daha rahat dolaşabilmeleri ve tam bir tur yapabilmeleri için orta kent olarak adlandırılan Meclis Binası, Stoa ve Hamam yapılarından güncel kazı alanımıza uzanan bir yol düzenlemesi yapmayı planlıyoruz. Ayrıca çalışmalarımız son 2-3 yıldır süregeldiği gibi Aşağı Hamam ve Palaestra yapısında devam edecek. Bu yapının ve hamamın tamamen günışığına çıkarılmasını planlıyoruz. Geçtiğimiz yıllarda kazı çalışmalarında önemli yapıları ve eserleri gün ışığına çıkardık. Kent ve çevresine ait kültürel ve sosyal hayata ilişkin önemli bulgular elde ettik. Metropolis'in gizemini bu yıl da çözmeye devam edeceğiz.
3 bin yıllık tarihi kent Metropolis'in ören yeri olma çalışmalarında son adımın da atıldığını belirten Serdar Aybek Metropolis ören yeri için İzmir 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan onay alındı. Böylece, en önemli ve son adım da atılmış oldu. Çevre düzenleme, ziyaretçi karşılama merkezi gibi ören yeri çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Metropolis, önemli kültür turizm destinasyonlarından biri olacak dedi.
Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan ise 3 bin yıllık tarihi kentin bu noktaya gelmesinde Sabancı Vakfı'nın önemli desteğinin bulunduğunu belirterek, Metropolis antik kenti, geleceğe taşımamız gereken bir miras. Sabancı Vakfı olarak tarihsel mirasımızın gelecek nesillere aktarılmasına destek vermeyi önemsiyoruz dedi. Metropolis'in ören yeri onayının alınmasının önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Koyunsağan, Metropolis'in ören yeri olarak kültür turizmine kazandırılmasının, yöre ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu sayede, yörede toplumsal kalkınmanın ivme kazanmasını ve Vakfımızın çalışmaları arasında bulunan 'kadınların topluma ve ekonomiye katılımı' konusunda olumlu gelişmeler olacaktır dedi.
Metropolis'in keşfi 21 yıldır sürüyor
Metropolis antik kenti kazıları, 1989 yılında Efes Müzesi başkanlığında ve Prof. Dr. Recep Meriç'in bilimsel danışmanlığında başladı. Bilimsel heyet tarafından 21 yıldır sürdürülen kazı çalışmalarının ilk yıllarında Uyuzdere Kült Mağarası, akropolis surları ve antik tiyatro ortaya çıkarıldı. Hellenistik Dönem'e tarihlenen tiyatro kazıları 1998 yılında tamamlandı ve 2000 yılında restore edilerek etkinliklere açıldı. Sonraki dönemde orta kent üzerine yoğunlaşan arkeoloji ekibi, buradaki üç yapı katında Bouleuterion (Meclis Binası), Stoa (Sütunlu Galeri), yukarı hamam ve Gymnasium, Latrina, Atriumlu evler, dükkanlar ve kentin dar sokaklarını ortaya çıkardı. Recep Meriç'in emekli olmasıyla kazı başkanlığını 2007 yılında devralan Serdar Aybek ve ekibi, son dönemde peristil evler, aşağı hamam ve mozaik tabanlı sütunlu galerileri gün ışığına çıkararak kentin turizme kazandırılmasına yönelik faaliyetleri hızlandırdı. Bu noktada bilimsel yayınlara ve kamulaştırma gibi altyapı çalışmalarına ağırlık verildi.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.