22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

SAFRANBOLU'DA SAFRANIN TANIMI

Safran (Crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan soğanlı bir kültür bitkisi olup, toprak üstü kısmı tek, toprak altı kısmı çok yıllıktır

SAFRANBOLU'DA SAFRANIN TANIMI

15 Kasım 2010 / 13:59

TURİZMİN SESİ


Safranın toprak altındaki soğan kısmı üç yıl süresince her yıl filiz vererek yeni bitkiyi oluşturur. Yeni bitki çiçek verdikten ve gelecek yılın soğanını oluşturduktan sonra, toprak üstündeki kısmı kurur. Soğan kısmı küre şeklinde, üstten ve alttan hafif basık, çevresi kahverengi kabuklarla örtülmüş durumda, büyüklüğü 1-5 cm çapındadır. Toprak üstündeki kısmında, bitkinin iğne şeklinde, ince uzun yaprakları bulunmaktadır.

Çiçekler 6 adet taç yapraktan oluşmakta olup, taç yapraklar erguvani mor renklidir.

Çiçeklenme, Ekimin ikinci veya üçüncü haftasından başlayarak 15-20 Kasıma kadar sürmektedir. Her bir bitkiden ortalama 6-12 adet çiçek alınmaktadır. Bitki boyu 15-30 cm. kadardır. Çiçekte üç adet sarı renkli erkek organ bulunur. Çiçeğin asıl önemli organı dişi organdır. Dişi organ, tepecik kısmı 2,5-3,5 cm. boyunda, ipliksi görünüşlü olup üç parçaya ayrılır. Bunların rengi koyu kırmızıdır. Bu kısma '' SAFRAN '' denir. Safran ekonomik olarak değerli bir bitkidir. Boya, kozmetik, ilaç sanayi ile halk hekimliğinde ve yemeklerde de baharat olarak kullanılır.

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.