SAĞLIK TURİZMİ MASAYA YATIRILDI
İSATKON ve Okan Üniversitesi, 2014 yılında Türkiye’de uygulamaya konulması planlanan Sağlık Serbest Bölgesi konusunu,Okan Üniversitesi’de “Sağlık Serbest Bölgesi bir fırsat mı, yoksa kaynak israfı mı?” başlıklı sempozyumla masaya yatırdı
11 Ekim 2012 / 23:31
Özel sektör temsilcileri, akademisyen ve öğrencilerin de katıldığı sempozyumda konuşan Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr. Dursun Aydın, “Türkiye’de sağlık turizmi, toplam ihracat içinde 1 milyar dolarlık yere sahip. 2023 yılı için hedeflediğimiz 500 milyar dolarlık ihracat içindeki, aralarında sağlık turizminin de bulunduğu hizmet ihracatının 150 milyar dolara ulaşması bekleniyor” diye konuştu.Sağlık Bakanlığı’nın girişimiyle 2014’te Türkiye’nin belirli bölgelerinde kurulması planlanan sağlık serbest bölgeleriyle ilgili fikir, görüş ve önerilerin paylaşıldığı “Sağlık Serbest Bölgesi bir fırsat mı, yoksa kaynak israfı mı?” başlıklı sempozyum, 10 Ekim 2012 Çarşamba günü Okan Üniversitesi’nin Tuzla Kampüsü’nde düzenlendi. Sempozyumda, sağlık turizmine sadece finansal kaynak olarak bakılmaması gerektiğini belirten Sağlık Bakanlığı Sağlık Turizmi Daire Başkanı Dr. Dursun Aydın, “Sağlık hizmeti alan yabancılar, ülkelerine döndüklerinde ülkemizin sağlık sektöründe ne kadar ileride olduğunu anlatacak, sosyal ve siyasal açıdan da ülkemizin imajına katkı sağlanacak” dedi. Dubai’de denenen sağlık serbest bölgelerinin beklenen etkiyi yakalayamadığını belirten Aydın, “Farklı bir konseptle dünyaya bu sistemi sunmalıyız. Yatırımcıya vergi avantajı sağlanacak ve bürokratik süreçler hızlandırılacak. Yurtdışında uzun yıllar hizmet vermiş Türk hekimlerimizi Türkiye’deki sağlık serbest bölgelerine gelmeye teşvik etmek için onları mecburi hizmetten muaf tutmayı planlıyoruz” diye konuştu.
Sağlık Serbest Bölgeleri, yüzde 85 yabancı hastaya hizmet verecek
Türkiye’de kurulacak sağlık serbest bölgelerinde yüzde 85 yabancı, yüzde 15 yerli hastaya bakılacağını belirten Dr. Dursun Aydın, sürecin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı: “Yatırımcı talep edip, proje getirecek. Ekonomi Bakanlığı talebi değerlendirecek ve Sağlık Bakanlığı’ndan görüş alacak. Proje, Bakanlar Kurulu’na sevk edilecek, yer ve işletmeci ilan edilecek. Tercihen ulaşımı kolay olan bölgeler seçilecek.” Sempozyuma katılan CHP Tokat Milletvekili Dr. Orhan Düzgün de, Türkiye’nin sağlık turizmi potansiyelinin yüksek olduğunun Sağlık Bakanlığı tarafından tespit edilip bu yönde çalışmalar yapılmasının olumlu olduğunu söyledi.
Bekir Okan: “İki yabancı dil bilen sağlık elemanları yetiştiriyoruz”
Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ise, şunları söyledi: “Görüyorum ki, sağlık turizmiyle, sağlık serbest bölgeleriyle büyüyen sağlık sektöründe dil bilen sağlık işgücüne büyük ihtiyaç var. Biz de bir taraftan bu insan gücünü yetiştirmek üzere çaba gösterirken diğer taraftan girişime önem vererek girimcilik derslerimizle öğrencilerimizi girişimci olmaya yönlendiriyoruz. İngilizce’nin yanında ikinci yabancı dil olarak Rusça, Arapça veya Çince eğitimi veriyoruz. İki yabancı dil bilen sağlık elemanları yetiştiriyoruz
Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mithat Kıyak da, sağlık serbest bölgelerinde yüzde 85 yabancı hastaya hizmet verileceğini hatırlatarak, “Umarım bu bölgelerde yüzde 85 yerli sağlıkçılar çalıştırılır ve istihdam sağlanır” dedi. İSATKON Genel Başkanı Hayrettin Arıcı ise, sempozyumun, sağlık turizmi konusunda tüm paydaşları bir araya getiren ilk toplantı olması nedeniyle çok önemli olduğunu belirtti. Arıcı, “Sadece tıp turizmi olarak değerlendirilmemeli. Bunun içinde, engelli, yaşlı, termal turizm de bulunmakta” diye konuştu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.