22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

SANAT TURLARINA İLGİ ARTIYOR

Müzikseverler, dünyanın önemli tiyatrolarında sergilenen opera, klasik müzik konserleri ve festivalleri izlemek için aylar öncesinden rezervasyon yapıyor

SANAT TURLARINA İLGİ ARTIYOR

17 Nisan 2011 / 22:21

TURİZMİN SESİ-Aynur Gursoy


Sanat turlarına ilgiyi Fest Travel Genel Müdürü Zekeriya Şen'le konuştuk.
Sanat turlarına nasıl ve ne zaman başladınız?
Kültür turizminin çeşitlerinden biri olan sanat turları, Avrupa ve ABD'de çok yaygındır. Fest Travel, beş yıl önce başladı. İlk başta doğrusu pek ilgi yoktu. Son yıllarda ülkemizden yurtdışındaki sanat etkinliklerini izleyenlerin sayısında belirgin bir artış var. Özellikle geçen yıldan itibaren dünyaca ünlü tiyatrolarda ünlü bestecilerin yazdiği operaları, filarmoni orkestralarının konserleri ve müzik festivallerine yönelik turlar iyi satıyor. Örneğin Mahler'in 100'üncü ölüm yıldönümü nedeniyle 23-27 Mayıs tarihleri arasında Leipzig'de yapılacak festival için düzenleğimiz tur ilk haftasında doldu. Leipzig'de Haziran'da yapılacak Bach Festivali için de rezervasyonlar kapanmak üzere. Turu doğru kurgulamak, iş, konsept ve temayı doğru buluşturmak gerekiyor. Artık festival yöneticileri de bizi tanıyor. Kendimizi anlatmak zorunda kalmıyoruz

Katılanların müşteri profili nedir?
Sanat turlarına katılanların yüzde 90'ı gerçekten konserler ve opera için tercih ediyor. Yüzde 10'u ise gezmek, yeni yerler görmek için katılıyor. Yüzde 10'luk kesim programda opera, konser olunca izlemek istiyor ve ve gezginlerin dünyasında yeni bir açılım oluşuyor. Türk insanın kültür sanat olaylarına ilgisi artık artmış durumda

“Sanat pahalıdır” derler, turlarında fiyatlar nasıl?
Elbette fiyatlar gidilen destinasyonlara göre değişiyor. Fiyatlar alınan hizmetin kalitesiyle orantılandığında çok uygun. Örneğin 4 gece 5 gün uçak, konaklama, iyi yerlerden rezerve edilmiş konser biletleri, müzelere giriş ücretleri, rehberlik hizmetleri, bahşişler, vergiler ve sabah kahvaltısı dahil 1100 Euro'ya bir sanat turu yapmanız mümkün. Bir sanat turunda gittiğiniz yerin tarihi ve kültürel mirasını görüyor, bilgileniyor, dünyanın en ünlü filarmoni orkestralarını, operalarını, sanatçılarını izliyorsunuz.

Turlardan bir örnek verir misiniz?
Size 13-16 Mayıs tarihlerinde yapacağımız bir opera turundan örnek vereyim: Dünyanın sayılı opera salonlarından İtalya'daki San Marco Tiyatrosu'nda Guiseppe Verdi'den “Sicilya Vesperleri” ve Ermanno Wolf Ferrari'den “Susanna'nın Sırrı”isimli operaları izlenecek. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki San Carlo Tiyatrosu, Pompei ve Napoli ile Capri Adası da turun gezi rotaları arasında. 26 Temmuz-2 Ağustos tarihlerinde ise Münih Opera Festivali ve Salzburg Yaz Müzik Festivali'ne gidiliyor. Salzburg bildiğiniz gibi UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki kentler arasında. Festivalin önemli konserlerini tur programına aldık. Örneklersek; Salzburg'da Wagner'in ünlü tiyatrosuyla aynı dizayna sahip olduğu için “Münih'in Bayreuth'u” olarak da anılan Prinzregententheater'da, 14 yaşındaki Mozart'ın elinden çıkma bir çocukluk şaheseri olan “Pontus Kralı Mitridate” operası izlenecek. Gündüzleri de tarihi kent keşfedilecek.

Turlara kaç kişi katılıyor?
Gurupları 23-24 kişiyle sınırlı tutuyoruz. Kalabalık olunca ilgi dağılıyor. Sanat ağırlıklı yılda 10-15 tur yapıyoruz. Sayı olarak az gibi görünse de, beş yıl öncesine ve temanın hitap ettiği kitleye göre güzel bir artış olduğunu söyleyebiliriz.

Sanat turlarının yurtdışındaki durumu nedir?
Ağırlık olarak İngilizler, temalar üzerine yoğun bir şekilde gidiyorlar. Frankfurttaki bir topluluk veya Viyana Filarmoni'nin peşinden giden guruplar var. Hayran oldukları sanatçı, orkestra veya gurubun yıllık programlarını izleyip, şehirden şehire, ülkeden ülkeye gidebiliyorlar. Vize olmayışı da etkiliyor tabii. Sanat turlarına ABD'den de ilgi yoğun. Avrupalılar bu konuda organize. Hatta özel konserler düzenleyip, dünya genelinde satıyorlar.

Avrupa'dan bizdeki konserlere geliyorlar mı?
Geliyorlar. Geçen yıl İKSV'nin düzenlediği İstanbul Müzik Festivalini izlemek üzere La Scala'nın yöneticileri geldi. Sizin burada ne sunduğunuza bağlı. Örneğin Viyana Filarmoni burada konser verse, peşinden geleceklerdir.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.