23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

SANATIN TARİHİN VE AŞKIN ŞEHRİ

'Hey Taksi' 38. bölümünde Tiber Nehri'nin iki yakasına yayılan, sonsuzluk şehri Roma'yı, TRT-TÜRK ekranına taşıyor

SANATIN TARİHİN VE AŞKIN ŞEHRİ

15 Aralık 2010 / 15:02

TURİZMİN SESİ


Kolezyum'dan İspanyol Merdivenleri'ne, Katolik mezhebinin merkezi Vatikan devletinden Aşk Çeşmesi'ne, futboldan pizza ve dondurmaya kadar, Roma'nın tüm renkleri 'Hey Taksi' de.. .. 'Hey Taksi' 18 Aralık 2010 Cumartesi günü saat 15:40 ve 01:00'de TRT-TÜRK'de ekrana gelecek. Tekrarları ise; 19 Aralık Pazar saat 09:40,19:10, 02:40 ve 30 Aralık Perşembe saat 21:35'de yine TRT-TÜRK'de..

'Hey Taksi' bu hafta, 3 bin yıllık bir tarihin, sanat ve din ile yoğrulduğu, 7 tepeli kent Roma'da..Roma'daki taksicimiz, 31 yaşındaki, 8 yıllık taksici Daniele Mobici.. Roma'da, Daniele'nin ilk durağı, dünyanın yeni 7 harikasından biri olan Kolezyum..Meşhur gladyatör dövüşlerinin yapıldığı yer olarak bilinen, Roma'nın simgesi anfi tiyatro, milattan sonra 1.yüzyılda inşa edildi. 50 bin kişilik Kolezyum'da, 523 yılına kadar gladyatör dövüşleri yapılıyordu..

Daniele, Kolezyum'un ardından İspanya Meydanı'ndaki İspanyol Merdivenleri'ne gidiyor..Yapımı 1726 yılında tamamlanan, 137 basamaklı merdiven, soluklanmak isteyen turistlerin akınına uğruyor..
Ünlü İtalyan yönetmen Fellini, “Roma'yı ilk gördüğümde dünyaya geldim” demiş..Her geleni farklı bir yolculuğa sürükleyen Roma'da, Daniele bu kez de, dünyanın en romantik yerlerinden biri sayılan Trevi, yani Aşk Çeşmesi'ne gidiyor..1735 yılında yapılan Aşk Çeşmesi'nde denizkabuğu şeklindeki at arabası ve Deniz Tanrısı Poseidon'un heykeli yer alıyor..Ama çeşmenin esas ünü bir efsaneye dayanıyor..Çeşmeye arkasını dönüp para atan kişinin, bir gün mutlaka Roma'ya geri döneceğine inanılıyor..
Daniele bu kez de taksisini, Venedik Meydanı'ndaki, Birleşik İtalya'nın ilk kralı Vittorio Emmanuelle adına yaptırılan anıta doğru sürüyor..Meydanın bir başka tarihi özelliği ise, 2. Dünya savaşında İtalya'nın başbakanı olan, Nasyonel Faşist Parti lideri Benito Mussolini'nin burada halka hitabıydı.

Katolik mezhebinin yönetim merkezi olan Vatikan Devleti de, Roma'nın içinde yer alıyor..Daniele, dünyanın yüzölçümü olarak en küçük ülkesi olan Vatikan'a gidiyor. Mutlak monarşi ile yönetilen ülkede, devlet başkanı olan Papa'nın sözleri yasa yerine geçiyor.Bu küçük devleti, İsviçre muhafızları adı verilen 110 kişilik özel bir ordu koruyor.
Vatikan'ın içindeki San Pietro Bazilikası'nda ise, Michelangelo'ın başyapıtı olan, 1499 tarihli Pieta heykeli yer alıyor..

Vatikan, 1981 yılında Türkiye siyasi tarihine damga vuran bir olayla sarsılmıştı. Mehmet Ali Ağca tarafından düzenlenen suikast girişiminde,Papa 2. Jean Paul elinden ve karnından yaralanmıştı. İtalya'da ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Ağca ise, Papa tarafından affedilmiş ve 2000 yılında Türkiye'ye iade edilmişti. Son derece kalabalık, canlı ve hareketli bir şehir olan Roma'da, trafik sorunu küçük motosikletler ile çözülmüş..Her köşe başında rastlanan pizzacılar ve dondurmacılar ise kentin vazgeçilmezleri arasında..Pizza, makarna ve dondurma İtalyanlar için neredeyse yaşamsal önem taşıyor..
'Sonsuzluk Şehri' denilen Roma'nın, sahip olduğu zengin geçmişin de etkisiyle, dünyanın dört bir yanından gelen insanlara sunacakları hiç bitmeyecekmiş gibi görünüyor... TRT-TÜRK ekranına 'Biz Buradayız'' ve 'Ve Zaman Durdu' programını da taşımış olan GPR Prodüksiyon tarafından hazırlanan 'Hey Taksi'nin yapımcılığını Gökhan Güvenç, genel koordinatörlüğünü Hakan Güvenç, yönetmenliğini ise Halit Ziya Demirtaş üstleniyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.