22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

SAPANCA GÖLܒNDE PRANHA YAKALANDI

Sapanca Gölü'nde balıkçıların ağına iki yıl aradan sonra yine katil balık piranha takıldı

SAPANCA GÖLܒNDE PRANHA YAKALANDI

30 Temmuz 2009 / 13:08

TURİZMİN SESİ


Sapanca ilçesinde 15 yıldır balıkçılık yapan Fatih Nalbantoğlu, babası Recep Nalbantoğlu ile birlikte balık tutmak üzere gittikleri Sapanca Gölü'nde ağlarına bir adet piranha balığının takıldığını iddia etti. Yüzevler mevkiinde attıkları ağ içinde diğer balıkların arasında bulunan ve dişleri olan balığı gören baba oğul kısa süreli bir şaşkınlık yaşadı. Canlı olarak yakaladıkları balığın ölmesi üzerine Fatih Nalbantoğlu balığı bir süre buzdolabında muhafaza ettikten sonra balık ızgara yaparak geçimlerini sağladıkları balık lokantasına getirdi.

İş yerinde arkadaşlarına yakaladıkları balığı gösteren Nalbantoğlu, detaylı bir araştırma yapılması için balığı yetkililere göstermeye karar verdi. Yakaladıkları balığın piranha olduğunu iddia eden Fatih Nalbantoğlu, daha önce yakaladıkları balıkların yaralı olduğunu balıkları yaralayanların piranhalar olabileceğini belirterek gölde çok sayıda piranha olduğunu söyledi.

Fatih Nalbantoğlu, balığı iki gün önce yakaladıklarını ve piranha olduğundan şüphelendiklerini belirterek şöyle konuştu: "Biz 25 yıldır balıkçılık yapıyoruz. Son günlerde gölde yakaladığımız iki kg ile üç kg olarak değişen balıkların tamamen kafa hariç bütün gövdeleri yenmiş vaziyette olduğunu görünce şüphelenmeye başladık. Bu balığı ağda yakaladık. Yakaladığımızda canlıydı. Çok hızlı hareket ediyordu. Bir süre sonra öldü. Araştırmalar yapacağız. Su ürünlerine göndermeyi düşünüyoruz." Yakaladıkları tüm balıkların yaralı olduğunu anlatan Nalbantoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Bu balığı yakaladıktan sonra balığa gitmiyoruz. İki yıl önce de aynı şekilde gölde piranha yakalanmıştı. Biz hiç yakından görmemiştik o günlerde."

Öte yandan gölde bazı balık cinslerinde azalma olduğunu iddia eden Fatih Nalbantoğlu, "Gölde daha önce yakaladığımız iki tür balık hiç görünmüyor. Yer balığı, kaya balığı dediğimiz balıklar oltaya bile gelmiyor. Biz pirenhalardan şüpheleniyoruz" ifadelerini kullandı.

ARAŞTIRMA YAPILACAK
Balığı yakaladıktan sonra bir süre muhafaza eden Fatih Nalbantoğlu detaylı inceleme yapılması için balığı İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'ne getirdi. Balığı inceleyen Sapanca İç Su Ürünleri Üretimi Araştırma ve Uygulama Birimi Yöneticisi ve Sapanca Su Ürünleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç. Dr. Erdoğan Güven balıkçıların yakaladığı balığın piranha olduğunu söyledi. Balığı detaylı inceleyen Erdoğan, tropikal bölgelerde yaşayan piranhaların tatlı suda uzun süre yaşamalarının mümkün olmadığını birileri tarafından atılmış olabileceğini belirtti.

Balığı yakalayan Fatih Nalbantoğlu'dan detaylı bilgi alan Güven, piranhanın diğer balıkları yaraladığı yönünde iddiaların ise araştırılacağını söyledi. Piranha balığının gölde fazla yaşamasının mümkün olmadığını belirten Güven, şöyle konuştu: "Bu balık piranha. Göle nasıl geldiğini bilemiyoruz. Gölde fazla yaşaması mümkün değil. Kimsenin korkmasına gerek yok. İnsanlara zarar vereceğini düşünmüyorum. Ben korkmadan göle girebilirim. Endişeye gerek yok. Balıkları yaraladığını söylüyorlar. Bilmiyorum. Araştırma yapacağız."

Etiketler: ,
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.