23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

SEYREDEREK ANLAŞILAMAYAN SPOR

Universiade Erzurum 2011 Kış Oyunlarının içinde hem adıyla hem oyuna olan aşırı merakla en çok sevilen sporlardan biri Curling

SEYREDEREK ANLAŞILAMAYAN SPOR

31 Ocak 2011 / 21:36

TURİZMİN SESİ


Bazı Erzurumlulara sorduğunuzda ise “Bu bizim ata sporumuz” şeklinde cevap veriyorlar. Curling, 42 metre boyu, 4,3 metre eni olan buzdan bir pist (rink) üzerinde oynanan bir olimpik takım oyunudur.Buz üzerine disk şeklinde iç içe çizilmiş üç halka hedefi, evi oluşturur. Pistin iki ucunda olan 3,66 m çapındaki evin; oyun hattı, hogdan uzaklığı 6,4 m, birbirlerinde uzaklığı 34,7 m.'dir. Puan, ev'in merkezine karşı takımdan daha yakına taş atarak kazanılır. Hassaslık seviyesi ve kazanmak için ortaya konan stratejik düşüncenin karmaşık yapısı sayesinde curling "buz üzerinde satranç olarak değerlendirilir.

Turizminsesi Ekibi, İsveç –Türkiye curling maçını izledi .Erzurumluların yoğun ilgi gösterdiği maçta Türk takımı İsveç'e 10'a 2 yenildi. Türk takımına yapılan tezahüratlar ve oyunun kurallarını öğrenmek için birbirlerine soran izleyiciler görülmeye değerdi.

Özel ekipmanları olan sporun en çok espri konusu olan bölümü ise curling süpürgeleri ile taktiksel süpürme hareketleri , o anlarda gerek sporcular gerekse taraftarların motive etmek için bağrışları ,bu sporu ilk defa izleyenler için çok ilginç gelmekte. Oyun dörder kişilik iki takım halinde oynanıyor. Takımlar üç süpürücü ve bir atıcı olarak diziliyor. Bir oyunda sekiz taş kullanılıyor. Her oyuncu iki taş atmak zorunda her oyuncu atıcı veya süpürücü olabiliyor. Takımın kaptanına “skip” deniyor, futboldaki serbest oyuncu gibi “skip” de istediği her pozisyonda oynayabiliyor. Sekiz taşın sonunda en çok puanı toplayan takım oyunu kazanıyor. Bir curling maçı on oyundan oluşuyor. On oyunun ve yetmiş beş dakikanın sonunda kazanan takım ortaya çıkıyor. Yetmiş beş dakikanın sonunda maç berabere biterse iki takıma da on dakikalık oyun süresi tanınıyor. Yine sonuç alınamazsa, maç takımlardan biri matematiksel olarak elenene kadar sürüyor. Herkese bir canlı curling maçı izlemelerini tavsiye ediyoruz ;zira buzda satranç oynayanları seyretmek bile çok eğlenceli.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.