22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

SHELL’DEN TARİHE YOLCULUK

Shell, tarih ve çevre bilincinin yaygınlaşması için düzenlediği Arkeoloji Yaz Atölyesi ile 8-12 yaş grubundaki çocukları, tarihe yolculuğa davet ediyor

SHELL’DEN TARİHE YOLCULUK

01 Ağustos 2011 / 21:07

TURİZMİN SESİ


Dünyanın en önemli arkeolojik çalışmaları arasında yer alan Çatalhöyük kazılarını 15 yıldır destekleyen Shell, tarih ve çevre bilincinin yaygınlaşması için düzenlediği Arkeoloji Yaz Atölyesi ile 8-12 yaş grubundaki çocukları, tarihe yolculuğa davet ediyor. 9 bin yıllık Çatalhöyük kültürünü yakından tanıma fırsatı bulan çocuklar, kil ve resim çalışmalarına da katılarak, “Kültürel Emanetlerin Koruyucusu” sertifikası almaya hak kazanıyorlar.

Yürüttüğü sosyal sorumluluk projeleriyle toplumsal değerlerin sürdürülebilirliğine katkıda bulunan Shell & Turcas, çocukların tarih ve çevre bilincini artırmak için Çatalhöyük'te düzenlediği Arkeoloji Yaz Atölyesi ile öğrencileri, bu tarihi yerleşim bölgesinin 9 bin yıllık geçmişi ile tanıştırıyor. Dünyanın en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri olan Çatalhöyük'teki çalışmaları 15 yıldır destekleyen Shell, kültürel hazinelerin ardındaki hikâyelerin toplumda daha iyi anlaşılması ve çocuklarda ülke mirasına sahip çıkma bilincinin gelişmesi amacıyla, Türkiye'nin tek Arkeoloji Yaz Atölyesi'nin kapılarını öğrencilere açıyor.

 Her yaz 8-12 yaş grubundaki çocuklar, atölyede tarihle buluşuyor.
Arkeolog Gülay Sert ve ekibinin koordinatörlüğünde yürütülen tek günlük atölye çalışmalarına katılan çocuklar, Çatalhöyük ören yerini ziyaret ederek, kazı alanını ve Çatalhöyük Deneysel Arkeoloji Evi'ni geziyorlar. Çocuklar ayrıca özel olarak hazırlanan 25 metrekarelik alanlarda, gördükleri figür ve eserlerden yola çıkarak, kil ve resim çalışması yapıyor. Atölye çalışmasının sonunda çocuklara, “Kültürel Emanetlerin Koruyucusu” sertifikası veriliyor.

Hem geçmiş, hem gelecek için çalışıyoruz
Shell & Turcas Kurumsal İletişim Müdürü Yankı Özkan Yıldırır, ”Çatalhöyük kazılarını 15 yıldır destekleyerek, üzerinde yaşadığımız topraklardaki derin kültürü, tüm insanlığın bilgisine sunulmasına katkıda bulunuyoruz. Sadece bununla da yetinmeyerek, çevre ve tarih bilincini toplumun tüm kesimlerine yayabilmek için, çocuklarımızı atölye çalışmalarımızda ağırlıyoruz. Bu şekilde çocuklarımız, geçmişimizi eğlenceli bir şekilde yaşayarak öğreniyorlar ve kültürel değerleri muhafaza etmenin önemini kavrıyorlar. Gelecek nesillerin gelişimini ve ülkemizin tarihi ve kültürel mirasının gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan böyle önemli bir katkıda bulunmaktan dolayı çok mutluyuz. Çatalhöyük'ü henüz görmemiş kişilere de bu muazzam kültürel hazineyi mutlaka ziyaret etmelerini öneriyoruz” dedi.

Çocuklardan yoğun ilgi
Düzenlenmeye başlandığı 2003 yılından bugüne kadar 5 bini aşkın çocuğun katıldığı Arkeoloji Yaz Atölyesi'ne bu yaz da çok yoğun ilgi gösterildi. 5 Temmuz – 4 Ağustos tarihleri arasında düzenlenen ve katılım kontenjanının Mayıs ayında dolduğu 1,5 aylık programda bu yaz yaklaşık 600 katılımcı yer aldı. Arkeoloji Atölyesi'nde 2009 yılından itibaren çocukların yanı sıra, öncelik kamu çalışanlarında olmak üzere yetişkinlere yönelik bir eğitim programı da uygulanmaya başlandı. Çatalhöyük projesi, Tarih Vakfı'nın yürüttüğü “Akdeniz'de Tarih Öncesi Eğitim, Öğretim ve Planlama Projesi” (TEMPER) kapsamında gerçekleştiriliyor.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.