23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

SİDE ANTİK KENTİ KAZILARI DEVAM EDİYOR

Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side Antik Kenti'ndeki arkeolojik kazılar devam ediyor

SİDE ANTİK KENTİ KAZILARI DEVAM EDİYOR

31 Ağustos 2009 / 11:08

TURİZMİN SESİ


Side Antik Kenti'nde Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Alanyalı, 28 Temmuzda başlayan kazı çalışmalarının 4 Eylüle kadar devam edeceğini bildirdi. Alanyalı, yaptığı açıklamada, bu yılki kazıların antik tiyatronun orkestra bölümü, Dionysos Tapınağı, tak ve çevresinde yoğunlaşt ığını anlattı. Alanyalı, kazılar ışığında kentin milattan sonra 1. ve 7. Yüzyıl arasındaki dönemine ait önemli bilgiler elde edildiğini kaydetti.

Kazılarda agoralarda da temizlik ve düzenleme çalışması yaptıklarını belirten Alanyalı, iki agoranın ortasında bulunan ve tiyatrodaki etkinliklerde kullanılan tuvaletin vinçle kaldırıldığını, buranın boşaltıldığını ifade etti. Agora kazılarının 1948 yılında başladığını, ancak teknik yetersizlik yüzünden mimari parçaların tam olarak tasnif edilemediğini anlatan Alanyalı, agoradaki daire planlı Tykhe Tapınağı'nda da 2010 yılında çalışma yapmayı planladıklarını bildirdi.

Doç. Dr. Alanyalı, "Gelecek yıl tapınağın çevresinde temel sondajı yapılacağı gibi, mimari elemanları da incelenerek restorasyon çalışmaları için temel veriler sağlanmış olacak. Finansal kaynak bulunduğu takdirde amacımız tapınağı kısmen ayağa kaldırmaktır" dedi. Kazı çalışmalarına katılan Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feriştah Alanyalı ise lazer tarayıcının Side Antik Tiyatrosu'nda da kullanılmaya başladığını bildirdi.

Cihazın 0,1 derece aralıklarla yapının üzerinde tarama işlemi yapt ığını belirten Alanyalı, cihaz yardımıyla Side Antik Tiyatrosu'nun üç boyutlu görüntüsünün elde edilebileceğine dikkati çekti. Bu işlemin belgeleme çalışmalarına hız kazandıracağına işaret eden Doç. Dr. Alanyalı, cihazın ayrıca koruma ve uygulama projelerine katkı sağlayacağını vurguladı.
Alanyalı, bu yılki kazılarda Anadolu Üniversitesi Fizik, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümleriyle de ortak çalışmalar yürüttüklerini, disiplinlerarası çalışmalarla kazı alanlarından alınan numuneleri tarihlendirdiklerini kaydetti.

Alanyalı, "Bir başka ifadeyle bu numunelerin en son güneş ışığını ne zaman gördüğü tespit edilmektedir. Bu şekilde elde edilen sonuçlar arkeologlara özellikle stil yoluyla tarihleme yapamadıkları harç ve sıva gibi malzemenin tarihlenmesinde yardımcı olmaktadır" dedi.
Doç. Dr. Feriştah Alanyalı, Side'de çalışmaların nesillerce süreceğini sözlerine ekledi.

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.