23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

SİDE TARİH KÜLTÜR FESTİVALİ 10 YAŞINDA

Anadolu'nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olan Side Antik Kentinde, 2001 yılından itibaren Side Belediyesi'nce düzenlenen Side Uluslararası Kültür ve Sanat Festivalinin 10.su başladı

SİDE TARİH KÜLTÜR FESTİVALİ 10 YAŞINDA

20 Ağustos 2010 / 17:37

TURİZMİN SESİ
Side Kültür ve Sanat Festivali 24 Temmuz günü, İtalyan Virtüözleri'nin konseriyle açıldı. Festival, Side Belediyesi detarafından gerçekleştirilirken, sanat yönetmenliğini Remzi Buharalı yürütüyor. Büyük bir tarihsel mirasa sahip olan Side'de etkinlikler; “Antik Tiyatro”, “Apollon Tapınağı”, “Eski Köy Meydanı” ve “Side Antik Limanı”nda gerçekleşiyor.

Aynı zamanda bu yıl (10 Nisan 2010) Avrupa Festivaller Birliği (EFA) üyeliğine resmen kabul edilen festival, 29 Ekim 2010 tarihine kadar devam edecek. Ve bütün etkinlikler ücretsiz olarak izlenebilecek.

Festival özel ödülüne bu yıl Ertuğrul Günay layık görüldü.
Festivalde her yıl geleneksel hale gelen ve ülkemizin kültür, sanat, turizm ve siyaset yaşamına katkılarına göre değerlendirilerek verilen “Festival Özel Ödülü” bu yıl Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a veriliyor. Yine festivalde her yıl verilen diğer bir ödül de “Festival Sanat Ödülü”. Bu ödül herhangi bir meslek ayırımı yapmaksızın ülkemizin sanat yaşamına katkılarına göre değerlendirilerek kişi veya kurumlarına verilen bir ödül. Bu yıl ödülün Antalya Devlet Opera Bale Müdürlüğü ile Antalya Senfoni Orkestrasına verilmesi kararlaştırıldı.

Federico Mondelci İle Muhteşem Açılış Antik Tiyatrodaydı…
Pampilya'ını en büyük antik tiyatrosuna sahip olan Side, “Festival”in galasını, yapımı M.Ö. 2 yüzyıllara dayanan Roma uygarlığının muhteşem yapıtında gerçekleştirdi. Bu yıl antik tiyatro 3 konsere daha ev sahipliği yapıcak. Gala konserin yapıldığı antik tiyatroda virtüözler, izleyenleri müzikle dolu tarihi bir yolculuğa çıkardı. Bu seneki festivalin ilk konuğu, son 20 yılın en ünlü saksafoncularından biri olan Federico Mondelcio muhteşem performansı ile dinleyenlerini büyüledi. En canlı ve nitelikli oda orkestraları arasında yer alan İtalyan Virtüözleri Oda Orkestrası'nın eşlik ettiği bu konserde müzik severler coşku dolu bir açılış izlediler.


Gün batımında Gündoğarken konseri Tarihi Liman'daydı.
Festivalin ikinci konseri Side limanında gerçekleşti. Burhan ve Gökhan Şeşen'in verdiği konserde Gündoğarken; “Sen Benim Şarkılarımsın”, “Ankara'dan Abim Geldi”, “Sarmaş Dolaş”, “Ellerimde Çiçekler” ve “Rüzgar” gibi unutulmaz şarkılarını seslendirdi..

Festival, Türkiye'den iki konser ile devam etti. 4 Ağustosta Turkish Music Stars Nilgün Kızılcı ve Zafer Albayrak, Türk Halk Müziğinin en sevilen parçalarını seslendirdi. Night Birds Show Orkestrası konseri ise 7 Temmuzda limanda dinleyenleri coşturdu.

Bu sene üç ülkenin Halk Dansları Topluluğu, gösterileri ile festivale renk katıyor. Gürcistan Halk Dansları Topluluğu, Macaristan Halk Dansları Topluluğu, Acaristan Halk Dansları Topluluğu, ikişer gösteri ile geleneksel danslarını sergiliyorlar.

Bugüne kadar “Issız Adam”, “Sis ve Gece” filmlerine ve “Kâbuslar Evi”, “Bıçak Sırtı”, “Yol Arkadaşım” gibi TV dizilerine de müzikler yapan Cenk Erdoğan'ın kurduğu Cenk Erdoğan Trio, 14 Ağustos ta Apollon Tapınağındaydı.

Dünyaca ünlü Tania Maria ile Bir Yaz Bir Caz Akşamı yaşandı.
Festivalin bir diğer dünyaca ünlü konuğu ünlü Brezilyalı caz şarkıcısı, besteci ve piyanisti Tania Maria idi.. En iyi Caz Vokalisti dalında Grammy ödüllü Tania Maria, büyülü sesi ile 28 Ağustosta Apollon Tapınağında müzikseverleri büyüledi. Bir dünya starını Side'de ağırlayan festivalde, Tania Maria'ya ilgi inanılmazdı. Özel olarak Tania Maria'yı dinlemek için Side'ye gelenlerin sayısı oldukça fazlaydı.

Side Festivali Eylülde Mor ve Ötesi'ni ağırlayacak.
10. Side Festivalinin iki Türk rock grubu konuğu var bu yıl. Programındaki çeşitlilik ile tüm sanatseverlere ulaşmayı hedefleyen festivalde folk rock tarzıyla Gevende 1 Eylül de, Türkiye'nin en sevilen gruplarından Mor ve Ötesi ise 18 Eylülde rock severlerle bir araya geliyor.

Birbirinden etkileyici gösterinin yer alacağı festivalin bir diğer programı da Blue, Red Green. Piyano ve dansın muhteşem uyumunun sergilendiği gösteride piyanoda İlyas Mirazyev, dansta ise Selen Yılmaz ve Nur Niyaz Bildik yer alacak. Bu ilginç grubun konseri ise 4 eylülde yine Apollon Tapınağında gerçekleşecek.

10 Eylülde konser verecek olan 1988'de kurulan Leipzig Quartet, günümüzün yaylı oda orkestraları arasında uluslararası en hoş ve en tanınan topluluğu. Sayısız yarışma ve ödül kazanan, birçok uluslar arası yayın tarafından adından övgüyle söz ettiren Leipzig Quartet, ayrıca 2 kere “Cannes Classical Award” ve 1999, 2000, 2003 ve 2008 yıllarında “ECHO-Klassik” ödüllerine aday gösterilmişti.

Bir diğer gösteri ise İstanbul Devlet Opera ve Balesi Müdürlüğü Bale Topluluğu'ndan geliyor. 13 Eylül de sergilenecek bu gösteride Manuel Legris, Patrick De Bana yer alacak. Gösterinin koreografisi ise Uğur Seyrek'e ait.

Festival 22 Eylül de bir başka klasik müzik konseri ile devam ediyor. Aspendos String Quartet in üyeleri Erkin Onay (Keman), Esra Ebru Davran (Keman), Elif Onay ( Viola) ve Kerem Aykal ( viyolonsel) Apollon Tapınağında verecekleri konserle izleyenlere güzel bir akşam vaat ediyorlar.

Festivalin vazgeçilmezlerinden Antalya Devlet Senfoni Orkestrası 25 Eylülde sanatseverlerle bir araya gelecek. Şef Orhan Şallıel in yönetimindeki orkestranın konuğu ise dünyaca ünlü bir keman virtüözü Josef Landway.

Oda müziğinin tanıtımına katkılarıyla meşhur Ensemble Enizus dinlenmeye değer! 2006 yılında kemancı Orhan Ahıskal, viyolacı Çetin Aydar, viyolonselci Can Elbi ve piyanist Mehmet Okonşar tarafından kurulan Ensemble Enixus un konser tarihi 2 Ekim. Her biri solo kariyerlerine devam eden grup üyeleri, oda müziğinin tanıtılması ve sevdirilmesi için sık sık bir araya geliyor. Grup konseri Apollon tapınağında gerçekleştirecek.

19 Ekimde ise Grup Tanini Apollon Tapınağındaki konserde yerini alacak. 2006 yılında kurulan grup, kanunda Tahir Aydoğdu, neyde Bilgin Canaz, piyano ve akordeonda Hakan Ali Toker'den oluşuyor. Grup; Doğu ve Batı müzik kültürleri arası köprüler kurarak dünya insanları arasında dostluk ve barışı pekiştirmeyi amaçlamış. Dokunuşlar albümü ile ses getiren grup, Side Festivalinin beklenilen isimlerinden biri.

Gala Konseri Cumhuriyet bayramında
Olağanüstü sanatçı potansiyeli ile kendini kanıtlamış, Antalya'nın ötesinde Akdeniz Bölgesi ve Türkiye'ye büyük canlılık getiren Antalya Devlet Opera ve Balesi, bu sene festivalin kapanış konserine ev sahipliği yapıyor. Gala konserinin 29 Ekim Cumhuriyet bayramına denk gelmesi nedeni ile özel bir program hazırlayan Antalya Devlet Opera ve Balesi, izleyicilere Cumhuriyet coşkusunu Antik Tiyatroda aktaracaklar.

Türkiye'de yapılan en uzun süreli festival olan Side Uluslararası 10. Kültür ve Sanat Festivali, Side Belediyesi tarafından düzenleniyor. Başbakanlık Tanıtma Fonu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından destekleniyor. “Side'de tarih, kültür ve sanatla buluşuyor” diyen Side Belediye Başkanı A. Kadir Uçar, üç ay süren festivalle ilgili olarak “on günde bir turist değişiminin olduğu bir turizm beldesinde, bir hafta süren bir festival yapamazdık. Sokaklarında müzik seslerinin eksilmediği bir Side, gelecekte tekrar tekrar gelinecek bir tatil yöresi olacak. Side tarihinin yanı sıra turizmde festivali ile de anılır olmayı amaçlıyor.” dedi
Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.