SIRBİSTAN UÇUŞLARINA İZİN VERİLMELİDİR
Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen her turistin mumla arandığı şu günlerde Sırbistan'dan gelen turist uçaklarına iniş izni verilmemeye başlanmıştır.
04 Haziran 2009 / 19:01
TURİZMİN SESİ
Bildiğiniz üzere turizm sektörü son yılların en önemli popüler sektörü haline gelmiş ve özellikle yaz aylarında ülkenin döviz can simidi olmuştur. Sırbistan pazarı ile ilişki Yugoslavya iç savaşı bitiminde başlamış ve 1996 yılında potansiyel 2.000 kişi civarındayken, bugün 200.000 turiste ulaşmıştır. Bu rakam ülke nüfusu ve ekonomik yapısı göz önüne alındığında gerçekten yüksek bir rakam olarak görülmektedir.
Geçen 13 yıl süre içerisinde vermiş olduğumuz pazar mücadelesi sonucu İtalya ve Yunanistan'dan sonra bu ülkede 3.büyük destinasyon konumuna gelmiştir. Birkaç otobüs yolcusuyla başlayan bu hareket bugün, hem havadan ve hem de karadan onlarca uçak ve yüzlerce otobüs potansiyeline ulaşmıştır.
Meydana getirilen bu potansiyelin çoğunluğu yaz tatilleri için Ege Bölgesi otelleri, bahar ve kış aylarında da İstanbul kültür turları başta olmak üzere bir kısmı da Anadolu Kültür Turlarını tercih etmektedirler. Ege, batı pazarlarında önemli bir bölge iken, Akdeniz deki turizm yatırımları sonucu bu pazarlardaki önemini büyük ölçüde kaybetmişti.
Ancak balkan ülkeleri bu boşluğu tamamına yakın ölçüde kapatarak bölgedeki turizm ekonomisini yeniden canlandırmıştır. Yani balkan turistlerinin önemi Ege Bölgesi'nde büyüktür. Son 10 yıla baktığımızda balkan ülkeleri turistlerinin bölgedeki konaklama ve orta ölçekli ticareti destekler konumda olduğunu da görebiliriz.
2009 yılı yaz turizmi dönemine geldiğimiz şu günlerde Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ile Sırbistan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü arasındaki uçuş izni anlaşmazlığı yüzünden yukarıda bahsettiğimiz Sırbistan pazarını kaybetme noktasına gelmiş bulunmaktayız. Sırbistan'da rezervasyonlar durma noktasına gelmiş, yerel tur operatörleri de ne yapacaklarını bilemez konumda mevcut yolcularımızı da diğer yakın ülkelere kaydırmaya başlamış ve Türkiye parkurunu durdurma noktasına gelmiştir.
Havayolundaki bu talihsiz durum, karayoluna da yansımış, rezervasyonlar hem daha yakın ve hem de daha ucuz ülkelere (Yunanistan Bulgaristan gibi) kaydırılmaya başlanmıştır. Bu durumda hem bölge otelleri ve hem de orta ölçekli bölge ticaretleri durma noktasına gelecektir.
Çünkü çok önemli diğer bir nokta bu turistler oda-kahvaltı veya yarım pansiyon esasına dayalı konaklama yaparak hem bölge otellerine ve hem de bölge esnafına canlılık kazandırmaktadırlar. Bu durumda şayet iki taraf sivil havacılık kurumları havayolu hattında anlaşamaya varamaz veya sezon ortasında uzlaşırsa bu ülke kaybedilecektir.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.