18 Aralık 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

SPA SEKTÖRÜNE YAZILIM DOPİNGİ

Senkron Genel Müdürü Erdal Özkan, Türkiye'de spa turizminin hızla geliştiğini, eskiden otel içinde spa merkezi yapılırken şimdi spa merkezi içinde otel yapıldığını söylüyor

SPA SEKTÖRÜNE YAZILIM DOPİNGİ

24 Haziran 2009 / 17:00

TURİZMİN SESİ


Özkan, spa tesislerinin sağlıklı işletilebilmesi için bir yönetim sistemi yazılımının kullanılması gerektiğini vurguluyor.Türkiye'de sağlık ve zindelik merkezlerinin turizm sektöründeki payı her geçen gün artıyor. Yabancı turistlerin ortalama gecelemeleri 4-5 gün, bu ziyaretçilerden elde edilen ortalama gelir 600-700 ABD Doları iken, spa hizmeti için ülkemize gelen yabancıların ortalama gecelemesi 10 gün, harcamaları ise 1.500 ABD Doları civarında oluyor. İstatistiklere göre, yalnızca spa merkezleri için Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısı 250.000'i buluyor.

Sağlık ve zindelik sektörüne sunduğu Lapis yazılım çözümüyle tanınan Senkron Yazılım'ın genel müdürü Erdal Özkan, Türkiye'de çoğunluğu kıyı otellerde olmak üzere yaklaşık 500 spa merkezinin faaliyet gösterdiğini, eskiden otel içinde spa merkezi yapılırken şimdi spa merkezi içinde otel yapıldığını söylüyor ve ekliyor: “Türkiye'de sağlık turizmi deyince akla ilk gelen termal tesisleri oluyor. Oysa, yurtdışında termal tesisleri spa'nın bir parçası olarak görülüyor. Türkiye, çok sayıda termal tesisine sahip. Bu tesislerdeki güzellik, sağlık ve fitness merkezlerinin iyi bir şekilde yönetilerek müşteri memnuniyetinin sağlanması durumunda, ülkemizin sağlık ve zindelik turizminden alacağı pay ciddi şekilde artacaktır.”

Etkin takip için şart
Müşteri odaklı çalışan spa tesisleri için, yönetim sistemi yazılımları son derece önemli bir araç sunuyor. Özellikle belli bir büyüklüğün üzerindeki tesislerin, yönetim sistemi yazılımı olmadan sorunsuz işletilmesi mümkün olmuyor. Tesislerdeki operasyon, müşteri ilişkileri gibi süreçler, yazılım sayesinde daha etkin bir şekilde takip ediliyor. Özkan, müşterilerine yalnızca yazılım satmayıp, yazılımla birlikte bir sistem kurarak bir anlamda yönetim danışmanlığı hizmeti de verdiklerini söylüyor. Özkan şöyle devam ediyor: “Yazılım sayesinde, tesisler, kişilere dayalı yapılanmadan sisteme dayalı yapılanmalara dönüşüyor. Performans ve verimlilik analizleri yapılabiliyor. Yönetim, karar süreçlerinde etkili bir destek ve kontrol aracına sahip oluyor. Hizmet kalitesinde sağlanan artışla, tesis, müşterilerine gerçek bir değer sunuyor.”

Müşterinin yüzü gülüyor
Özkan, Lapis'in bir spa merkezine sağlayacağı faydaları ise şöyle özetliyor: “Lapis, sağlık ve zindelik hizmetleri veren tesisler için uçtan uca çözüm sunuyor. Müşterilerle olan iletişimde ve birçok konuda kişiye bağımlılığı ortadan kaldırıyor. Örneğin, yeni işe başlayan bir personel, herhangi bir müşterinin tesisle ilgili tüm geçmişini inceleyerek, başka bir deyişle müşteriyi tanıyarak iletişime geçtiğinde, müşteri kendini daha mutlu ve özel hissediyor. Aynı şekilde, kurum, müşterinin geçmişini analiz ederek beklentilerine uygun aktiviteler gerçekleştiriyor. Kampanya duyuruları, müşteriyi rahatsız etmeden ve iletişim tercihi dikkate alınarak yapılıyor. Müşteri, internet üzerinden ya da tesiste bulunan kioskları kullanarak online rezervasyon yaptırabiliyor; yaptırdığı rezervasyonla ilgili olarak, belirlenen zamanda uyarılıyor ve bekletilmeden hizmetini alıyor. Rezervasyonların yapılırken yine müşteri tercihlerinin dikkate alınması ve rezervasyonlarda olası çakışmaların önüne geçilmesi, hizmet kalitesinde artış sağlıyor.”

Kurumsallaşma kaçınılmaz
Özkan, sektörün geleceğine ilişkin öngörülerini ise şöyle dile getiriyor: “Son yıllarda sağlık ve zindelik sektörü ülkemizde hızlı bir şekilde büyüyor. Sahil şeritlerinde bulunan beş yıldız ve üzeri hemen hemen tüm tesislerde spa merkezi kuruluyor. Ayrıca, şehir otellerinde ve alışveriş merkezlerinde de güzel tesisler açılıyor. Ülkemiz termal tesisi açısından son derece zengin. Bu konuda standartların oluşturulup gerekli denetimlerin yapılması gerekiyor. Özellikle termal tesislerinde hizmet çeşitliliğinin artırılıp bu tür tesislerin kurumsallaşması sağlandığı takdirde sağlık turizminde çok iddialı bir konuma geleceğimizi söyleyebilirim.”
Özkan, Senkron'un 2009 yılı ciro hedefi hakkında ise şunları söylüyor: “2009 yılında ciromuzu 2008'e göre yüzde 25 artırarak 1.400.000 TL yapmayı hedefliyoruz.”

Etiketler:
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.