22 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

ST. SİMONE MANASTIRI,ZİYARETE AÇILDI

Hatay'ın önemli tarihi ve kültürel zenginliklerinden biri olan ve bir yıllık restorasyon çalışmasının ardından yeniden ayağa kaldırılan St. Simone Manastırı yerli ve yabancı konukların ziyaretine açıldı

St. Simone Manastırı,Ziyarete Açıldı

09 Eylül 2014 / 00:25

TURİZMİN SESİ

Çalışmalar kapsamında; ziyaretçilerin sağlıklı ve kolay bir şekilde manastıra ulaşımını sağlayacak yollar yapıldı ve parke taşı ile döşendi, yaklaşık 23.000 m² alanda bitki ve fundalık temizliği yapıldı, manastır alanının çevresi 750 metre uzunluğunda sarmaşık sarılı tel çit ile çevrilerek alan koruma altına alındı, alanda bulunan taşların envanter çalışmalarında kullanılmak amacıyla 468 m² alana sahip çelik yapılı üst örtü yapıldı.

 
Birinci etap çalışmalarının tamamlanmasının ardından St. Simeon Manastırı 01 Eylül 2014 tarihi itibarı ile yerli ve yabancı konukların ziyaretine açıldı. 
 
Konu ile ilgili olarak bir değerlendirme yapan Hatay Valisi Sayın M. Celalettin Lekesiz, Defne ilçesi Aknehir Beldesi yakınlarında 479 m yüksekliğinde bir tepe üzerinde kurulu bulunan ve Antakyalı St.Simon’un bir sütun üzerinde 45 yıl yaşadığı yer olarak anılan manastırın restore edilerek ve çevre düzenlemesi yapılarak yeniden ayağa kaldırılmasının ilimiz turizmine önemli oranda katkı sağlayacağını ve ilimizin bu tür kültürel mirasıyla ilgili yerlerdeki restorasyon çalışmalarının da bir program dahilinde yürütüldüğünü söyledi. 
 
Vali Lekesiz, ülkemizden ve dünyanın her yerinden Hatay’ı merak eden herkesi ilimizin sahip olduğu güzellikleri görmeye davet etti. St.Simeon Manastırı’na giriş ücretsiz olacak.
 
Simon Manastırı
M.S.6.yy yapılmış olan Manastır Antakyalı St. Simone ’un bir  sütun üzerinde 40 yıl yaşadığı yer olarak ün yapmıştır. Antakya-Samandağ arasında bir dağ üzerinde bulunur. Manastır kalıntıları Aknehir Beldesi sınırları içinde 479 m yüksekliğindeki bir tepe üzerindedir. St. Simone Stilist Manastırı ve eklentileri kısmen kayalar üzerine oyulmuş ve kesme taşlardan yapılmış bir yapı olup,132x160m.ebatlarında dikdörtgen biçiminde bir alan üzerine yerleşmiştir.
 
Birbirine paralel iki duvarla çevrilmiş ve üç yönden girişi vardır. ( halen iki girişi mevcuttur). St. Simone din eğitimini çok küçük yaşlarda almaya başlamış ve o tarihten sonra kendini tamamen tanrıya adamış küçük bir çocukmuş..Çok ağır bir din eğitimi aldıktan sonra kendisinin,bu dağa gelip burada yaşamaya başladığı söyleniyor.Adı günden güne herkes tarafından duyulup ziyaretçi akınına uğramaya başlamış.Yaşının çok küçük olmasına rağmen hastalıklara şifa veriyor olması onu iyice yüceltmiş ve bu yüzden yaşadığı dağa “mucizeler dağı” adı verilmiş.
 
St. Simone vefatından sonra annesi Azize Marta’nın yanına gömülmüş. Ve sonra onun adına onun dağında muhteşem bir manastır inşa edilmiş.Kesme taşlarla ve kayaları oyarak yapılan bu manastırın haç şeklinde yapıldığı söyleniyor. St. Simone ömrünün 45 yılını bu sütunun tepesinde yaptırdığı örtülü ve korunaklı bölümde geçirmiştir. St. Simone buraya M.S. 541’de gelir ve 592 yılında ölür
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.