23 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

STANDARTLAŞMA SORUN YARATABİLİR

Turizm ve ilgili hizmetleri uluslararası standartlara kavuşturmayı hedefleyen 4. ISO/TC 228 toplantısı 20-21 Nisan 2009 tarihlerinde Kapadokya Lykia Lodge Otel'de yapıldı.

STANDARTLAŞMA SORUN YARATABİLİR

23 Nisan 2009 / 15:40

TURİZMİN SESİ
Toplantı, uluslararası kuruluşların tüketicinin korunması amacıyla yürüttüğü çabalar ve maliyet artışı getirmesinden dolayı turizmcilerin standartlaşma sıcak bakmaması ikilemi çerçevesinde gerçekleştirildi.

Türkiye'deki standartlaşma çalışmalarını yürüten Ayna Komitesi Başkanı aynı zamanda Nurol Holding, Turser Turizm Servis ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Doç. Dr. İbrahim Birkan, sektörün standartlaşma çalışmalarına ilgisizliğinden yakınıyor.

Açılış konuşmasını Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz'ın yaptığı toplantı hakkında bilgi veren Doç. Dr. Birkan, “Geçmiş yıllarda Scuba Diving (dalış), Spa konularında standartlaşma çalışmaları yapıldı. Dalışta kullanılan gazlar sağlığa zararlı. Spa'da bazı tedavilerin sadece dermatolojistlerce yapılması gerekiyor. Bunlara dikkat edilmezse, sağlık açısından çok zararlı sonuçlara yol açabilir” dedi.

Birkan, bu tip standartların belirlenmesinin tüketiciler açısından son derece yararlı olacağını ve standartların oluşturulmasına herkesin katkıda bulunması gerektiğini vurguluyor. Turizmde gelişmiş ülkelerin belirli konularda standartlaşma talebinde bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Birkan, “Bu konularda çalışma gruplarının kurulması ve standartların kendi talepleri doğrultusunda oluşturulması için çabalıyorlar. Türkiye'de sektörün standartlaşmaya ilgisizliği bizleri sıkıntıya sokabilir” diyor.

ISO ve WTO gibi uluslararası kuruluşlar tüketicinin korunması noktasından hareketle turizm ürünlerinin her alanda uluslararası standartlara taşınması için çabalıyor. Turizm sektörü temsilcilerinin ise maliyet artışları ve bazı sıkıntılar getireceği gerekçesiyle standartlaşma çalışmalarına sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Bu tartışmaların ışığında dört yıl önce çalışmalarına başlanmış olan ISO/TC 228 adlı Teknik Komite 2010 yılına kadar konaklama sektörü ve restoranlar konusunda standartlaşma çalışmaları yapmamak üzere karar aldı. İlk aşamada dalgıçlık, plajlar, turist rehberlerinin eğitimi, spa, golf turizmi, macera turizmi, turizm enformasyon ofislerinin verdikleri hizmetlerin asgari standartlarını belirlenme çalışmaları yapıldı.

Türkiye'de 4'ncüsü düzenlenen, daha önce İspanya, Tayland ve Tunus'ta yapılmış olan standartlaşma toplantılarına IH&RA, HORTEC, ECTAA, WTO, ISO gibi uluslararası turizm örgütlerinin üst düzey temsilcileri katılıyor.

Kapadokya'daki toplantıda yat klüpleri, kongre turizmi, turizmde güvenlik, turizm teknolojilerinde standartlaşma konularında geçen yıl yapılan çalışmaların ele alındığı belirtiliyor. Ayrıca, toplantıda Türkiye tarafından teklif edilen çevreye duyarlı tesislerin standardizasyonu konusunda önemli tartışmaların da yapıldığı kaydediliyor.

Doç. Dr. Birkan, katılımcılara, 1993'ten beri Türkiye'de yapılan “Yeşil Çam Uygulaması” ve 2008 yılı itibarı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan “Çevreye Duyarlı Tesis Sertifikasyonu” çalışmaları hakkında bilgi verildiğini, bu çalışmaların geliştirilerek uluslararası bazda uygulanmasının teklif edildiği de söylüyor.
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.