22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

SUAT AKSOY ICOM/CAMOCBAŞKANI SEÇİLDİ

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörü Suay Aksoy CAMOC Uluslararası Kent Müzeleri Komitesi Başkanlığına seçildi

SUAT AKSOY ICOM/CAMOCBAŞKANI SEÇİLDİ

02 Aralık 2010 / 21:24

TURİZMİN SESİ


İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörü Suay Aksoy, Uluslararası Kent Müzeleri Komitesi ICOM/CAMOC başkanlığına seçildi ve Uluslararası Müzeler Konseyi ICOM'un Danışma Konseyi'ne girdi. Böylece ICOM üst yönetimine ilk kez Türkiye'den bir müzeci girmiş oldu.

UNESCO nezdinde, müzeler camiasının en üst kuruluşu olan ve yaklaşık 28 bin bireysel üyesi ve 2000 kurumsal (müze) üyesi bulunan Uluslararası Müzeler Konseyi ICOM'un 7- 12 Kasım tarihlerinde Şanghay'da yapılan 22. Genel Konferansı'nda İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Kültürel Miras ve Müzeler Direktörü Suay Aksoy CAMOC Uluslararası Kent Müzeleri Komitesi Başkanlığına seçildi ve ICOM Danışma Konseyi'ne girdi. Aksoy ayrıca, kısa süre önce ICOM Başkanlığı tarafından beş uzman müzeciden biri olarak atandığı ICOM 2011-2013 Stratejik Plan Komitesi'nde de çalışmalarını sürdürmekte. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'ndaki görevi yanı sıra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nde müzecilik dersleri veriyor.

Uluslararası Kent Müzeleri Komitesi CAMOC, ICOM'u oluşturan Uluslararası Komiteler arasında ödüle layık görülen en başarılı komitelerden biridir. Suay Aksoy 2007'de Viyana'da yapılan Genel Konferans'ta CAMOC Yürütme Kurulu'na seçilmişti. Şanghay Konferansı'nda da CAMOC üyelerinin %87'sinin oylarını alarak Başkan seçildi. Uluslararası Kent Müzeleri Komitesi CAMOC, kent müzelerinin misyonunu koleksiyon geliştirmek ve sergilemek kadar, üstlendiği faaliyetlerle kentli kimliğini ve toplumsal aidiyeti geliştirmek ve daha iyi bir kent ve kentsel yaşam için kent sakinlerine bir tartışma platformu sağlamak ve bu bağlamda diğer müzeler, üniversiteler, yerel yönetimler gibi diğer kentsel aktörlerle işbirliği içinde çalışmalar yapmak olarak tanımlıyor.


Toplumsal Ahenk İçin Müzeler… ICOM Genel Konferansı üç yılda bir uluslararası müzeler camiasını, müze profesyonelleri tarafından seçilen bir tema etrafında bir araya getiriyor. ICOM 2010 Şanghay Konferansı'nın teması “Toplumsal Ahenk İçin Müzeler” olarak belirlenmişti. Altı gün süren konferans boyunca çok sayıda Uluslararası Komite toplantısında ve Açık Forum'da bu konu irdelendi ve tartışıldı. ICOM Genel Konferansı ve Genel Kurulu üç yılda bir yapılmakta ve yönetim kurulları ve başkanlık seçimleri bu vesileyle yenilenmekte. Genel Konferansın yapılacağı kent, aday ülkelerin yarışması sonunda belirleniyor. ICOM 2013 Genel Konferansı'na ev sahipliği yapacak olan Brezilya (Rio de Janeiro), ICOM bayrağını Şanghay'da Çin'den devraldı. Açılış konuşmasını Fransa eski başkanlarından Jacques Chirac'ın yaptığı devir töreninde Brezilya ICOM Başkanı, Rio de Janeiro Eyaleti Kültür Bakanı ve diğer yetkililer de bulundular.

Sonuncusuna 122 ülkeden 3600 müze profesyonelinin katıldığı ICOM Konferansları dünya müzecileri arasında bilgi alışverişini, işbirliklerini ve proje ortaklıklarını geliştirdiği gibi, düzenlendikleri ülkenin kültür turizmine ve destinasyon olarak öne çıkmasına da katkıda bulunuyor. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı yola çıktığı andan bu güne çok sayıda uluslararası toplantı, konferans, sempozyum ve çalıştay düzenledi ya da düzenlenen bu tür buluşmalara destek oldu ve yüksek sayıda katılım ve temsil sağladı. Bu toplantılar arasında belki de en önemlilerinden biri olarak kabul edilebilecek ICOM Genel Konferansı'nda Türkiye ve İstanbul'un temsilini, Suay Aksoy'un yanı sıra İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın müzeci uzmanları Yeşim Kartaler ve Afşin Altaylı katıldı.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.