22 Kasım 2024
  • İzmir21°C
  • İstanbul19°C
  • Antalya25°C
  • Ankara18°C

SULTAN MECİD KÖPRÜSÜ

Yunanistan ile tek kara sınırımız olan Karaağaç’ı Edirne ile birleştiren köprü

SULTAN MECİD KÖPRÜSÜ

17 Eylül 2014 / 03:00

TURİZMİN SESİ

Meriç/ Mecidiye/Yeni Köprü gibi isimlerle de bilinen köprünün yapımına, Sultan II. Mahmut’un, Edirne ziyareti sırasında daha önce burada var olan ahşap köprünün kâgir hale getirilmesini emretmesiyle başlanır ancak yapının inşaatı oğlu Sultan Abdülmecit tarafından 1847 yılında tamamlanır.
 
yunanistan,karaagac,edirne-,meric,-mecidiye,yeni-kopru,2.jpg
 
Meriç Nehri üzerinde yer alan köprü, Tunca Köprüsü’nün devamında olup Edirne-Karaağaç yolu üzerinde bulunur. Namazgâh girişi üzerinde yer alan kitabenin orjinali İstiklal Savaşı sırasında Yunanlıların Trakya’yı işgali sırasında çalınmış daha sonra Mustafa Uğur tarafından 1966’da eski örneğine göre yeniden yazılmıştır. 
 
Meriç Nehri üzerinde kesme taş ve mermer malzemeden yapılmış olan köprü 222 m. Uzunluğunda ve 7.10. m. genişliğinde, 12 gözlüdür. Namazgah kısmı ve bunun karşısında bulunan balkon bölümü, sel yaranların başlangıç seviyesinden itibaren tamamen mermer malzeme ile, köprünün diğer bölümü ise kesme taş malzemeyle yapılmıştır. Kemer açıklıkları yuvarlak biçimlidir. 
 
Kemer ayaklarına kaynak tarafında üçgen planlı olup piramit biçiminde sonlanan, mansap tarafında ise yarım on dörtgen diye tanımladığımız yedi kenarı olan ve külah biçiminde sonlanan sel yaranlar yerleştirilmiştir. Sel yaranların üzerine ise basık kemer biçiminde tahliye kemerleri açılmıştır. Köprünün ortasında bir namazgâh ve bunun hemen karşısına bir balkon yerleştirilmiştir. Her ikisi de sel yaranların başlangıç seviyesinden itibaren tamamen mermer malzemeyle yapılmıştır. Namazgâh köprünün mansap tarafında, balkon kaynak tarafındadır. Namazgâh 3.81 x 2.57 m. ölçülerindedir. Giriş kısmında ikişerli düzenlenmiş dört ayak ile kıble yönünde aynı ölçülerde üç ayak tarafından taşınan tonozla örtülmüştür.
 
Girişi düz lentolu olup diğer ayaklar birbirine yuvarlak kemerlerle bağlanmıştır. Girişin üzerinde dikdörtgen biçiminde düzenlenmiş ve orijinaline uygun olarak tasarlanmış kitabesi bulunur. Doğu ve batısında üç basamak halinde düzenlenmiş merdivenleri bulunur. Tonozun yüzeyleri manzara tasvirleriyle bezenmiştir.
 
Kaynak: Haber Kaynağı
Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.