23 Eylül 2024
  • İzmir36°C
  • İstanbul28°C
  • Antalya32°C
  • Ankara31°C

TABLO HIRSIZLARI CEZASINI ÇEKSİN

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hoca Ali Rıza'nın karakalem çalışmalarının fotokopi ile değiştirirenler"Hapishaneye girerlerse kimse için kılım kıpırdamaz dedi

TABLO HIRSIZLARI CEZASINI ÇEKSİN

12 Mart 2010 / 18:26

TURİZMİN SESİ


Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hoca Ali Rıza'nın karakalem çalışmalarının fotokopi ile değiştirilmesinin yargıya intikal eden bir olay olduğunu belirterek, "Hapishaneye girerlerse kimse için kılım kıpırdamaz. Benim için önemli olan devletin kültür varlıklarının korunmasıdır, kişilerin korunması değildir" dedi.

Bakan Günay, Devlet Resim ve Heykel Müzesi'nde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Günay, bir gazetecinin Hoca Ali Rıza'nın eserlerinin fotokopisi ile değiştirilmesi konusunda yargıya intikal ettirilen bir kişi olup olmadığının sorulması üzerine, "Teftişin sonuçlarına göre yargıya intikal ettiriyoruz. Eski yıllarda teftiş kurulu raporları ortaya çıkmış, fakat yargıya götürmek konusunda ne yazık ki o dönemin yöneticileri koruyucu davranmışlar. Çalışma arkadaşlarına koruyucu davranmışlar, kimse benden böyle bir davranış beklemesin. Burada en küçük ihmalini gördüğüm arkadaşı önce denetime, teftişe gönderiyorum. Teftiş kurulu raporlarına görev savcılığa gidiyor. Hapishaneye girerlerse kimse için kılım kıpırdamaz. Benim için önemli olan devletin kültür varlıklarının korunmasıdır, kişilerin korunması değildir" dedi.

Günay, şu anda yargıda olan bir işlem olduğunu ancak içeriden tespit edilen bir durumun şu anda söz konusu olmadığını söyledi. Teşhiri çoğaltmaya çalıştıklarını belirten Günay, teşhiri çoğalttıkları zaman depoların da durumunun daha iyi olacağını kaydetti. Denetimlerin 2008 yılının başından bu yana aralıksız yapıldığını ifade eden Günay, daha önceki yıllarda ciddi bir denetimin olmadığını söyledi. Müzenin kapsamlı bir envanterinin olmadığı yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Günay, "Müzenin bir envanteri var. 4 bin kadar kaydı var. Buradan çıkışlar olmuş. Çıkışlar zaman zaman kayda geçmemiş. Bazı kurumlardan istenmiş, istenen ürünlerin burada kayda girip girmediği belli değil. Şimdi onlara bakıyoruz.

Müze bir kayıt sistemi kurmuş, onu işletmekte bazı ihmaller söz konusu olmuş. Buna envanter yok diyemeyiz, düzenli bir kayıt sistemi yok. Müze şimdi kendi açtığı defterleri bir envanter olarak kabul etmeyecek. Biz bütün bu denetimle yeni bir kayıt sistemi kuruyoruz. Bu defterler noter tasdiklidir. 1980 yılında burada bir müze kurulurken bu dikkate alınmamış" diye konuştu. Komisyonun şu anda iki eserle ilgili kaygısı bulunduğunu belirten Günay, komisyonun raporu tamamlamadığı için nihai görüşünü belirtmediğini söyledi. Günay, nihai karar ortaya çıkmadan iki eserin yerinin değiştirilmeyeceğini ifade etti.
Bakan Günay, bugüne kadar kaç eserin kayıp olduğunun sorulması üzerine ise 100 civarında eserin olmadığını söyledi.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.