TARİHİ ÇİFTE HAMAM ZARAR GÖRDÜ
Bitlis'in Ahlat ilçesinde "Eski Ahlat Şehri Kazısı"nda ortaya çıkarılan Selçuklu dönemine ait çifte hamamın, koruma amaçlı olarak kaplanan brandadan nemlenerek zarar gördüğü bildirildi
10 Şubat 2010 / 12:08
TURİZMİN SESİ
Ahlat Tarihi Eserleri Koruma ve Tanıtma Derneği (AHTEK) Başkanı Muzaffer Pirhasanoğlu, "Eski Ahlat Şehri Kazısı" ilçede yaklaşık 50 yıldır devam ettiğini ve yapılan kazılar ardından gün yüzüne çıkarılan eserlerin tabiat şartlarına yenik düştüğünü söyledi. Pirhasanoğlu, çifte hamamın geçen yıl yapılan temizlik çalışmalarının ardından, tabiat şartlarından etkilenmemesi için koruma altına alındığını anımsatarak, şöyle konuştu: "Koruma amaçlı olarak hamamın üzeri brandayla kaplandı. Ancak bu kez de brandanın terlemesiyle oluşan su damlacıkları ve soğuk, sıcak farkları nedeniyle oluşan terleme, eserde daha kötü bir etki yarattı. Taşları eritmeye başladı ."
Tarihi eserlerin bu tür geçici çözümler yerine bir an önce restore edilmesi gerektiğini belirten Pirhasanoğlu, yetkililerin Ahlat'taki eserlerin yok olmasını engellemek için bir an önce restorasyon çalışmalarına başlaması gerektiğini bildirdi. Ahlat Belediye Başkanı A. Mümtaz Çoban ise ilçede kazıları n 1966 yılında Prof. Dr. Haluk ve eşi Beyhan Karamağaralı tarafından başlatıldığını hatırlattı. İlçedeki Eski Ahlat Şehri Kazısı'nın Doç. Dr. Nakış Karamağaralı başkanlığında yürütüldüğünü bildiren Çoban, kazı çal ışmalarının restorasyonla alakalı çok ciddi sorunlarının bulunduğunu kaydetti.
Çoban, şöyle konuştu:
"Ancak bize teknik manada, bu tür yapıtların tamamının ortaya çıkarılmadan, restorasyona gidilemeyeceği bildirildi. Ortaya çıkarılan eserlerin de mevcut hallerinin muhafazası için, 'dondurulma' sistemi denilen bir sistemle, Kültür Bakanlığınca tarihi ve kültürel mirasın korunmasını amaçlayan kurumlarla birlikte bir karar alınarak korunduğu bildirildi. Bu nedenle çok da itiraz şansımız yok. Ancak Çifte Hamam'da kullanılan bu tekniğin, geçici bir teknik olduğunu ve çok da faydalı olmadığını görüyoruz."
Bu tarz bir koruma yerine Ahlat'taki tarihi ve kültürel mirasın tamamının korunmas ı gerektiğini ifade eden Çoban, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün de Ahlat'ın tarihi değerleri için ilçeyi himayesine aldığını söyledi.
Çoban, "Sayın Cumhurbaşkanı da bunu ifade ediyordu. 'Başka bir yerde olsa, Ahlat fanus içerisinde muhafaza edilirdi' diyordu. Biz ilçeyi bir açık hava müzesi olarak değerlendiriyoruz. Gerekli bütün çalışmaları yapmak üzere, tüm kurum ve kuruluşları göreve davet ediyoruz. Ahlat dünyanın ortak mirasıdır. Ahlat'ı sahiplenmek ülkedeki bütün kurumların ortak anlayışı olmalıdır" diye konuştu. İl Kültür Müdürü Hüsnü Işıkgör de bu eserin kazı başkanlığı tarafından üzerinin kapatıldığını belirterek, yağmur ve kar sularından etkilenmesin diye restore edilinceye kadar bu şekilde eserin korumaya alındığını belirtti.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.