TARİHİ YARIMADA OTEL TARLASINA DÖNDÜ
İstanbul, özellikle son iki yılda otel yatırımları açısından şantiyeye döndü
14 Ocak 2015 / 10:05
TURİZMİN SESİ
Özellikle tarihi yarımada otel yapımında zirve yaptı. Sultanahmet, Karaköy, Kadırga şantiye gibi. Hanlar, apartmanlar hatta konaklar butik otele dönüştürülüyor. Ancak İstanbul’a gelen mevcut turist sayısının bu kadar çok oteli doldurması mümkün değil. Resmi verilere geçtiğimiz yıl yaklaşık 12 milyon turist İstanbul’u ziyaret etti. İstanbul dünya çapında bir turizm destinasyonu olarak ziyaretçi sayısı her geçen yıl artıyor. Ancak mevcut otel inşaatlarına bakınca ortaya garip bir tablo çıkıyor. Çünkü bu kadar çok otel ancak Paris ya da Londra’ya gelen turist kadar turist gelirse doldurulabilir.Bu düşündürücü tespitler Özel Belgeli ve Nitelikli Butik Otelciler Birliği Derneği (ÖZBİ) Başkanı Ufuk Arslan’a ait.
YATAKLAR BOŞ
ÖZBİ Başkanı Ufuk Arslan’a göre, resmi rakamlardan yola çıkılarak bir hesaplama yapılırsa otelcilik sektörünün yakın bir zamanda daralma yaşanacağını öngörüyor. Arslan’a göre İstanbul’da Turizm Bakanlığı’ndan belge almış 150 bin yatak bulunuyor. 50 bin yatak da izin almak için sırada bekliyor. Buna ilçe belediyelerinden ruhsat olarak otel hizmeti veren en az 100 bin yatağı da eklemeniz mümkün. Bu da İstanbul’da yaklaşık 300 bin yatak sayısına tekabül ediyor. Arslan “Bu rakamlara günlük kiralık ev sistemindeki yatak sayısı dahil bile değil. İstanbul’a gelen turist kısa süreli kalıyor. 300 bin yatak yılda 109 milyon turist demektir. Her turistin iki gece kaldığını varsaysak bile bu rakam 54 milyon turist eder. İstanbul bu kadar turist çekmiyor ki! Kontrolsüz ve plansız inşa edilen otellerin, verilen izinlerin faturasını otelciler çok yakın bir zamanda ödeyecekler” diyor.
İSTANBUL’DA 365 GÜN GECELEME OLMAZ
ÖZBİ yetkililerine göre, 300 bin yatağın dolması için İstanbul’a 109 milyon turist gelmeli Çünkü otel geçici konuttur. 300 bin yatak kapasitesinin hesabı da yine geceleme üzerinden yapılır. 300 bin yatağın dolması demek 300 bin geceleme demektir. Bunu bir yıla tekabül eden 365 gün ile çarparsak ortaya 109 milyon 500 bin geceleme rakamı çıkıyor. İstanbul'daki oteller Antalya'dakilerin aksine kısa konaklamaların yapıldığı şehir otelleri. Kalan Türk müşterilerin sayısı sınırlı. Dolayısı ile bu yatakların en büyük müşterisi yabancı turistler. Diğer bir deyişle bu yatakları ancak turistler doldurabilir. Örneğin, Sultanahmet bölgesindeki otellerde neredeyse hiç yerli turist kalmaz. Bu kadar çok otelin ayakta kalabilmesi için yatakların dolması yani daha çok turistin İstanbul'a gelmesi gerekiyor.
Kaynak:
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.