TARİHİN ŞAHİTLERİ SU DEĞİRMENLERİ
Tarihin şahitlerinden olan su değirmenleri teknolojiye birbir yenik düşerken, Giresunlu iki kız kardeş, babalarından kalan köylerindeki son değirmenin de yok olmaması için çaba gösteriyor.
11 Temmuz 2009 / 12:10
TURİZMİN SESİ
Bulancak ilçesinin Yıldız köyünde yaşayan Durdiye Gevşek (39) ile kardeşi Nermin Gevşek (35), 17 yıldır, babalarından kalan Pazarsuyu Deresi üzerindeki su değirmenini çalıştırıyor. Durdiye Gevşek, kaynağı Karagöl Dağı olan ve yaklaşık 80 kilometre uzunluğu bulunan Pazarsuyu Deresi'nde geçmiş yıllarda onlarca su değirmeni bulunduğunu belirterek, "Ancak gelişen teknoloji, yaşanan göçler ve mısır tarlalarının yerini fındıklıkların alması ile su değirmenleri bir bir terk edildi. Pazarsuyu Deresi üzerinde çalışan tek su değirmeni ise babamdan bize kalan bu değirmendir" dedi.
İşlettikleri su değirmeninin 150 yıllık olduğunu, dedelerinden kalan bu mesleği severek yaptıklarını anlatan Gevşek, şöyle konuştu:
"Kardeşimle birlikte değirmencilik yaparak hem aile ekonomisine katkı sağlıyoruz, hem de kültürümüzü ve tarihimizi yaşatıyoruz. Sahil ve orta kolda mısır tarlaları yerini fındık bahçelerine bıraksa da, yüksek kesimlerde mısır üretimi yapılıyor. Bilindiği üzere mısır unu özellikle yöre mutfa ğının vazgeçilmezlerindendir. Değirmenimizde mısır, buğday ve arpa öğütüyoruz. Yaptığımız bu hizmetin karşılığında öğütülen üründen yüzde 10 işletme hakkı alıyoruz. Günümüzün ekonomik şartlarına göre iyi de gelir sağlıyoruz."
Zaman zaman yerli ve yabancı turistlerin kendilerini ziyaret ederek, su değirmenini gezdiklerini ve bilgiler aldıklarını ifade eden Gevşek, "Kültür ve tarihi varlığımız korumak ve yaşatmakla birlikte, turizme de hizmet ediyoruz. Bizler sağ olduğumuz sürece bu su değirmeni çalışacak. Bizden sonra da değirmenin çalışması için çocuklarımız değirmenciliği öğretmeye başladık" diye konuştu.
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.