TBMM İZNİK ÇİNİLERİYLE DONATILDI
Anikya İznik Çini; TBMM Başkanlık konutunu, TBMM Ek Hizmet Binasını ve Halkla İlişkiler Binasını, İznik Çinileriyle donattı
03 Kasım 2014 / 12:00
TURİZMİN SESİ
TBMM Başkanlık Resmi Konutu
Çağdaş Türk mimarisi örneklerinden birisi olan ve Çankaya Protokol Yolu’nda yer alan TBMM Başkanlık Resmi Konutu’nun İznik çinileri, Anikya İznik Çini tarafından üretildi. Temsil ve ağırlama amacıyla yeniden inşa edilen binadaki Anikya İznik çinileri, binanın dış cephesi ile Türkiye’ye gelen yabancı heyetlere verilecek resepsiyon ve kabuller için tasarlanan yemek salonları, kabul salonları, ana giriş holü ve asansörde yer alıyor. Binanın dış cephesinde yer alan turkuaz ve geometrik çiniler ise, binanın teması olan Selçuklu’yu simgeliyor. Seçilen Selçuklu motifleri, çini ve ahşap süslemelerinde birbirini tamamlayacak şekilde kullanıldı. Cumhuriyet döneminden bu yana, sivil mimaride dış cephede çok fazla kullanılmayan İznik çinileri, TBMM Başkanlık Resmi Konutu ile Türk mimarisinde yeni bir dönemi başlatıyor.
Binayla ilgili diğer bir yenilik, Anikya İznik Çini tarafından geliştirilen İznik yer çinilerinin yine bu bina ile tarih sahnesine çıkmasıdır. Binada yer alan giriş holü ve salonlarda yer alan ve halıyla kombin bir şekilde tasarlanan İznik yer çinileri, halıyı çevreleyen bordür ve yer panoları olarak tasarlandı ve üretildi. Binanın giriş lobisinin karşı duvarlarındaki iki çini pano, binaya gelenleri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. 175x250 cm boyutunda panolardan birisi Kaşgarlı Mahmut’un “Divanü Lugati’t Türk” kitabının içinde yer alan dünya haritasını, diğeri ise Matrakçı Nasuh’un ‘Beyan-ı Menazil-i Sefer-i Irakeyn” eserinde yer alan Bağdat Kuşatması konulu eserini konu alıyor.
“Anikya İznik Yer Çinisi” Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde. Anikya İznik Çini'nin uzun bir AR-GE çalışması sonucu 2009 yılında geliştirdiği %80 kuvarsla üretilen ‘İznik Yer Çinisi’ ile İznik çini tarihinde yeni bir sayfa açıldı. Anikya İznik Çini, sert sırlı ve çizimlere dayanıklı olarak ürettiği İznik Yer Çinisiyle, çini sanatına yepyeni bir kullanım alanı daha açtı.
TBMM ana binası ile birlikte 1960 yılında Meclis’i korumakla görevli askeri taburun kullanımı için yapılan eski Tabur Binası’nın restorasyonunda, Anikya İznik Çini’nin geliştirdiği İznik yer çinisi kullanıldı. Meclis Hizmet Binası olarak faaliyete alınan binanın, ana girişi ve personel girişi ile yemek salonunda kullanılan Anikya İznik yer çinileri, Selçuklu dönemine ait desenlerle bezendi. Anikya İznik Çini’nin yaptığı ar-ge ile 2009 yılında geliştirdiği “İznik Yer Çinisinin” uygulandığı bina, Türk Çini Sanatına yeni kullanım alanları açılması İznik çinisinin zemin süslemesinde de kullanılması konusunda tarihi bir önem taşıyor.
İznik Çinileri Meclis Asansörlerindedir. Anikya İznik Çini’nin geliştirdiği ve Türk Çini sanatına kazandırdığı İznik Yer Çinileri, TBMM Yeni Halkla İlişkiler Binasının asansörlerini süsledi. TBMM Meclis Başkanlığı Genel Sekreteri Haydar Çifti’nin fikri ve Anikya İznik Çini’nin tasarımlarıyla gelişen proje, İznik Çinisine yeni bir kullanım alanı açtı. Toplam sekiz farklı desenden oluşan ve onaltı adet asansör için üretilen panolar, Selçuklu motifleriyle tasarlandı. Konya Karatay Medresesi’nden esinlenilerek geliştirilen desenler, Anikya İznik Çini’nin çizilmeyen sert sırlı çinilerine uyarlandı.
Kaynak:
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 27 Şubat 2007 Turizmin Sesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.